torstai 2. kesäkuuta 2016

Lohi-poke

Poke. Havaijilainen kalaruoka, joka valmistuu nopeasti ja on todella herkullinen. Kun bongasin ohjeen Glorian ruoka & viinistä 3/2016 Anu Braskin ohjeistamana, en voinut olla moista kokeilematta. Rakastan raakaa kalaa ja siihen himoon tämä ruoka on oivallinen. 

Jutussa kerrotaan, että Havaijilla kalana käytettäisiin tuoretta tonnikalaa, maui-sipulia ja rantavesien merilevää. Tämä suomalaistettu lohi-versio kävi meille hyvin. Ohjeistettua hopeasipulia emme löytäneet, joten käytimme salottisipulia. Sipulit olivat epäodotetusti hieman ärtsyjä, joten metsästäkää te jostain niitä  makeita hopeasipuleita. Vaalea soijakastike vaihtui tavanomaiseen eikä silti tummentanut kaloja rumasti.

Meillä nopeasti kokoonsaatettava kalaruoka nautittiin yhdessä suositellun riisin kanssa. Kylmä kala ja lämmin riisi olivat todella maistuva ja täyttävä yhdistelmä. Loput poke-lohet yhytettiin seuraavan päivän lounassalaattiin. Tämä kalaruoka olisi myös erinomaista brunssitarjottavaa.

Myös 52 weeks of deliciousness-blogissa on tehty lohipokea ja tykätty
LOHI-POKE
4 annosta, riisin kanssa enemmän

500 g lohifileetä
1 hopeasipuli
2 kevätsipulinvartta (1½ dl hienonnettuna)
1 pieni valkosipulinkynsi
1 rkl paahdettua seesamiöljyä
½ dl (vaaleaa) soijakastiketta tai tamaria
½ tl chilihiutaleita
1 rkl seesaminsiemeniä
(½ dl macadamianpähkinöitä)

Poista lohesta nahka ja ruodot. Leikkaa kala sokeripalan kokoisiksi kuutioiksi. 
Kuori ja viipaloi hopeasipuli. Pilko pieniksi kevätsipulinvarret. Viipaloi valkosipuli. 
Yhdistä kulhossa seesamiöljy, soijakastike ja chilihiutaleet. 
Nosta sipulit kulhoon, sekoita. Anna maustua muutama minuutti. 
Lisää kulhoon lohipalat ja sekoita hyvin. Anna maustua 5-10 minuuttia. 
Paahda seesaminsiemeniä kuumalla pannulla minuutti. Laita lautasen päälle jäähtymään. Sekoita poken joukkoon. 
Tarjoa poke heti tai laita jääkaappiin odottamaan tarjoamista kelmun alle. Koristele halutessasi macadamiapähkinöillä. 

2 kommenttia:

Janne / vastahanka.fi kirjoitti...

Erinomaisen mielenkiintoinen resepti, vähän kuin ceviche ilman sitruskypsytystä. Ehdottomasti kokeiluun!

Merituuli kirjoitti...

Janne juurikin näin. Soijakastike antaa myös mukavaa suolaisuutta ja seesamiöljy paahteisuutta. Kertakaikkisen helppoa ja ihanaa!

Blog Widget by LinkWithin