yhteistyössä Cosmopolitan-salaatti
Salaatin sisälle on käärittynä vietnamilaisittain grillattua possua ja pikkelöityjä kasviksia. Siinäpä loistava gluteeniton, maidoton ja maukas tarjottava isompiinkin juhliin. Kasvikset ja lihan pystyy maustamaan jo edellisenä päivänä, joten varsinaisena juhlapäivänä ei ole niin paljoa hommaa.
Näillä tarjottavilla pärjäsimme lastemme yhteisten sukulaissynttäreiden suolaisen osuuden hurmaten muutaman epäilevänkin syöjän. Salaattikääröjen rouskutus sopi erinomaisesti kesäisen kuumaan päivään ja grillaus toi juhlaan aina kaivattua rentoutta.
Olemme monesti tehneet vastaavia täytteitä patongin väliin, sillä ihastuimme moisiin aivan silmittömästi Vietnamissa Phan Thietin iltaisella kujalla. Nyt käytimme käärimiseen makeahkoa, kitkeryysvapaata Cosmopolitan salaattia. Paksusta keskiruodista huolimatta salaatti taipui rikkirepeämättä hyvin käärimiseen ja säilyi jääkaapissakin useamman päivän kiitettävän hyvin nuupastumatta.
PIKKELÖIDYT PORKKANAT JA KURKUTDưa muối
neljälle lisukkeeksi
4 porkkanaa
1 kurkku
3 rkl kalakastiketta
4 rkl sokeria
4 rkl riisiviinietikkaa
1 punainen chili pienenä silppuna
4 valkosipulin kynttä pienenä silppuna
Raasta porkkanat mandoliinilla noin 5 cm pitkiksi tikuiksi kulhoon. Tietysti voit pilkkoa porkkanat ohuiksi tikuiksi myös veitsellä.
Leikkaa kurkku noin 5 cm pätkiin ja halkaise kurkkupätkät pitkittäin. Koverra vetinen sisus pois halkaistuista kurkuista. Raasta mandoliinilla (tai pilko veitsellä) jäljelle jääneet tiiviit kurkkupalat tikuiksi omaan kulhoonsa.
Sekoita pikkelöintikastikkeen aineet keskenään, niin että sokeri sulaa kastikkeeseen. Jaa pikkelöintikastike suurinpiirtein puoliksi porkkanoille ja kurkuille. Anna maustua muutama tunti jääkaapissa.
GRILLATTU KASLERI VIETNAMILAISITTAIN MAUSTETTUNA
Bun Thit Nuong
neljälle
500g luomukasleria
1 sitruunaruoho silputtuna
2 rkl sokeria
4 rkl kalakastiketta
1 rkl hunajaa
1 tl vastajauhettua mustapippuria
½ dl ruohosipulisilppua
3 valkosipulinkynttä silputtuna
2 rkl ruokaöljyä
Jos ei sinulla ole halsteria, leikkaa kasleri noin 1-1,5 cm paksuiksi pihveiksi. Jos käytössäsi on halsteri, pilko liha vielä pihveistä mahdollisimman pitkiksi suiroiksi, niin että lihat pysyvät halsterissa.
Sekoita lopuista raaka-aineista marinadi kulhossa. Lisää joukkoon lihat ja sekoita hyvin, jotta marinadi tarttuu kaikkiin lihapaloihin. Marinoi lihaa jääkaapissa vähintään 5 tuntia, mielellään yön yli 10-15 tuntia. Grillaa lihat kypsiksi ja paikoin tummiksi asti kokonaisina pihveinä tai paloina halsterissa. Jos teet halsterissa, niin lihat ovat heti valmiita nautittaviksi. Jos grillaat kokonaisina pihveinä, leikkaa lihat kypsinä noin 5 cm pitkiksi suupalasuiroiksi.
KLASSINEN (DIPPI)KASTIKE
2 rkl kalakastiketta
1/2 dl limemehua
1 tl riisiviinietikkaa
3/4 dl sokeria
3 valkosipulinkynttä pilkottuna
1 chili silputtuna
Sekoita ainekset keskenään pienessä kulhossa. Voit säätää makua halutessasi laimeammaksi lisäämällä vettä kastikkeeseen. Toisaalta makua voi säätä lisäämällä kalakastiketta tai limemehua, riippuen kumman maun haluat dominoivan kastiketta.
KOKOA SALAATTIKÄÄRÖT
Laita kämmenen pohjalle pesty, kuivattu Cosmopolitan-salaattilehti.
Laita salaatin päälle grillattua possua, pikkelöityä kurkkua ja porkkanaa, sekä suolapähkinöitä.
Lisää myös pestynä ja kuivattuna tuoretta minttua, thaibasilikaa ja korianteria.
Lisää halutessasi (dippi)kastiketta.
Vieraat ottivat ruokaa ensin varovasti, mutta maistettuaan uusia makuja kaikki kiittelivät kovastikin. Vaikka meillä ei lasketa, muutama taisi hakea kolmekin kertaa lisää.
Muita reseptejä Cosmopolitan-salaatille löydät täältä. Samalla sivustolla arvotaan neljän hengen matka New Yorkiin.
Muita reseptejä Cosmopolitan-salaatille löydät täältä. Samalla sivustolla arvotaan neljän hengen matka New Yorkiin.
Just mun tyylistä ruokaa! Tuo grillattu kassler kuulostaa superherkulliselta :P
VastaaPoistaSari se kuule on! Lapsetkin tykkää hurjasti. Tuoksu jo vie mielen Vietnamiin :)
VastaaPoista