tiistai 29. syyskuuta 2009

Joulu saa tulla!

Jouluvalmistelumme alkavat olla hyvällä mallilla. Kinkku on jo hankittu, joulukoristeita ostettu ja nyt on torttuja varten luumumarmeladikin tehty.

Luumumarmeladin pääraaka-aineet noukimme äitini puusta ja sen juurelta -ihanan liloja pieniä palleroita. En lähtenyt poistamaan kiviä luumuista, vaan paseerasin eli pusersin hedelmät lävikön läpi. Näin kuoret ja kivet jäivät lävikköön ja tuloksena oli aivan sileä marmeladi.
Osaan marmeladista laitoin vielä konjakkilisän aikuisten torttuja varten. Viime joulusta opimme luumujen ja konjakin matsaavan erinomaisesti.

LUUMUMARMELADI

hiukan reilu 5 vauvanruokapurkillista

1 kg luumuja
½ dl vettä
1 purkki (330g) marmeladisokeria

Keitä huuhdeltuja luumuja vedessä kunnes pehmenevät ja kivet irtoavat hedelmälihasta. Puserra koko hoito lävikön läpi, niin että saat kattilaan kuoretonta ja kivetöntä marmeladiainesta. Lisää marmeladisokeri ja keitä kymmenisen minuuttia. Purkita hyvin pestyihin, kuumennettuihin purkkeihin.

Otin satsista erilleen 2 dl marmeladia, jonka sekaan lisäsin 1 ruokalusikallisen konjakkia. Tämän purkitin sitten omanaan.
Joku syksy minä vielä askartelen kauniit etiketit ja päällystän kannet koreaksi...

17 kommenttia:

  1. Mäkin oon oppinu, et konjakki matsaa erinomaisesti monenkin asian kanssa. Parhaimmillaan sellaisenaan.. ;)

    VastaaPoista
  2. Ihanat pikku hillopurkit!Konjakki varmaankin tekee terää noille hilloille!

    VastaaPoista
  3. cele: juu hyvä konjakki on parhaimmillaan itsekseen. meillä ei vain tällä hetkellä ole niin kauhean laadukkaita pulloja :(.

    Yaelian: pikku hillopurkit on saatu kummipojalta kun hän ensin söi ne tyhjäksi :). konjakki kyllä terästää mukavasti luumuhilloa olematta silti liian jyräävää.

    VastaaPoista
  4. Mäkin olen päässyt konjakin makuun ruoanlaitossa kiitos Ranskassa valmistamani omenapiirakan, joka oli parasta koskaan! Ja Teneriffan banaanikakun :-D

    Kuulkaas, oliko tuolta helppo tilata kinkku ja onko teillä siis se jo? Meidän pitäisi tilata jostain luomukinkku jouluksi ja sitä olis syömässä seitsemän tai kahdeksan aikuista ja pari lasta, ei mitään käsitystä kuinka monen kilon sen pitäisi edes olla... Vaan siis oon täsä niinku apua pyytämäsä tai jotain vinkkiä? Ehkä kysyn hallin Hakkaraiselta?

    JAA-A. Torstaina saan alkaa ajatella JOULUA minäkin!!!! On pitäny hillitä ettei mee liian aikasin ohi, viime vuonna alotin elokuussa, HUONO IDEA o_O

    VastaaPoista
  5. ylimuuli: mielenllämme aina autamme kunhan vain osaamme! tilaus oli helppo, mutta pelkkää kinkkua tuolta ei voi tilata. se tulee puolikkaan possun mukana. kinkku jäi sinne "hotelliin" ja haemme sen sitten lähempänä joulua, jottei täytä pakastintamme. me halusimme valmiiksi suolatun, mutta mahdollisuus on toki ottaa ilmankin. jos mietityttää, ota rohkeasti yhteyttä. emäntä Reetta Kivi on tosi mukava. en kylläkään tiedä onko heillä jo pikkukaveri syntynyt, sillä viimeksi tilalla käydessämme hänellä oli vain kuukausi laskettuun aikaan.

    Meillä on aina ollut 8 kilon kinkku jouluna ja sitä on sitten jyrsitty monta päivää. Jukka vaan haluaa aina niin ison. kinkun määrä nyt riippuu ihan hirveästi lisukkeiden ja muiden määrästä, sekä syöjien innosta. ja siitä haluaako kinkkua syödä koko joulun :).

    mikä rajapyykki syyskuu on Joulua ajatellen?! :)

    ja juu, kyllä se konjamiini on ruuanlaitossa ja leivonnassa aika makoisaa.

    VastaaPoista
  6. ylimuuli,
    meillä on tässä suunnitteilla luomupossun kimppatilaus ja kinkku näyttää juurikin siltä osalta, johon ei kovin suurta kiinnostusta ole ilmennyt, joten natsaisi varmaan itse kullekin jos liityt joukkoon. :)

    VastaaPoista
  7. ennen suurempia suunnitelmia ottakaa yhteyttä tilalle pystyvätkö toimittamaan nyt kun emäntä on viimeisillään tai juuri synnyttänyt. mutta lämpimästi voin kyllä suositella Kiven Säästöpossua! ja kertokaa kimppatilauksesta niin varmastikin pakkaavat kasleria vaikka kolmeenkin nyssäkkään ;). ja verta kannattaa myös pyytää, Pastanjauhajien reseptillä tehdyt sianveriletut oli ylihyviä!

    VastaaPoista
  8. Hehee, joulu! Kuulin että Ruotsin televisiossa pyörii jo joulumainokset :) Mahtavaa.

    Aivan ihanalta kuulostaa nuo hillot. Ja pakko vielä sanoa että tuo kinkkuhotellin mainitseminen naurattaa mua joka kerta.

    VastaaPoista
  9. Meinasin juuri tulla sanomaan, että onpa kauniisti kirjoitetut, kauniit etiketit, kun luin tekstin loppuun :D Joten huihai, hienot ovat nytkin, vaikka lähemmin tarkasteltuna kuinka maalarinteippiset olisivatkin!

    VastaaPoista
  10. Jytis: ja joka puolella toitotetaan - olethan varannut jo pikkujoulut. phuh!

    siellä ne kinkut lötköttää hotellin hyllyllä kuin Tokion kapselihotelleissa konsanaan :).

    Anna: :D. joku syksy vielä...ja sitten kun teen ne kauniit etiketitkin, kirjoitan tekstitkin oikein, enkä laita marmelaadiin tekstiä hillo.

    VastaaPoista
  11. Hurmaavia marmeladipurkkeja. Joulutorttuihin.. aah.. kohta niitä taas saa :) sitä odotellessa... työkaveri otti tänään puheeksi että kaupasta saa jo glögiä ja innokkaana kuluttajana tottakai heti aikoo ostaa :)

    VastaaPoista
  12. Hyvältä näyttää! Luumuhilloa tehty täälläkin. Siskot kokkaa Nellen vinkistä maustoin madeiralla, ja mielettömän hyvää oli sekin. Konjakkia (päärynäsellaista) laitoin omenahilloon. Toimii, ehkä yllättäenkin. Joulua odotellessa siis... ja itse tehty glögi omaan omenamehuun: parasta. Sinappia pitäisi ainakin vielä tehdä. Parhaita vinkkejä?

    VastaaPoista
  13. Risulinna: joulutortut ovat lastemme huippuherkkua. se taitaa kyllä olla se voitaikina, sillä niin ovat pasteijatkin.

    ai glögiä saa jo! mekin tykkäämme glögitellä, mutta ei sentään vielä.

    Kirsikka: en olekaan huomannut tuota Nellen postausta, miten se on mennytkin ohi. täytyy mennä kurkkimaan. varmasti on hyvää!

    en ole maistanut koskaan omppumehuun tehtyä glögiä, kuulostaa mielenkiintoiselta. olen enemmän punaisen glögin ystävä (mehuun tai viiniin) mutta kokeilla voisin toki! niinhän niitä uusia suosikkeja tulee.

    Sinappia tein tänä syksynä mm. mustaherukoista. Ohjeen kehitteli Antti Ahokas ravintola Juuresta, minä toteutin ja kuvasin sen Kiehuu.fi - sivustolla. tullee sinne piakkoin, vinkkaan sitte täällä blogissakin. sinappi oli kauniin lilaa ja aika jytyä - hyvää! Itsekin tein pakastetuista marjoista kun tuoreita ei ollut enää saatuvilla, joten sinappi on vielä kaikkien tehtävissä :).

    VastaaPoista
  14. Katos, mäkin kutsuin marmeladia hilloksi, pahoittelut, se on eri asia!

    Ja mielenkiinnolla odottelen mustaherukkasinapin ohjetta, mulla oli ilo maistaa sitä blogitapaamisessa, toden totta jytyä mutta hyvää!

    VastaaPoista
  15. Jytis: juu, marmeladi on tömäkämpää. ja väittävät että marmeladi kestää viileässäkin eli ei tarvitse säilymiseensä ihan jääkaappilämpötilaa. meillä vain ei ole tuollaista viileää tilaa.

    VastaaPoista
  16. Aivan asiaa. Ja minä kun luulin, että meillä aloitetaan nämä hommat aikaisin.

    VastaaPoista
  17. Outi: ai jouluvalmistelut? KOSKAAN ei ole liian aikaista. yhtenä Jouluna aattoriemujen jälkeen edesmennyt isoäitini - siis Mammani- sanoi:"Ensi vuoden Joululahjat on sitten tuolla, jos minua ei sitten enää ole" osoittaen eteisen kaappiin. Mamma sai kyllä silloin vielä jakaa tekemänsä lapasensa ja sukkansa. <3

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin