sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Chilijättikatkaravut

Chili ja minä emme ole suurimpia ystäviä. Pidän kyllä mausteisuudesta, mutta tulisuus ei inspiroi. Jukka on tässä suhteessa toista maata.

Parhaiten mieleen jäänyt tapaaminen herra Chilin kanssa oli ennen edellisen asuntomme tupareita. Teimme sinne meksikolaistyyppisen kattauksen, johon Jukka mm. paistoi pannulla 100 tortillalettua. Minä puolestani pilkoin chilejä tuumaillen siementen hottisuudesta varoittelun olevan liioittelua ja aivan ylimitoitettua hoilotusta. Yöllä olin toista mieltä kun kynnenalusia ja sormia poltti niin että nukuin kädet vesisoikoissa. Viisastuin asiasta sen verran, että seuraavaksi kokeilen uinumista kädet maitokipossa, se kuulemma tepsii paremmin.

Chilin ja jättikatkiksien yhdistelmä vaan toimii, karrasta toiseen. Täytyi blogata pikaisesti tämä Marraskuun ruokahaastetta varten ennen kuin joku muu ehtii ensin. Ei siis mikään kovin omaperäinen, mutta ah niin maistuva kokonaisuus.

Edellämainitun chilin tulisuusastetta pystyy säätelemään hyvin sillä pistääkö sekaan siemenet vai ei. Minä en laittanut ja tuloksena oli miellyttävä mausteisuus niin että suuhun jäi mukava tunne jälkikäteen. Rahola kylläkin kertoo täällä, ettei chilin polte itseasiassa olekaan siemenissä, vaan chilin seinämien sisäosassa. Tämähän tulee samalla rapsutettua pois, kun siemeniäkin veitsellä pois kaapii. Jos sinä pidät tulisesta, nakkaa chili kokonaisuudessaan pilkottuna sekaan! Ohjeistus mukailee pitkälti "Ruokaa luonnosta" opuksen chilissä paistettuja katkarapuja.

CHILIJÄTTIKATKARAVUT
kahdelle

noin 13 jättikatkarapua (kuori ja suolista, jos niin ei ole jo valmiiksi tehty)
2 tl soijakastiketta
öljyä ja kuivattua chiliä (tai chiliöljyä)
1 iso sipuli pienittynä
1 tuore punainen chili pilkottuna (ensin siemenet pois raaputettuna)
3 valkosipulinkynttä pienittynä
nuudeleita
papuja

Laita raa'at, sulatetut katkaravut marinoitumaan soijakastikeeseen ja chiliöljyyn jääkaapin viileyteen. Meillä katkikset viipyivät viileässä parisen tuntia kannellisessa rasiassa.

Kuumenna paistinpannu todella kuumaksi ja lorauta osa marinointiliemestä pannulle. Paista silpututtua sipulia, chiliä ja valkosipulia ihan hetki. Lisää jättikatkaravun pyrstöt ja pienityt sipulinvarret. Paista harmaat katkamöllykät punaisiksi. Älä viivytä herkkuja pannulla pitkään, ettet saa sitkeää lopputulosta.

Pistä ryöpättynä pakastetut pavut suolalla maustetun, kiehuvan veden joukkoon. Anna porista muutama minuutti jotta pavut lämpiävät kunnolla. Ota kattila pois liedeltä ja laita nuudelit kuumaan veteen papujen sekaan. Siivilöi setti nuudelien kypsyttyä ja sekauta katkisten kanssa.

8 kommenttia:

  1. Habaneroja ja thai-chilejä kasvattava ystäväni käyttää hanskoja käsitellessään chilejä.

    Hanskoihin asti en ole vieläkään päässyt, mutta opin kerrasta, että kädet pestään huo-lel-li-ses-ti ennen kuin käydään puuteroimassa nenu. Vierailla oli tuolloin hauskaa, mutta minulla ei.

    Chilin, katkojen ja nuudeleiden liitto on syntisen hyvä, siinä olet oikeassa.

    VastaaPoista
  2. Voi että miten herkullinen kombinaatio! Rakastan chiliä ja katkaravuille se sopii loistavasti!

    VastaaPoista
  3. Chili-jättikatkat on hyyyväää! Itse tykkään pyöristää makua hieman kookosmaidolla, mutta herkkua on ilmankin. Teitte varmaan fiksusti kun bloggasitte ajoissa ;)

    VastaaPoista
  4. ari: auts! voin kuvitella.

    Yaelian: täysin samaa mieltä!

    Rva Patalintu: meillä chiliä käytetään laste (ja minun) vuoksi niin hintsusti, että tuskin toista ruokaa edes tulisi tehtyä tässä kuussa chilistä. että senkin puolesta. tämä tehtiin isänpäivälounaaksi.

    VastaaPoista
  5. Niin se on meilläkin chilinsyönti vähentynyt huimasti. Kun siitä vähän (n.9kk) piti taukoa, niin eipä enää samoihin kykenekään kuin ennen.
    Mutta tosi hienon ja varmasti herkullisen annoksen on teillä isä saanut! :)

    VastaaPoista
  6. oli kyllä kovasti hyvää ja pikkusen mausteista - sopivasti :)

    VastaaPoista
  7. Ihanalta kuulostaa, pitää kokeilla.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin