lauantai 21. marraskuuta 2009

Joululahjojen "askartelu" aloitettu

Meillä on ajatuksena kerätä joululahjaksi koreja, joihin teemme itse erilaisia herkkuja. Olkaa tutut kilttejä ja yllättykää sitten tosi paljon kun lahjomme teitä näillä.

Ensimmäisenä aloitimme helposta. Makeaksi herkuksi keittelimme kondensoitua, makeutettua maitoa. Purkit ostimme Hakaniemen ViiVoanista, mutta vastaavaa tuotetta eri kuorissa saa kuulemma Citymarketeista ja Stockmanniltakin.
Maidon keittely herkulliseksi, toffeemaiseksi kinuskiksi on helppoa, mutta aikaa vievää. Lopputulos palkitsee herkullisuudellaan. Purkki säilyy avaamattomana kuukausia ilman jääkaappisäilytystä. Avattuna toffee kannattaa laittaa lasipurkkiin ja jääkaapin viileyteen. Tällöin herkku säilyy parisen viikkoa, jos malttaa olla lusikoimatta sitä sieltä.

Netti on pullollaan herkullisia ohjeita kondensoidusta maidosta. Itse olemme laittaneet sitä jätskin seuraksi.
KONDENSOIDUN MAIDON KEITTÄMINEN

Poista purkeista paperikuoret ja laita ne kattilaan. Kaada kattilaan niin paljon vettä, että purkit peittyvät. Kiehauta vesi ja säädä sitten liesi niin pienelle, että vesi jatkaa pientä pulputusta. Kaada tarvittaessa lisää valmiiksi kuumennettua vettä, niin että purkit pysyvät veden alla. Vedenkeitin on nyt tosi kätevä! Anna purkkien pulputella vedessä 3 tuntia. Nosta purkit pois kattilasta pian keittelyn jälkeen ja kuivaa huolellisesti, ellet halua saada aikaan rustiikkisen ruosteista ulkokuorta...

Koristele purkit hienoiksi lahjansaajan maun mukaan. Meillä käytettiin koristeluun lumihiutalenompparelleja, kauppakeskuksen mainoksesta leikattuja lumihiutaleen kuvia, koristenauhaa ja poikamme piirrosta. Koristeet on liimattu purkkien kylkeen Erikeeperillä. Pohjaan on hyvä liimata selostus purkin sisällöstä, sekä mahdollisesti käyttöohjeita.

Aukaisimme yhden purkin varmistuaksemme keittotuloksesta ja herkutellaksemme - totta kai! Tyhjentyneestä purkista tehtiin pesun jälkeen tuikkulyhty naputtelemalla kylkeen nauloilla reikiä.

11 kommenttia:

  1. Tuosta kondensoidusta maidosta tuli mieleeni maitokahvi, jota join aikoja sitten Aasian matkoillani. Lasin pohjalla oli vaalea kerros kondensoitua maitoa ja päällä tumma kerros vahvaa kahvia... Oli niin nätti... ja sitten ne sekoitettiin ja juoma maistui ihan kaakaolta!

    Hyvältä kuulostaa myös tuo toffee :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä! Tää tuli niin tarpeeseen :)

    VastaaPoista
  3. Tosi kiva vinkki. Varmasti on tyytyväisiä tuttavia teillä joulun aikaan ;) Ja ihan oman lisän tuo nuo ihanat lasten piirustukset..

    Mulla on vielä joululahjojen suunnittelu kokonaan edessä. Nämä ruokalahjat olisi kyllä kivoja kun ihmisillä on oikeasti jo kaikkea.

    VastaaPoista
  4. pinea: kuulostaa ihanalta tuo sinun kahvisi. täytyykin kokeilla joskus!
    täällä Suomessa tuntuu olevan oikein kondensoidun maidon käyttöbuumi.

    Ansku: keittovinkit vai lahjavinkki :)?

    Risulinna: meidänkin joillekin tutuille on aika hankalaa keksiä lahjoja, varsinkin aikuisväestölle. yleensä kaikille kelpaa syöminen ;).

    sinun sivuiltasi bongattu saippuaohje ilahdutti viime vuonna montaa tuttuamme :).

    VastaaPoista
  5. Heiii, huippuidea! Kiitos!!

    Mä just pähkäilinkin että mitäs ruokalahjoja voisi tänä vuonna kehitellä. Tosin toissavuoden karmean marmeladifiaskon (eivät hyytyneet kunnolla, ja voin kertoa että reseptejä ja testieriä tein MONIA) päätin etten enää ikinä tee ruokalahjoja.

    Viime vuonna kuitenkin puuhastelin erilaisia phkinäsekoituksia erilaisilla makusekoituksilla ja päätin unohtaa vannotukseni. Joo, tän idean mä pöllin heti :)

    VastaaPoista
  6. Jytis: ole hyvä vaan. jakamisenilosta(kin) näitä hommia tänne naputellaan :)!

    VastaaPoista
  7. ihanan söpskä etiketti piirusteltu :)

    VastaaPoista
  8. Nelle: vai söpskä :). meillä sattuu asumaan täällä kotona yksi pieni taiteilija.

    VastaaPoista
  9. Kondensoitu maitoon tutustuin vuosia sitten argentiinalaisten tuttujen kautta.Tuota ruskeaksi keitettyä juttua kutsutaan nimellä Dulce de Leche.Täällä olen huomannut myös venäläisten käyttävän sitä runsaasti.Ihana idea koristella nuo purkit tuolla tavoin:-)

    VastaaPoista
  10. kiitos tarkennuksesta Yaelian. tiedätkö mitä tuo Dulce de Leche tarkoittaa? ihan älyttömän hyvää, huippumakeaa tavaraa!

    Kinuskikissan postauksessa (josta vinkki Citymarketeista ja Stockalta löytymisestä on) taisi olla juuri venäläisviritteinen etiketti.

    minustakin purkeista tuli koristelemlla kivat :).

    VastaaPoista
  11. Ihana postaus! Mäkin ihastuin Aasiassa taannoin tuohon pinean mainitsemaan maitokahviin, se on niiiin hyvää.

    Mutta siis loistava lahjavinkki, ja kauniit koristeet!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin