lauantai 7. marraskuuta 2009

Silkkistä broilerinmaksaa sherryisessä kastikkeessa

Meillä on äitien kanssa tapana aamupäivisin puistossa jutella monenmoista. Aika usein puhe kuitenkin päätyy ruokaan. Mitä on kokeiltu, mikä on herkkua ja mikä lapsille maistuu. Näistä keskusteluista on peräisin myös portterihirven ohje.

Helmin äiti kehaisi minulle joskus kananmaksan ihanuutta kermaisessa kastikkeessa. Kiinnostuin asiasta heti ja kun jo kolmannella yrityksellä löysin kananmaksapaketin marketin pakastehyllyltä riistakäristyksen alta, alkoi hommaan tulla vähän puhtia. Vielä kun Jukka sanoi eräänä päivänä himoavansa maksaa, oli päätös lounaasta tehty!

Lopullinen resepti löytyi Ruokatorstaista. Ei kohdasta sisäelimet -kuten muut maksaruuat, vaan kohdasta broilerinmaksa. Kastikkeen kumppaniksi lautaselle höyryteltiin porkkanoita, sekä keiteltiin muussia. Lapset eivät reippaasta maistamisesta huolimatta maksakastikkeelle lämmenneet, vaikka maksalaatikko on suurinta herkkua. No, jäipä meille aikuisille kosolti tätä silkkisen pehmeää, ihanaa kastiketta. Seuraavalla kerralla kokeilemme lorauttaa mukaan myös siirappia makeudeksi ja muistamme ostaa kaupasta meiramia.

BROILERINMAKSAKASTIKE

300 g broilerinmaksaa pakastettuna
2 sipulia
1-2 omenaa
2 rkl sitruunamehua
1/4 tl mustapippuria
1 tl suolaa
1 tl kuivattua meiramia
½ dl kuivaa sherryä
1½ dl kermaa + 1 tl maizenaa (tai ranskankermaa)
(siirappia)

Sulata maksa ja leikkaa se paloiksi.Kuori ja viipaloi sipuli. Paloittele kuorittu omena ja valele sitruunamehu ompuille.

Kuumenna öljy paistinpannulla ja ruskista sipuli siinä kevyesti. Lisää maksapalat ruskistaen. Lisää myös omenapalat ja mausta.

Kaada pannulle sherry ja (ranskan)kerma (sekä maizena). Sekoita ja kuumenna. Nosta pannu heti liedeltä kun maksa on läpikypsä. Voit varmistaa sen leikkaamalla yhden maksapalan puoliksi. Liikaa kypsennetty maksa on kuivaa.

5 kommenttia:

  1. Ennen lihansyöjäaikoina tykkäsin joskus syödä broilerinmaksaa,josta tein pateeta,ja poikani edelleenkin rakastaa juuri tuota maksaa,joten nyt kesällä sitä teinkin hänelle ollessani Helsingissä.Hakaniemen hallista muuten saa tuoretta broilerinmaksaa ja se on vielä aika edullistakin.

    VastaaPoista
  2. emme tiedäkään, olemmeko ennen tätä syöneet broiskunmaksaa, mutta varmasti nautimme toistekin! ei ihme että poikasi tästä herkusta tykkää!

    kiitos Hakaniemen halli-vinkistä. se on nykyään turhan kaukana meistä, mutta käymmekin sitten aina kerralla hamstraamassa enemmän.

    meille vinkattiin myös että maksalaatikosta saa hyvää kotonakin juuri broilerinmaksalla. olemme meinaten koettaneet tehdä sitä muutaman kerran kotona, mutta makutulos on kyllä jäänyt kaupan eineksille.

    VastaaPoista
  3. Olipas hauska löytö, tätä meillä syödään huomenna. Nyt fillarin päälle ja sherryä hakemaan :)

    VastaaPoista
  4. Kiva että meistä oli vinkiksi. Mites maistui?

    VastaaPoista
  5. Voi ihanuutta ihan uutta, kyllä maistui! Juuri tuo häivähdys sherryä teki broilerinmaksasta uudenlaisen :) Enpä olisi ilman vinkkausta tullut kokeilleeksi. Ruoka-aikana kyläillyt kuopukseni pyysi ohjeen!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin