torstai 16. syyskuuta 2010

Kurpitsa-brownies vai brownies kurpitsalla?

Joskus asioiden toimeentumiseen menee hetki, toisinaan toinenkin. Mutta hyvää kannattaa odottaa, eikö? Tammikuussa himoittavaksi huomioitu ohje on syytä ottaa työn alle viimeistään silloin, kun entinen työkaveri tarjoaa omasta puutarhastaan haettavaksi kurpitsanmöllyköitä. Kiitos Tarja!

Tämä Pumpkin-Swirl Brownies-ohje on Prinsessakeittiöstä, jonne se on kulkeutunut Smitten Kitchenistä, jonne se on päätynyt Stewartin Marthalta. Oi internetin ihmemaa! Halusin suomentaa swirl sanan kiehkuraksi, koska kiehkura on niin ihana sana!

KURPITSAKIEHKURA-BROWNIET
piirakkavuuallinen

8 rkl suolatonta voita
170 g tummaa suklaata
2 cuppia* vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/8 tl cayannepippuria
1/2 tl suolaa
1 1/2 cuppia* sokeria
4 kananmunaa
1/4 tl vaniljaa
1 1/4 cuppia* kurpitsamuhjua
1/4 cuppia* kasvisöljyä
1 tl kanelia
1/4 tl muskottipähkinää
(1/2 cuppia* pähkinöitä jos mielit)

Aloita kurpitsamuhjun keittämisellä. Kuori kurpitsa ja poista siitä siemenet sekä muut hötöt. Jäljelle jää lihaosa. Pilko sitä haluamasi verran ja nakkaa kattilaan. Peitä vedellä ja keitä kunnes palat ovat pehmeitä. Surrauta soseeksi sauvasekoittimella. Jos sosetta on enemmän kuin tähän piirakkaan tarvittu reilu 3 desilitraa, voit vaikka pakastaa loput.

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Laita piirakkavuokaan leivinpaperi. Alkuperäinen ohje puhuu jostain voitelusta leivinpaperin molemmin puolin, mutta minä viis veisasin siitä.

Sulata voi ja suklaa hellästi vesihauteessa välillä sekoittaen, kunnes seos on soljuvaa.

Sekoita yhteen kurpitsaseos, öljy, kaneli ja muskottipähkinä.

Yhdistä jauhot, leivinjauhe, cayennepippuri ja suola kulhossa.
Yhdistä kolmannessa kulhossa sokeri, munat ja vanilja. Vaahdota nämä kuohkeaksi. Yhdistä vaahtoon jauhoseos.

Yhdistä nyt puolet taikinasta suklaa-voiseokseen. Lopputaikina sekoitetaan yhteen kurpitsasoseen kanssa. Näin saadaan aikaan kaksi taikinaa.
Kaada leivinpaperoituun piirakkavuokaan ensin puolet suklaisesta taikinasta ja päälle kurpitsaista taikinaa. Kaada tähän päälle toiset kerrokset suklaista- ja kurpitsaista taikinaa.
Laita sitten veitsi tököttämään pystyyn piirakan nurkkaan ja vetele suoria viivoja taikinoita pitkin, veitsi piirakan pohjaa viistäen. Näin saat aikaan kauniin, marmoroidun pinnan ja sisälmyksen. Jos käytät pähkinöitä, voi ne nyt ripotella pinnalle.

Työnnä uuniin noin 40 minuutiksi.
Koska näitä kurpitsaohjeita näyttää putkahtelevan enemmänkin, laitoin "kurpitsan" ihan omaksi kategoriakseenkin tunnisteisiimme tuossa sivulla.
 
* 1 cup = 2,4 dl (Amerikassa)

18 kommenttia:

  1. Minä olen jo useamman vuoden ollut saamaton tämän reseptin suhteen... Nyt olisi kyllä hyvä aika ottaa itseä niskasta kiinni! Muiden tekemänä olen tätä syönyt ja hyvää on aina ollut.

    Kurpitsan siemenistä saa ihanan naposteluherkun kun ne heittää uuniin. Ei kannata huuhtoa sitä kurpitsamuhjua pois, se paahtuu ihanaksi. Suolaa ja maun mukaan muitakin mausteita, chilijauhe toimii aika hyvin. 175 astetta noin puoli tuntia, ja kun muistaa vähän käännellä välillä niin hyvää tulee!

    Ystäväpiirissä on kurpitsankasvattajan kokoinen aukko, mistähän sellaisen löytäisi...? :)

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Tiina: Tiskiä tulee, mutta on se sen arvoista!
    kiitos naposteluvinkistä! Voisi kuvitella mausteena toimivan myös paahdetun paprikan tai salvian tai korianterinsiemenien...hmm...

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Merituuli: oletpa saanut noista tosi hienoja! Laitoitko taikinakerroksia jotenkin lomittain, että jäivät noin näkyville? Osaisinkohan minä?

    VastaaPoista
  6. Voi miten kaunis pinta! Ja varmasti herkkua!

    VastaaPoista
  7. Nelle: lopputulos oli kyllä hyvä. Piirakan sisälläkin kerrokset menivät hienosti kiemuralle, mutta valokuva palojen sivuista meni mönkään.

    Laitoin siis kerrokset suurin piirtein päällekkäin, olematta turhan tarkka siitä että edellinen kerros olisi kokonaan peittynyt. sitten vaan veitsilöin ensin piirakkavuokaa pitkittäisreunasta toiseen ja sitten samanmoisesti poikittaissuuntaan. vetotiheys näkyy hyvin taikinaisessa kuvassa.

    osaisit ihan varmasti! :)

    tiina: no oli kyllä herkkua! olin yllättynyt siitä, että lopputulema ei ollut hurjan makea. Brownie oli pehmeä ja kuohkea, tosi hyvää!

    VastaaPoista
  8. Hienosti näkyy kuviot tuossa ennen uunia kuvassa! Kurpitsat sopivat tosi hyvin kaikkeen makeaankin. Leipomuksiin ne antavat hyvin pehmeyttä ja mehevyyttä.:)

    VastaaPoista
  9. Mä tein eilen punajuuri brownies. Niin kurpitsa kun punajuurikin tekevät näköjään tosi hyvää taikinalle!

    VastaaPoista
  10. Just kirjotin Varsinaisen talousihmeen kommenttilootaan kurpitsasta. Että kovasti minäki kaipailisin kurpitsaa ja haluisin kokeilla sitä ruuanlaitossa ja leivonnassa. Ohjeita on tallessa odottamassa mutta eipä oo kurpitsaa kohdalle sattunut! Brownie-ohjetta ei vielä oo vastaan tullutkaan, joten tämäkin menee odottamaan aikoja parempia! :)

    VastaaPoista
  11. nam, varmaan herkullista.
    minulla olisi ylimääräisiä isoja kesäkurpitsoita, jos vaan joku haluaa tulla hakemaan.

    VastaaPoista
  12. kmsu: Paljon näkee kesäkurpitsaakin laitettavan kakkuihin mehevöittämään. Keltaisesta kurpitsasta tuli myös kauniin paahteisen keltainen väri piirakkaan.

    Nanna: punajuurileivonnaisesi vaikuttavat kyllä hurrjan hyviltä!

    Me olemme leiponeet joskus punajuuresta muffinsseja . Juures tuntuu jatkavan suklaan makua. Väri leivonnaisissa on upea!

    Anzku: Kaupasta ja toreiltakin kurpitsoja saa, eikä ole kilohinnalta edes kovin kallista. Jos ei koko möllykkää saa menemään kerralla, voi sosetta säilöä.

    inkamaria: ompas hienoa että olisit valmis luopumaan omistasi! Missä päin asut? en löytänyt tietoa sivultasi.

    Oletko muuten kokeillut tätä Nelle vuokaa. kesäkurpitsasta? suosittelemme!

    VastaaPoista
  13. hei,
    asun Vesilahdessa, lähellä Urjalan rajaa, pienessä kylässä jonka nimi on Riehu.

    VastaaPoista
  14. inkamaria: Ompas sympaattinen kylän nimi :)

    VastaaPoista
  15. Prismalla näin yhden kerran aivan valtavan ison kurpitsan, en punninnut sitä mutta oli kyllä aivan tolkuttoman kokoinen. Silloin en vielä ollu kauheesti noita kurpitsaohjeitaka etsiskelly niin aattelin että en saa ikinä sitä koko kurpitsaa käytettyä! Mutta tosiaan, voihan sitä sosetta pakastaa! Hintaa tais kurpitsalla olla 1,60 kg. Torilta pitää viikonloppuna käydä kattomassa kun on muutaki asiaa kaupunkiin.

    Mie oon kokeillu tuota kesäkurpitsaa kakkuun ja tuli aivan älyttömän hyvää!!

    Täällä on ohje!

    VastaaPoista
  16. Anzku: meidän kurpitsat on olleet sellaisia reilusti aikuisen pään kokoisia ja eri tavalla, kyllästymättä on sylty kaksiin Jukan kanssa viikossa. Lapset ei kurpitsasta oikein perusta.

    Tämä leivonnainen tosin on kuulemma pojallemme "ainoa kurpitsaruoka jota voi syödä".

    Kakkusiivusi näyttivät mukavan viherpilkutteisilta.

    VastaaPoista
  17. Tämä oli ihan älyttömän hyvää, syötiin lasten kanssa tämä hetkessä :) Noin komeaa kuviointia en kyllä osannut tehdä, mutta ei se makua pilannut. Kun kurpitsaa riitti ja makeannälkä iski uudestaan tein porkkanapiirakan reseptillä kurpitsapiirakan, siinäkin natsasi kaikki, kurpitsa mehusti pohjan ihanaksi ja juusto-tomusokerikuorrute, no mihin se ei sopisi :)

    VastaaPoista
  18. Ompa kiva että teille maistui Piia!

    Kuviointia tehdessä olen huomannut että "less is more". Liika veitsilöinti tekee kuviosta suttuisen - kerran vaakaan ja pystyyn on juuri sopivasti.

    Hyvä idea upottaa kurpitsaa porkkanan tilalle, täytyykin kokeilla!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin