maanantai 18. lokakuuta 2010

Pekoniin kiedotut BBQ-kanarullat, K17

Helsinkiin tullaan avaamaan lokakuun lopussa coctaileja ruokiin yhdistävä ravintola K17, Kalevankatu seitsemääntoista. Matti Jämsenin ja Timo Siitosen tulevasta ravintolasta oli juttu Kauppalehdessä. Jukka oli heti kiinnittänyt huomionsa avauslistalle kuuluvaan Barbeque-kastikkeella ryyditettyihin Kukkopalloihin, joissa ainesosina broilerin lisäksi oli myös pekonia. Jutussa reseptoitua kokonaisuutta täydensivät pikkelssivihannekset ja porkkanapyree, meillä haarukoitiin pitkästä aikaa riisiä ja pannulla voissa käytettyjä paprika- ja sipulilohkoja.

Pientä askartelua sisältävä ruoka oli hurjan mieluista, tuhtia syötävää. Mietimme voisiko mureke-nuijimistekniikkaa hyödyntää myös possun kanssa. Kastike oli ronskin maukas - grillatut lihat ilahtuisivat varmasti siitä kumppaninaan!
Aloita kastikkeen keittelyllä. Kastikkeeseen tarvittavaa upeantuoksuista ja syvän makuista savukylkeä ostimme Nummelan torin palviautosta. Tämän lihan kanssa ei paljoa rasvaa tarvinnut pannulle nakata. Reseptin sisältämä Coca Cola vaihtui meillä Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tuulivoimalla tuotettuun Rio Colaan. Punaviinikastikepohja tehtiin aika nolosti pussikastikkeella johon lorautettiin hiukan punaviiniä sekaan ja keitettiin kokoon.
BARBEQUE-KASTIKE

50 g savukylkeä
1 rkl tomaattipyreetä
50 g kirsikkatomaatteja (3-4 kpl)
1 rkl punaviinietikkaa
1 dl Colajuomaa
200 g punaviinikastikepohjaa

Laita kuumennettuun kattilaan pilkottu savukylki, tomaattipyre sekä kirsikkatomaatit. Kuullota hetki ja lisää etikka sekä Colajuoma. Keitä hetki. Lisää kastikepohja. Anna maustua kelmun alla puolisen tuntia. Siivilöi lopuksi.
PEKONIIN KIEDOTUT KANARULLAT

2 broilerin rintaa
150 g kermaa
150 g broilerin jauhelihaa
10 g pinjansiemeniä
suolaa, pippuria, lehtipersiljaa
1 pkt pekonia
kelmua

Me ostimme rintaleikkeitä, joista sormivoimin poistimme luut. Leikkasimme "ylimääräiset" lihapalat irti ja nuijimme lopun, yhtenäisen palan littanaksi.

Sekoita kerma ja jauheliha murekemassaksi yleiskoneessa tai sauvasekoittimella. Mausta kokonaisilla pinjansiemenillä, pippurilla ja hienonnetulla persiljalla.

Asettele pekonisiivuja kelmulle. Me koimme helpoimmaksi tavan, jossa kelmulle levitettiin 2 pekonisiivua vierekkäin. Tähän nakattiin päälle murekemassaa ja päälle leikattiin sopivankokoinen pala (puolet) broilerin nuijitusta rinnasta. Tähän päälle nakattiin vielä ½ rkl mureketta. Sitten kelmua hyväksikäyttäen broileri pekonineen rullataan kasaan. Kelmu kääritään ja solmitaan syntyneen käärön ympärille tiiviisti. Toista kunnes aineet ovat loppuneet.

Laita rullat kiehuvaan veteen. Ohjeistus kehotti pitämään 10 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Läpikypsyyteen meni meillä 30 minuuttia.

Poista kelmut ja paista pinnat kauniiksi ja rapeiksi. Tarjoile barbeque-kastikkeen ja haluamiesi lisäkkeiden kanssa.

Jälkkäriksi nautittiin omenarinkuloita, jotka pyöräytettiin voisella pannulla nakaten lopuksi ylle fariinisokeria. Lautaselle lusikoidun pehmiksen teimme Hans Välimäen "Grillaa" kirjan mukaisesti: sekoitimme vaniljajäätelön sekaan kokoonkeitettyä Colajuomaa, meillä Rio Colaa. Pehmis oli hyvää, mutta colajuoma maistui joukossa tuskin lainkaan.

7 kommenttia:

  1. Olipa värkkäämistä!
    Mutta varmaankin vaivan arvoista.
    Eniten ilahduttaa kuitenkin, että joku muukin käyttää toisinaan oikoteitä ja vielä tunnustaa sen! (punkkusoosi ;))

    VastaaPoista
  2. Olen Nannan kanssa samaa mieltä! Ensimmäinen ajatus juttua lukiessa oli, että pussikastike ei ole noloa vaan järkevää keskellä arjen hulinaa.

    VastaaPoista
  3. No ei siinä itse asiassa niin kauheasti ollut - ja ensi kerralla menee paljon joutuisammin kun on jo kerran kokeillut. Pohdimme tuossa tehdessä että kelmutuksethan voisi tehjä jo valmiiksi vaikka ennen vieraiden tuloa. Keittäisi ja paistaisi sitten vain niin olisi siistiä hommaa.

    Niin hyvää kuin itsekeitetty punaviinikastike onkin, nyt ei vain ollut aikaa siihen. Siksi päädyimme pussivaihtoehtoon joka ajoi ihan hyvin asiansa. Punaviinilorautus tekee hyvää tässäkin kohtaa :).

    VastaaPoista
  4. Ooh, ihana ohje! Ihan heti ei tee mieli kokeilla (lomalla tuli syötyä niin paljon pekonia...), mutta heti kun peksukiintiö on vajentunut niin tän vois laittaa kyllä testiin, uskon että mieskin tykkäis.

    VastaaPoista
  5. Loma <3

    Ai että mieskin tykkäisi...no se ei ole ihan vähän se ;)

    VastaaPoista
  6. Nyt tuli NÄLKÄ! :D Herkullisen olonen resepti, ja täälläkin mies varmasti tykkäisi! :) Pitää laittaa kokeilulistalle.
    Mitä valmiskastikkeeseen tulee, jotkut valmistuotteet pelastavat silloin tällöin pinteestä, kun aika loppuu kesken. Minun täytyy tunnustaa, että käytän usein valmista lehtitaikinaa ja jo muotoon leivottua muropohjaa...Ei aina ehdi tehdä kaikkea alusta loppuun asti itse.
    Hauskaa pävänjatkoa sinne!

    VastaaPoista
  7. Italiansalaatti: Mullakin on nälkä, mutta onneksi keittiöstä leijailee mm. munakoisojen tuoksua Jukan laittamana...

    Kyllä mekin usein käytämme valmista voitaikinaa. Ja kermakastike tehdään usein pussista. Joskus on "pakko" oikoa.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin