Kokkailumme on hyvin usein raaka-ainelähtöistä. Otamme pakkasesta sulamaan jotain ja rakennamme sen ympärille jotain. Lauantaina se jotain oli karitsan kylkipala, joka pääsi muhimaan uuniin tykötarpeiden kanssa. Kanssamuhijat löytyivät kotikaapeista: emmervehnää, sipulia, porkkanaa, kuivattuja suppilovahveroita, nokkosta ja olutta.
Kokonaisuudesta tuli oikein maukas ja juurevan makuinen. Luonteikas olut olisi antanut ruokaan vielä oman makunsa, mutta nyt mentiin jollain perustölkillä. Lopputulos on mielestäni aika näyttävä törröttävine luineen, etenkin jos ei kovin tarkkaan tsuumaa hiukan liian vetiseen lisukkeeseen.
Kokonaisuudesta tuli oikein maukas ja juurevan makuinen. Luonteikas olut olisi antanut ruokaan vielä oman makunsa, mutta nyt mentiin jollain perustölkillä. Lopputulos on mielestäni aika näyttävä törröttävine luineen, etenkin jos ei kovin tarkkaan tsuumaa hiukan liian vetiseen lisukkeeseen.
Koko ateria syntyi yhdessä uunivuuassa, joten helposta ja maistuvasta ateriasta on kyse!
MUHITETTU LAMPAAN KYLKIneljälle
luista lammasta
3 porkkanaa
2 sipulia
1 dl emmervehnää (ohraa tai riisiä)
½ dl kuivattuja suppilovahveroita
3 laakerinlehteä
3 rkl kuivattua nokkosta
tölkki (tai puolitoista) olutta
suolaa
mustapippuria
(vettä)
Huuhtele lampaanliha mahdollisista ylimääräisyyksistä kuten verestä. Laita lihapala kyljelleen vuokaan. Lisää kuoritut ja pilkotut porkkanat ja sipulit. Lisää myös muut aineet. Laita vettä pari desiä tai käytä koko nesteenä olutta.
Peitä vuoka kannella tai foliolla. Lykkää 180 asteiseen uuniin. Me annoimme padan muhia näin 3 tuntia ja mureaa tuli.
Liha on nyt aika valjun väristä, joten pintojen ruskistu on paikallaan. Nosta vuoka uunista, poista kansi tai folio. Nosta karitsan kylkirivi pystyasentoon. Laita uunin lämpötila 250 asteeseen ja lykkää koko vuoka takaisin uuniin. Anna lihan ruskistua 10-15 minuuttia. Samalla ylimääräistä nestettä haihtuu, joten ole tarkkana jos nestemääräsi on kuiva lihan paahtumaan mennessä.
Mahtavan näköinen lammas! Meillä on ihan samoin, raaka-aineet tai yksi tiedetään, otetaan sulamaan tai hankitaan ja muu ateria rakennetaan sen ympärille. Usein ihan tarkkaan tiedä, mistä siitä tulee, kun jo pilkotaan sipulia :)
VastaaPoistaTässä kävi juurikin noin. Siinä sipuleita ja porkkanoita pilkkoessa mietin että mitähän muuta...:)
VastaaPoistaTuttua meilläkin. Ensin pengotaan pakastinta, että mikähän poron pala täältä käteen tarttuukaan ja sitten mietitään, että mitäs tästä sitten laitetaan? :)
VastaaPoistaKomea kylki!
Oijoi mikä herkku! Löytyispä meidänkin pakkasesta tuollaisia..
VastaaPoistaai nokkonen olis tässä vain pienenä ripauksena ja mausteena, meillä sitä käytetään lisukkeena kuten pinaattia. :)
VastaaPoistaYhden vuoan taktiikkalla tulee usein itsekkin tehtyä ja tämä ohje näyttää sekä kuulostaa hyvältä.
VastaaPoistaJokihaka löytyy kun ostaa karitsan kokonaisena ronskilla paloittelulla :).
VastaaPoistaHerkkusuu: Juu, mä olen käyttänyt lähinnä vaan mausteena, mm. letuissa. Pitäsikin ensi kesänä kerätä enempi että malttaa käyttääkin ronskimmin.
Minna: Sinäkään et tykkää tiskaamisesta?
Ihanan ronski annos! En ole koskaan testannut kuivattuja nokkosia, joten voisi ottaa tuon haasteeksi. Kivaa pääsiäisen aikaa!
VastaaPoistaKiitos samoin teille!
VastaaPoistaNokkoset on kyllä halpaa ja hyvää ruokaa. Meillä ei ole enää aikoihin syöty pinaattilettuja, vaan nokkoslettuja.