maanantai 10. helmikuuta 2014

Ystävänpäivänä herkutellaan suolaisten leivosten kera

Ystävät ja kaverit ovat elämän suola, se nyt on sanomattakin selvää. Siksi ystäville pitäisi ainakin ystävänpäivänä 14. helmikuuta  tarjota teetä, sympatiaa ja näitä ihania suolaisia leivonnaisia. Sydämen muotoisilla punajuurilla tietysti!

Leivokset on tehty helposti leivottavasta, yrttisestä taikinasta. Vuoat on täytetty homejuustoisella tuorejuustotäytteellä ja väritetty vielä punajuurilla. Saattaa kuulostaa työläältä, mutta ei kyllä ole. Lopputulos palkitsee maullaan ja punaa huulet kauniiksi. PUS!
IMG_4570_Arla_punajuurileivokset2.jpg - SilläSipuli Blogi Jos et omista leivosvuokia ollenkaan tai tarpeeksi, voit nakata täytteen myös samasta taikinasta tehtyjen pipareiden päälle. Täyte on niin tönkköä että se pysyy kyllä paikallaan valumatta ja pitää punajuurikaunokaisetkin paikallaan. 

Yrttinen taikina vuokiin tai pipareihin on alunperin Omenaminttu-blogin Hannelelta bongattu rosmariinisena
 

JUUSTOISET PUNAJUURILEIVOKSET
noin 15 kpl riippuen leivosvuokien koosta

punajuuri
1½-2 punajuurta

Aloita homma punajuurien keittämisellä. Laita punajuuri kuorineen kattilaan ja keitä kunnes se on kypsä. Terävällä veitsellä tai coctail-tikulla kokeilemalla kärki uppoaa hyvin juurekseen. Kuori punajuuri jäähdyttyään ja viipaloi se melko ohuiksi ympyröiksi. Ota pienellä piparimuotilla vaikka sydämiä ja tähtiä kiekoista. Yhdestä keskikokoisesta punajuuresta saat noin 10 kaunista punajuurikuviota. 

yrttiset, suolaiset leivoskupit
100 g voita
1 ½ dl ruisjauhoja
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1  tl suolaa
2 tl tuoretta timajmia hienonnettuna
2-3 rkl kylmää vettä

Kuutioi kylmä voi kulhoon. Lisää jauhot, leivinjauhe, suola ja timjami. Sekoita taikina murumaiseksi sormenpäillä. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikinaksi nopeasti.
Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Painele taikinaa leivosvuokiin ja paina toinen vuoka päälle, jotta taikina ei turpoa kovasti. Vuokia ei tarvitse voidella, taikina irtoaa hyvin muutenkin. Vaihtoehtoisesti voit kaulita taikinan jauhotetulla pinnalla ja painella muotilla pipareita. Siirrä piparit pellille leivinpaperin päälle, vuuat pelkälle pellille. Paista uunin keski- tai ylätasossa. Pipareita noin 10minuuttia, vuokia 15-20 minuuttia. Jäähdytä. 

täyte 
5 rkl Arla Apetina maustamatonta tuorejuustoa 
4 rkl Arla Castello Blue luomu sinihomejuustoa
4 tl tuoretta timjamia 
2 tl sitruunamehua
mustapippuria
tarvittaessa suolaa

Sekoita täytteen aineet hyvin keskenään haarukalla. Leivos on jo tosi suolainen, joten malttia suolan kanssa. 

kokoaminen
Laita suolaiseen leivospohjaan tuorejuustotäytettä. Paina punajuurimuodot päälle vasta juuri ennen tarjoilua, jotta eivät ehdi värjätä tuorejuustoa.

Blogin aiempia ystävänpäiväideoita voi kurkata täältä

Tämä postaus jatkaa Arlan kanssa tehtävää yhteistyötä. Postaamme kerran kuussa Arla-aiheisen jutun. 

Myös Hanna on lähtenyt Arlan kanssa yhteistyöhön. Näiltä tiimoilta ensimmäinen postaus on aivan kuolattavan maukkaan näköinen ja kuuloinen talvisalaatti.  

3 kommenttia:

  1. Onpa söpöt:) Täälläpäin tuo helmikuun 14 pv on kuten monissa muissakin maissa,pariskuntien päivä..

    VastaaPoista
  2. Sinihomejuusto ja punajuuri on ihan täydellinen yhdistelmä.

    VastaaPoista
  3. Jael: Niin se taitaa monissa maissa olla. Suomessa olen ajatellut sen olevan aina sekä pariskuntien että ystävien päivä.

    Tuplaespresso: Niin on! Siitä se ajatus oikeastaan lähti ;)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin