torstai 17. heinäkuuta 2014

Poltettua marenkia ja nestemäistä typpeä eli jäätelöä Ameriikanmalliin

Pohjois-Kaliforniasta löytyi kuukauden visiittimme aikana muutama tosi mielenkiintoinen jäätelöpaikka. Jännää näissä putiikeissa oli se, että makuja sopi ennen ostopäätöstä maistella mielin määrin, eikä kukaan hoputtanut tai jarrutellut. Luomu, paikalliset tuottajat ja vastuullisuus tuntui yhdistävän näitä kaikkia paikkoja. Tärkeimpänä kuitenkin olivat upeat, yllätyksellisetkin maut ja makuyhdistelmät.

Yksi ihanista jäätelöpaikoista oli Santa Cruz:ssa majaansa kolmessa erissä osoitteessa pitävä The Penny Ice Creamery. Jäätelöt tehdään sesonkisesti alusta loppuun paikan päällä. Raaka-aineissa suositaan paikallisia tuottajia ja luomua. Penny Ice Creamery käyttää myös villiyrttejä. Vierailuhetkellämme esimerkiksi kamomillaa oli yhdistetty aprikoosiin. 

Jäätelön keralle oli mahdollista saada erilaisia lisukkeita. Me ihastuimme porukalla marenkikuorrutukseen, joka sipeltiin jäätelön päälle ja paahdettiin nopeasti polttamalla. Kaikki maistamamme maut olivat erinomaisia. Lapset natustivat täällä kumpikin kaksi tötteröä. 


******

  
Smitten Ice cream:ssa valmistetaan tilaamasi jäätelön silmiesi edessä nestemäistä typpeä hyväksikäyttäen. Tämä oli mielenkiintoista seurattavaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Ideana on Smittenin perustajan Robyn Sue Fisherin mukaan tehdä uudenlaista vanhanaikaista jäätelöä. 
Smitten löytyy San Franciscon lisäksi kolmesta muustakin "bay arean" kaupungista. 
Kiinnostavin maku oliiviöljy-laventelikeksi oli päässyt loppumaan, mutta listalta löytyi onneksi muitakin herkkuja.
  
Jäätelön rakenne oli luvatun mukaisesti todella hienojakoista, pehmeää ja nautinnollista. Keralle suositellut lisukkeet komppasivat hyvin jäätelömakuja.

*******

Kiran opastamalla San Franciscon foodie-tourilla pysähdyimme jälkiruuille Missionin Bi-Rite Creameryynjoka on valikoimaltaan laajempi kuin vastaava Divisaderolla. Täälläkin luomu, paikalliset tuottajat ja vastuullisuus ovat kunniassa. 

Ostetuin maku "the salted caramel" upposi minulle täysillä, samoin balsamico-mansikkajäde. Muutkin olivat hyvin tyytyväisiä omiin makuihinsa. Bi-Rite tarjoaa myös ainakin yhtä vegaanista jäätelöä. 

Palvelu oli täällä erityisen ystävällistä ja kiireetöntä, vaikka jonoa kertyi taaksemme melkoisesti maistiaisia pyytäessämme. Oli vain niin vaikea päättää monesta kutkuttelevasta vaihtoehdosta!
  

5 kommenttia:

 1. Tuollaista typellä valmistettua jäätelöä olen täälläkin nähnyt,mutta kiertävässä kojussa. Tosin tekivät sitä hieman eri tavoin,mutta typellåä sekin jäätelö syntyi ja oli hauskaa katsella touhua:)

  VastaaPoista
 2. Olipa sattuma,vähän tämän postauksesi lukemisen jälkeen luin että Tel Avivin keskustassa on avattu usi jätskipaikka,joissa jäätelö syntyy silmien edessä typen avulla.Pitääkin mennä tarkistamaan se.....

  VastaaPoista
 3. Joko olet ehtinyt maistaa? Minusta jäätelössä oli ihanan silkkinen rakenne.

  VastaaPoista
 4. En vielä mutta varmaan kirjoitan siitä kunhan olen;D

  VastaaPoista
 5. Tuonne on pakko päästä! Pitää katsoa osuuko omalle reitille muutaman viikon päästä!

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin