Ruukkuruuista minulle tulee aina mieleen kaksi asiaa. Toinen on se, kun opiskeluaikoina kävimme usein Porissa Yrjönkadulla syömässä ihan älyttömän edullisesti hyviä ruukkuruokia. Toinen on se, kun tarjosimme ruukkuja joskus tyttäremme kummeille ja miespuolinen heistä tokaisi että kumma miten eriltä se lihakastike maistuukin tällaisesta jalallisesta astiasta syötynä.
Ruukut ovat meillä usein hyvin lihapitoista syysruokaa. Tämänvuotisen kauden starttasi pitkään haudutettu naudan niska yhdessä herkkutattien kanssa, kermaisesti. Toki ruukun lihaksi olisi käynyt joku muukin pitkään haudutettava ruhonosa. Ruukun lusikoiminen aloitti viikonloppumme oikein maukkaasti, varsinkin kun viinilasiin kaadettiin tuhtia punkkua. Lisukkeena söimme uuniperunoita.
kuudelle-kahdeksalle
LIHAN MUHITUS
reilu 1 kg naudan niskaa
1,3 l vettä
2 sipulia ronskeina paloina
4 valkosipulinkynttä
2 laakerinlehteä
15 katajanmarjaa
nippu timjamia
1,5 rkl karkeaa merisuolaa
15 mustapippuria
Laita kaikki vuokaan ja peitä kannella tai foliolla. Kypsennä 100 asteessa noin 6 tuntia, kunnes liha hajoaa melkein ajatuksen voimalla.
LIHALIEMI
vuokaan muodostunut neste eli lihaliemi
2 dl kermaa
3 rkl vehnäjauhoja
n. 3 dl tattipaloja (nesteet pois paistettuna)
Keitä lihalientä kokoon kattilassa noin puoleen alkuperäisestä määrästä. Sekoita kylmään kermaan vehnäjauhot. Lisää kerma lihaliemen joukkoon. Keitä jotta kastike saostuu. Lisää sienet.
TARJOILUUN
3-4 voitaikinalevyä (kustakin tulee 2 "kantta")
Revi liha paloiksi kahden haarukan avulla. Sekoita lihat kermakastikkeen sekaan. Kauho kastiketta ruukkuihin. Kaulitse voitaikinalevyjä hiukan suuremmiksi, jotta yltävät hyvin ruukun reunojen yli. Puolita levy. Peitä ruukut voitaikinapaloilla. Pistä voitaikinaa muutaman kerran haarukalla. Paista 225 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes voitaikinakansi kauniisti ruskettuu.
En ole koskaan tehnyt yhtään ruukkuruokaa, en tiedä miksi. Näyttää kivalta, mutta minulla ei ole tuollaisia fantsuja astioita!
VastaaPoistaMutta onhan sinulla tilava pantry!
VastaaPoista