lauantai 11. lokakuuta 2014

Bottargaa, maa-artisokkaa ja sitruunapastaa

Bottarga (poutargue, karasumi, batarekh) on kuivattua mätiä, jota nyt herkuttelijoiden onneksi saa Helsingin Museokadun Hella & Herkusta. Ostin yhden paketin tuota meilläpäin harvinaista herkkua mielessäni nopea, simppeli lounaspasta. Niinpä ostin samaisesta liikkeestä myös Pici al limone pastaa. Se on toscanalaista, selkeän sitruunaista, hiukan spagettia paksumpaa pastaa. Pasta on puristettu pronssisuuttimien läpi, jolloin tarttumapinta kastikkeille on epätasaisen pinnan vuoksi hyvä. 
Koska blogista löytyy jo yksi bottarga-pasta, halusin kokeilla jotain hiukan erilaista. Kovin kauas ajatukseni ei kuitenkaan lentänyt. Mietin että maa-artisokka voisi käydä merellisen makuisen kuivatun mädin kanssa enkä ollut lainkaan väärässä. Kokonaisuudesta tuli hauskan näköinen! Sitruunapasta ja lehtipersilja antavat settiin raikkautta, bottarga ja maa-artisokka erityisyyttä. 
Pidimme paljon enemmän kokonaisesta mätipalasta veistellyistä siivuista, kuin aiemmin kokeillusta valmiiksi jauhetusta bottargasta. Viimeksimainitussa oli jotenkin tunkkainen maku, joka tästä nyt käyttämästämme puuttui kokonaan. Vaikka kyllä se edellinenkin bottarga-setti meille hyvin maistui kun emme tienneet paremmasta.Vinkiksi sanottakoon, että jos Hella & Herkku bottargoineen ei osu matkasi varrelle, voithan kuivattaa mätiä myös itse sauvajyväsen ohjeilla

Ohje on aika summittainen. Passaile määriä oman makusi ja nälkäsi mukaan.

BOTTARGA-PASTA MAA-ARTISOKALLA
kahdelle

125 g pici al Limone-pastaa
bottargaa 
½ dl pilkottua tuoretta lehtipersiljaa
1 maa-artisokka
extra virgin oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Pese maa-artisokat hyvin. Siivuta maa-artisokat kuorineen ohuen ohuiksi vaikka mandoliinilla. Laita siivut kylmään veteen, jossa on jääpaloja. Maa-artisokat saavat näin hienon rapsakan rakenteen. 
Keitä pasta suolaisessa vedessä ohjeen mukaan. 
Siivuta bottargasta paloja mandoliinilla tai raasta bottargaa. 
Kun pasta on kypsä, valuta se siivilässä. Lorauta sekaan hyvää oliiviöljyä ja lisää pilkotut lehtipersiljat. Sekoita hyvin. Lisää joukkoon myös maa-artisokkasiivut ja sekoita. Mausta mustapippurilla. Nostele lautasille ja asettele päälle bottarga-siivut. Nauti heti.

6 kommenttia:

  1. Kiva että Annan kaupasta saa nyt tuota bottargaa;täällä sitä löytyy hyvin toreilta,mutta enpäs olekaan vielä kokeillut.Ja tuota sitruunpastaa ostin kesällä serkkuni mökille,piti siitä paljon.

    VastaaPoista
  2. Jael: Molemmat on kyllä loistotuotteita! Bottarga maksoi 16 euroa, mikä voi aluksi tunuta paljolta, mutta kun laskee kuinka useaan ruokaan siitä riittää, hinta ei päätä huimaa!

    VastaaPoista
  3. Saimme Sisiliasta bottargaa tuliaisena. Tätä reseptiä täytyy kokeilla. En nimittäin koskaan ole edes maistanut bottargaa. Kuulostaa namilta :)

    VastaaPoista
  4. Lisa Pihl: No mutta ompas hieno tuliainen! Oliko juuri tuollainen kokonainen pala vai valmista jauhetta?

    VastaaPoista
  5. Valmista jauhetta. Paljonko laittaisit jauhetta tähän pastaan?

    VastaaPoista
  6. Lisa en kyllä osaa sanoa kun en tunne jauhetta. Onko siinä esimerkiksi suolaa mukana. Maistele maku kohdalleen. Tämä bottarga on muutenkin aika tömäkkää tavaraa, joten oman maun mukaisen määrän löytyminen lie joka tapauksessa makuasia :).

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin