sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Muurahaisdippiä ja bamburiisiä - Quyen Quyen Quan, Ho Chi Minh City

Ravintola Quyen Quyen Quan teki meihin vaikutuksen tarinoillaan, joita kuulimme iloisen ja innostuneen omistajamiehen toimesta pitkin aterointia. Mies on asunut myös Australiassa, joten hänen englanninkielensä oli todella hyvää. 
Mies kertoi, että heidän perheellään on ollut pitkään ravintola Buon Ma Thuot kaupungissa, mistä mies on kotoisin. Ho Chi Minh Cityssä he ovat olleet auki vasta muutaman viikon, joten oli aika tuuria että paikkaan osuimme.  Vahingossa, kun etsimme hotellin läheltä ruokapaikkaa illaksi.

Ravintolan raaka-aineet tulevat jo mainitusta keski-Vietnamin vuoristokaupungista, Buon Ma Thuot:sta. Samainen kylä on myös suuri kahvintuottaja Vietnamissa. Mies puhuu kauniisti joesta, joka antaa paljon rikkauksiaan syötäväksi, kuten myös viidakosta joka tarjoaa ruoka-aarteita.

Ravintolan raaka-aineista mahdollisimman suuri osa on luomua, mutta omistaja toteaa rehellisesti että luomusertifikaatissa on ongelmia Vietnamissa. Tarkastajan käydessä tilalla ja leimatessa sen tuottavan tietyn määrän luomua, ostaa tuottaja monesti lisää ei-luomulaatuista raaka-ainetta myyden sen kuitenkin ulos luomuna. Luomutuottajia on myös kuulemma todella vähän Vietnamissa. Ravintolan kanat ja possut ovat ”free-range”-laatua eli ne ovat saaneet elää vapaana ulkona.
Kävimme syömässä Quyen Quyen Quan:ssa kahtena iltana. Molempina kertoina lapset halusivat todella hyvää kanaa, joka tarjottiin bamburiisin kanssa, vietnamiksi gà nu’omg com lam.
Ruokien valmistuksessa on käytetty vanhoja, luonnollisia menetelmiä. Possunliha on fermentoitumisen myötä saanut hienoa makua, vaikkei se ollutkaan omistajan mukaan vielä täydelliseksi fermentoitunutta, heo dong bào nuong chua.
Bambussa kypsennetty riisi on mielenkiintoinen asia. Kokonaiseen bambuun on laitettu vettä ja riisiä. Bambun pinnassa oleva ohut kerros pitää kosteuden sisällä ja antaa omaa makuaan riisiin. Buon Ma Thuot:ssa riisi kypsennetään nuotion alla miedossa lämmössä. HCMC:ssä käytettiin muistaakseni höyrytystä. Kypsennyksen jälkeen bambukuori halkaistaan ja riisi grillataan nopeasti. Näin riisi saa rapean pinnan, mutta on sisältä tiiviin tahmainen. Pidin riisistä ihan hurjasti, kun se dipattiin seokseen joka sisälsi paahdettuja seesaminsiemeniä, suolaa ja suolapähkinöitä.
”Jungle leaves” ja kuivatut pikkukalat tarjottiin meille paikan puolesta. Jälkimmäiset olisivat tosi oivia pureskeltavia oluen kanssa.

Mustekala oli täällä erinomaisen hyvin kypsennettyä. Dippisoosi oli minulle turhan mausteista, mutta Jukka syömäpuikotteli sitäkin hyvällä ruokahalulla.
Savustettuun pekoniin käärityt sienet olivat erinomaisia, thit heo xông khói cuôn nãm kim châm.
Yksi mielenkiintoisimmista ruuista oli aurinkokuivattu naudanliha, joka nautittiin pannulla paahdettujen keltamuurahaisten kanssa, khô bò môt nang trúng muõi kin trái mat mât. Meille kerrottiin että kaupungissa muurahaiset on pakko murskata kokonaisena tarjoamisen sijaan, sillä ihmiset ovat hiukan ennakkoluuloisia. Saimme kuulla myös, miten eri muurahaislajeja käytetään erilaisiin tarkoituksiin: mustamuurahaisissa on savuista makua, kun taas keltamuurahaisissa hapokkuutta.

Ravintoloitsijan pääelinkeino on viinien tuottaminen jungle noni hedelmästä. Näitä Yokdoni viinejä ja viinoja saa kuulemma ihan pian lentokenttävalikoimistakin. Saimme maistaa viiniä, mutta meihin se ei makeudessaan uponnut.

Valitettavasti vasta aterioinnin loputtua saamme kuulla että pieniä kaloja sisältävä salaatti on keski-Vietnamin ravintolan hittituote, jota toki saa myös Ho Chi Minh Cityn ravintolasta. Joten maista sinä ihmeessä salaattia ja näitä esittelemiäni herkkuja Quyen Quyen Quan:ssa kun Saigoniin menet. Niin mekin teemme ensi kerralla kun kaupunkiin osumme.

42 Tran Cao Van, aivan Turtle Laken vieressä District kolmosella
Ho Chi Minh City, Vietnam 

Lisäys 2017: Ravintolaa ei enää ole Saigonissa. 

2 kommenttia:

  1. Jälleen yksi syy palata joskus Saigoniin! Hauska tuo bamburiisi.

    VastaaPoista
  2. Se bamburiisi oli hyvää ja ihana erilainen suutuntuma. MILJOONA syytä palata Ho Chi Minh Cityyn - I love it! Merituuli jukan tunnuksilla

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin