perjantai 13. lokakuuta 2017

Tattiliemi

Miten nerokas ajatus! Tehdä sieniperkeistä lientä. Varsinkin tällaisena syksynä, jolloin tiellemme ei useista metsäkeikoista huolimatta ole osunut herkkutatteja kuin kolme syömäkuntoisena. Matoisena ja ylikasvaneena noita sieniä on kuitenkin näkynyt. Nyt asiaa ei ole tarvinnut harmitella lainkaan, sillä Ripaus tryffeliä blogista löytyi jo kolme vuotta sitten ilmoille loihdittu ajatus tattiliemestä, juurikin huonokuntoisista sienistä tai sieniperkeistä keitettynä. 

Idea on yksinkertainen. Huonommat osat kattilaan, päälle vettä niin että peittyvät ja sitten keittämään. 
Me emme ole laittaneet mausteita, emme edes suolaa, jotta liemi on monikäyttöisempi. Puolen tunnin keittämisen jälkeen olen siivilöinyt liemen ja jatkanut sen keittämistä kokoon. Liian kauaa tai turhan lujalla ei kannata keittää, jotteivät sienet mene soseeksi ja hankaliksi siivilöidä. Valmiin, kolmasosaan tai puoleen keitetyn liemen olen pakastanut tulevia käyttöjä varten. 

Olen laittanut liemeen muitakin kuin herkkutatteja, viimeksi taisi mennä ainakin voitatteja. Seuraavaksi kokeilen kokkimaajoukkueen tapaa tehdä sienilientä tatit tai kantarellipalat paistaen ja liemessä muhittaen

Sienilientä voi käyttää risotoissa, kastikkeissa, keitoissa, pataruuissa, speltti-sieniruuassa, kaalilaatikossa. Ihan missä vaan mihin kaipaat ihanaa sienen tuomaa, umamista makua. 

Bloggaajista myös sauvajyvänen ja Mari ovat ihastuneet tattiliemen keittelyyn. 

4 kommenttia:

 1. Tattiliemi ehkä lohduttaa vähän huonon sienisadon sienestäjää :). Olen pakastanut liemen ensin jääpalakuutioiksi ja muistaessani laittanut jäätyneet kuutiot isompiin rasioihin. Kuutiot on sitten niin kätevä tiputella risottoon, pataan, keittoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi ihmeessä en ole kommentoinut näihin?! Minäkin olen oppinut tänä syksynä keittämään kokoon ihan jääpalakuutioiksi asti.

   Poista
 2. Täytyy tehdä tota kokkimaajoukkueen ppuroa. Keitellä sitte vaikka se liemi 50/50 herkkusienistä ja kantarelleista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vieläkään päässyt sinne asti. Tuolla perinteisellä menään vaan.

   Poista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin