keskiviikko 22. marraskuuta 2017

Tekemistä ja nähtävää Seattlessa - ilmailua, giniä ja musiikkia

Minulle Seattlesta tulee ensimmäisenä mieleen grunge musiikki ja Boeing. Grunge genren ehkä tunnetuin edustaja Nirvana vaikutti Seattlessa käsin koko maailman musiikkiteollisuuteen. Nirvanan nokkamies Kurt Cobain menehtyi Seattlen kodissaan. Lentokonevalmistaja Boeing ei varmastikaan suurelle osalle ihmisistä tule mieleen Seattlesta, mutta minulle ilmailusta kiinnostuneelle tulee. Näistä lähtökohdista aloin suunnitella taannoista Seattlen matkaani. Tässä muutamia vinkkejä Seattlen matkaajalle. 

1. Boeing Everett tehdas ja Future of Flight Aviation Center


Boeing lentokonevalmistajalla on suuri kokoonpanoyksikkö Seattlen pohjoispuolella Everettissä. Boeingin suurimmat lentokonemallit 747, 767, 777 ja 787 Dreamliner valmistuvat Everettin tehtaassa. 

Boeing järjestämät tehdaskierrokset ovat avoinna yleisölle ja ne voi varata Future of Flight sivuston kautta. Olin työmatkalla ja ohjelmaan kuului käynti tehtaalla, mutta kierros ei ollut täysin sama kuin yleisölle. Opas oli kuitenkin yksi yleisöoppaista. Voin sanoa, että erittäin vakuuttava ja mielenkiintoinen kierros. Vaikka tiesin kyllä mitä odottaa, kun olen käynyt Euroopassa Airbusin tehtailla vastaavilla kierroksilla. Valitettavasti kokoonpanohallissa oli valokuvaaminen kielletty. 

Boeingin tehdasrakennus on tilavuudeltaan maailman suurin rakennus ja jo senkin puolesta käynti oli vakuuttava. Yleisölle avoimet kierrokset alkavat Future of Flight museosta ja museon katseluterassilta on hienot näkymät tehtaalle ja sen kiitoradalle. Tehdaskäynti on ehdoton suosikkikohteeni. Lukuisat matkanjärjestäjät tekevät Seattlen keskustan hotelleilta matkoja Everettin tehtaalle. Googlaamalla löytää helposti palveluntarjoajia. 

Future of Flight, Everett Boeing factory
8415 Paine Field Blvd., Mukilteo, WA  98275 (kartta)
Saapumisohjeet Future of Flight sivustolta.
P.s. viereisellä tontilla on Hilton Garden Inn hotelli.

2. The Museum of Flight
Kakkoskohteena myös ilmailua, tällä kertaa Seattlen keskustan tuntumassa, paikallisbussimatkan päässä. The Museum of Flight on maailman suurin yksityinen ja voittoa tuottamaton ilmailu- ja avaruusmuseo. Esillä on miltei 200 lentokonetta sisältäen harvinaisuuksiakin. Kuvassa yksi harvinaisuuksista, Boeing VC-137B "Air Force One", jota ovat käyttäneet presidentit Eisenhower, Kennedy, Johnson ja Nixon. Koneen sisälle pääsee myös tutustumaan. 

Hallista löytyy myös muita harvinaisuuksia, kuten ensimmäinen jumbojet, eli Boeing 747, ensimmäinen 727, ensimmäinen 737, sekä lukuisia mielenkiintoisia sota- ja siviilikoneita.

Museon tuorein lentokone on Boeing 787 Dreamliner, jonka kolmas koskaan valmistunut yksilö lahjoitettiin museolle marraskuussa 2014.  Tästä linkistä löytyy lyhyt video kävelystä koneen ulkopuolella. Dreamlineriin pääsee tutustumaan myös sisälle. 


Museon sisällä on lukuisia pienempiä lentokoneita, mutta myös varsin näyttävä Lockheed M-21 Blackbird, jolla on miehittämätön D-21 drone kyydissään rungon takaosassa. 


Museon kahvilan edustalla on terassi ja nurmikkoalue, sekä parkkipaikka, josta on hyvät näkymät King County International Airport/Boeing Field lentoasemalle ja kiitoradan takana olevalle junanradalle. Sattumalta käydessäni kuljetettiin junalla Boeing 737 runkoja läheiselle Rentonin kokoonpanotehtaalle. Boeing tekee tällä Boeing Field alueella 737 koneiden viimeistelyjä, maalauksia sekä testilentoja ennen toimitusta asiakkaalle. Museossa saa helposti kulumaan useita tunteja. The Museum of Flightiin on varsin helppo saapua paikallisbussilla numero 124 suoraan keskustasta. Pysäkit sijaitsevat suoraan museon pääoven läheisyydessä. 

The Museum of Flight
9404 East Marginal Way S.
Seattle, WA 98108 (kartta)

3. Pike Place Market

Pike Place Market on yksi tunnetuimmista Seattlen turistikohteista ja kivahan siellä oli käydä. 


Pike Place Market levittäytyy kuuteen kerrokseen ja hallitsevassa osassa ovat ravintolat. Kauppahallissa on kuhinaa, kun paikalliset ja turistit ihmettelevät monipuolista valikoimaan sulassa sovussa. Rakennus on jyrkässä rinteessä, siten että kuutoskerroksen kauppahalli on katutasossa, kuten myös ykköskerroksen Western Avenuen kaupat. 

 Possupatsaan päällä kuuluu ottaa valokuva. Odotin hetken, ettei kukaan ollut possun selässä.

 Ruokatarjontaa oli laidasta laitaan, BBQ:sta kala- ja äyriäisruokiin.

Päädyin syömään Lowell's Restaurant & Bariin, kun se sattui olemaan ainoa paikka mihin mahtui heti syömään. Hyvää perus fish and chipsiä.

Näkymät Lowellsilta oli huikeat. Pike Place Market on aavistuksen liian turistikohde, mutta tykkään käydä kauppahalleissa ja siten tämäkin oli katsastettava. 

Pike Place Market
Pike Pl, Seattle, WA 98101, Yhdysvallat (kartta)
Verkkosivusto: Pike Place Market


4. Gini- ja viskitislaamo Copperworks


Muutama sata metriä Pike Place Marketilta on Copperworks tislaamo.

 Tislaamoon saa varattua etukäteen tutustumiskierroksia.

Ja tietenkin maistelu kuuluu asiaan. Kaikkia tuotteita saa ostaa baarista maisteltavaksi sekä kotiin viemisiksi. Ostin ginikisoissa tuplakultaa voitanutta Copperworks New Oak Cask Finished Giniä, joka sai kotona varsin kiittävän vastaanoton.

Copperworks Distilling Company
1250 Alaskan Way, Seattle
WA 98101, Yhdysvallat (kartta)


5. Seattle Water Front alue
Rantakadulla on Seattle Water Front alue, josta löytyy ravintoloita sekä maailmanpyörä. Rantakadulla, laitureilla ja Waterfront Parkissa on mukava kävellä kuluttamassa aikaa.

Seattlen Aquarium sijaitsee myös täällä. Kaloista ja muista merenelävistä kiinnostuneille varmasti riittää nähtävää.

Seattle Great Wheel
1301 Alaskan Way, Seattle, WA 98101, Yhdysvallat (kartta)

Seattle Aquarium
1483 Alaskan Way, Seattle, WA 98101, Yhdysvallat (kartta)


6. Syö Din Tai Fungissa
 Kävimme Taiwanissa Din Tai Fungin alkuperäisessä ravintolassa, josta oli juttua aiemmin. Nämä herkut ovat aivan omaa luokkaansa genressään. Nopeaa, laadukasta ja maukasta. Hong Kongin Din Tai Fungilla on jopa Michelin tähti. Din Tai Fung on laajentunut kansainvälisesti ja USA:ssa näitä löytyy toistaiseksi neljältä paikkakunnalta, joista Seattle on yksi. Seattlessa on peräti neljä Din Tai Fungia. Hotellini oli Bellevuen alueella ja vastapäisessä ostarissa sijaitsi yksi DTF.

Ovien ulkopuolella oli arviolta kolmisenkymmentä ihmistä odottamassa pöydän vapautumista. Ovimikko kertoi että ollessani yksin liikkeellä, voin mennä heti jonon ohi baaritiskille syömään. Kätevää. 

 Lista on pitkä ja valinta on vaikeaa.

Fried Pork Chop eli possunkyljystä sekä 10 pkl PorkXiaoLongBao, eli höyrytettyä dumplingeja. Voi kun tämä taas maistuikin.

 Shrimp and Pork Pot Stickers. Pitkulaisia nyyttejä jotka olivat levyllä toisiinsa kiinni fritattuna.

Jälkkäriksi GT. Muutamia ginejä oli vaihtoehtoina. 

Din Tai Fung - Bellevue
700 Bellevue Way NE #280,
Bellevue, WA 98004 (kartta)

Lopuksi

Välillä on hetki hengähtää ja syödä muna-pekoni-juusto-sämpylä kahvin kera sekä lueskella hotellin turistiopasta. Seattle on iso ja monipuolinen kaupunki. Ilmailukohteet todellakin ponnahtaVAT ykkössuosikeikseni. En käynyt esimerkiksi Space Needle näköalatornissa, tai Microsoftin toisen perustajan, Paul Allenin perustamassa Museum of Pop Culturessa. Niin, Microsoft on muuten perustettu Seattlessa ja sen pääkonttori on Redmondissa, Seattlen metropolialueella. Tiesitkö muuten että Starbucks kahvilaketju on myös lähtöisin Seattlesta? Jos Nirvanan nokkamiehen Kurt Cobainin kotitalo kiinnostaa, niin se löytyy osoitteessa: 171 Lake Washington Blvd East Seattle, Washington (kartta). Google streetviewin mukaan talo näkyy tielle. Kaikenlainen musiikki on vahvasti läsnä kaupungissa ja kävin El Corazon nimisessä paikassa katsomassa Beatallican ja Okilly Dokillyn konsertit. Kiva keikkapaikka. Samaisessa paikassa on esiintynyt suomalaisista bändeistä ainakin Children of Bodom, Amorphis sekä Battle Beast. Paljon näin ja paljon jäi näkemättä. Seattle ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen, jos pohtii mihin USA:n kaupunkiin voisi lähteä. Seattle on minusta yksi miellyttävimmistä USA:n kaupungeista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin