sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Blinit ja kirkastettu voi

kaupallinen yhteistyö ARLA
Blinit kuuluvat meillä aina vuoden alkuun. Jonain vuonna niitä on tehty vohvelisina versioina ja toisena poffertjesin muotoisina. Parhailta ne maistuvat meille kuitenkin ihan perinteisessä muodossa, mikä tarkoittaa paksuja lettuja erotuksena ohuista venäläisistä.
Meillä  blinejä paistetaan kahden pannun taktiikalla. Paistan omalle perheelle blinit  aina syöjien tahtiin. Saadessamme vieraita blinipöydän ääreen laitan valmiit letut ritilälle ja lykkään ne lämpimään uuniin odottamaan muiden blinien paistumista.

Tänä vuonna kokeilin ensimmäistä kertaa kirkastettua voita blinien paistamisessa. Yhteistyökumppanimme Arlan kirkastettu voi oli aivan loistotuote paistamiseen. Kirkastetusta voista on poistettu proteiini ja vesi, jolloin se kestää korkeitakin lämpötiloja palamatta. Blinien paisto kirkastetulla voilla oli paljon vähemmän krääsäistä, mikä oli kyllä tervetullutta varsinkin kun vieraat istuivat jo pöydässä. Seuraavaksi kokeilemme tätä tuotetta pihvien paistossa. Retkeilymeininkiin kirkastettu voi on myös loistotuote, sillä se ei kaipaa kylmäsäilytystä. 

Blinien paistamiseen saimme taannoin hyvän vinkin Mikko Utterilta: kun taikina on jääkaappikylmää ja pannu kuuma, syntyy rapsakka pinta ilman ylenpalttista voilla läträämistä.                                             
Blinitaikinan alun voi tehdä jo puoli vuorokautta aiemmin jääkaappiin kannelliseen astiaan. Ennen paistoa taikinaan lisätään sitten olut, keltuaiset ja vaahdotetut valkuaiset. Teimme viimeksi vieraiden varalle liikaa taikinaa, joten jätin loppuosan sitten paistamatta. Perjantaina aamulla tehty taikinanloppu paistettiin jääkaappisäilytyksen jäljiltä sunnuntaina lounaaksi ja hyvin maistui vielä. 
Meillä blinit tarjottiin smetanan, etikkakurkun, kylmäsavulohen, punasipulin sekä tillin kanssa. Päälle lorotettiin vielä kauniisti kiiltävää hunajaa. Kaikki täytteet pilkottiin ihan pieniksi, sillä niin me tykkäämme blinimme nauttia. 

BLINIT

noin 10 kpl

25 g hiivaa
300 g (3 dl) Arla Lempi kreikkalainen jogurtti
3 dl Arla Luomu vanhanajan täysmaito Suomesta
4 dl tattarijauhoja
3 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
1 tl sokeria

3 keltuaista
3 valkuaista
1 pullo (3,3 dl) vaaleaa olutta

paistamiseen
Arla Lempi kirkastettu voi eli ghee

Murusta hiiva kylmän maidon ja jogurtin joukkoon. Sekoita hyvin. Lisää joukkoon jauhot, suola ja sokeri. Laita kannellisessa astiassa jääkaappiin noin 12 tunniksi.
Erottele munista valkuaiset ja keltuaiset omiin astioihinsa. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Lisää hiivataikinan joukkoon kylmä olut. Sekoita hyvin. Lisää joukkoon keltuaiset ja sekoita hyvin.
Lisää vielä valkuaisvaahto nostellen, niin että taikina säilyy ilmavana.
Laita lämpimälle pannulle nokare kirkastettua voita. Kauho päälle taikinaa. Paista toiselta puolelta kauniin kullanruskeaksi. Käännä ja paista kypsäksi. Nosta tarjoilulautaselle tai laita ritilän päällä lämpimään uuniin odottamaan tarjoilua.

3 kommenttia:

 1. Paistoin myös ensimmäistä kertaa blinit kirkastetulla voilla, enkä kyllä enää ryhdy puuhaan tavallisella voilla. Pihviä ja kalaakin olen paistellut kirkastetulla voilla jo aiemmin. Toimii niissäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirkastitko itse vai ostitko tavallamme valmiina? Minäkään en paista blinejä enää tavallisella voilla. Pihveihin ja kalaan kyllä kokeiltava seuraavaksi.

   Poista
  2. Tällä kerralla kirkastin itse, mutta olen minä kokeillut tuota valmistakin. Itse kirkastamalla saa tehtyä sopivan määrän kerralla, muistaakseni tuossa valmiissa ei ollut kovin pitkä säilyvyys avattuna.

   Poista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin