torstai 6. syyskuuta 2018

Parhaat kalapuikot - hauesta

Kun Jukka äkkäsi netistä turkulaisen ravintola Mamin kalapuikot, ei ajatus niistä jättänyt miestä lainkaan rauhaan. Kieltämättä kermaisesta haukimurekkeesta viipaloidut rapsakkapintaiset puikot herättivät minussakin kalapuikkohimoa. Kesälomalla pääsimme vihdoin ruuan kanssa tositoimiin, papan järvestä kun nousee haukea ja sitä on tapana muutenkin jauhaa haukipullia varten.

Haukipuikot olivat todella hyvän makuisia, ehkä jopa parempia mitä odotimmekaan. Niiden valmistaminen vei melkoisesti aikaa, joskin suurin osa oli odottelua kypsennyksineen ja jäähdytyksineen. Me nautimme kalapuikot kuoriperunoiden ja kalapuikkojen kanssa ohjeistetun remouladekastikkeen kera. Ajattelimme kokonaisuuden olevan yltiötuhti, mutta sitä se ei ollutkaan. Montaa kalapuikkoa ei silti jaksanut tähän malliin valmistettuna syödä. 
Jos haukimureketta tekee isomman satsin kerrallaan, se kannattaa laittaa jääkaappiin sellaisenaan ja paneroida sekä paistaa vasta juuri ennen syömistä. Näin me teimme syöden oikein oivan päivällisen ja lounaan. 

Mamin kalapuikkoja pitää ehdottomasti käydä maistamassa ravintolassakin! Viime kerrasta Mamissa onkin jo tovi. 
Ohje on opuksesta "Ruokakirja, yksinkertaisesti hyvää". Se on tehty 2017 silloin 10-vuotta täyttäneen ravintola Mamin kunniaksi. 

MAMIN POIKIEN KALAPUIKOT HAUESTA

valmis haukimureke (ohje alla)
1½ dl vehnäjauhoa
2 munaa
1½ dl korppujauhoa
runsaasti voita paistamiseen

Leikkaa jäähtyneestä kalamurekkeesta haluamasi kokoisia viipaleita.
Laita yhdelle lautaselle vehnäjauhot, toiselle haarukalla rikkivatkatut munat ja kolmannelle korppujauhot.
Pyörittele puikot ensin huolellisesti vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhossa.
Paista runsaassa voissa keskilämmöllä.


HAUKIMUREKE

500 g haukea
1 muna
3 dl kermaa
10 g suolaa
valkopippuria

Jauha tai jauhata haukifileet kahteen kertaan.  Jos kotona ei ole lihamyllyä, pyydä kauppiasta jauhamaan haukifileet.
Kun aloitat murekemassan teon, varmista, että kaikki ainekset ovat jääkaappikylmiä.
Siirrä jauhettu hauki monitoimikoneeseen ja laita koneen mela pyörimäään. Lisää muna ja kaada kerma sekaan ohuena nauhana. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Saman homman voit tehdä aivan hyvin myös sähkövatkaimella.
Vuoraa pitkänmallinen leipävuoka tai kaksi kelmulla ja kaada massa siihen. Kypsennä 95-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 60 astetta eli noin tunti. Luonnollisesti mitä ohuempi massa on, sitä nopeammin se kypsyy.


REMOULADEKASTIKE

1 suolakurkku
2 dl majoneesia
2 rkl kapriksia
mustapippuria

Pilko suolakurkku pieniksi ja sekoita muiden ainesten kanssa.

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa herkulliselta:) Ikuisuus siitä kun viimeksi söin kalapuikkoja;D

    VastaaPoista
  2. Mamin Ruokakirja on kyllä ihan parhaita keittokirjoja, mitä viime vuosina on jukaistu. Resepteistä kannattaa kokeilla myös prässättyä vasikanrintaa ja karitsamakkaraa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei ole tuota kirjaa mutta täytyypä katsoa kirjastosta. Kiitos vinkistä!

      Poista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin