maanantai 21. tammikuuta 2019

Karpathos, Kreikka ja lomakauden viimeisen viikon hankaluudet

Syyslomalla 2018 lomailimme Kreikan Karpathoksella. Kohde valikoitui eteläisellä sijainnilla, jonka arvelimme tarkoittavan aurinkoa ja lämpöä. Olimme aiemmin keväällä manner-Kreikassa Kardamylissä ihastuen todella paljon ympäröivään kauneuteen, leppoisuuteen ja ruokaan. Lämmintä Karpathoksen saarella piisasikin, mikä ei kuulemma ole enää itsestään selvää tuohon aikaan. Kauneutta ja leppoisuutta oli sitäkin. 
Karpathoksen loma varattiin Apollo-matkoilta. Mietimme hotellin sijaintia jonkin aikaakin. Valintamme huoneistohotelli Ladis Karpathoksen kaupungissa eli Pigadiassa osoittautui lopulta hyväksi meille. Ranta oli noin neljänsadan metrin päässä ja kaupunkiin käveli vartissa.
Tyttäremme ihastui hotellin ympärillä parveileviin kulkukissoihin, joita saikin syöttää respasta löytyvillä ruuilla. Huoneisto oli kiva ja parveke antoi merelle päin. Hotellin uima-allas oli kylmä, joten lapset pulikoivat mieluummin rannalla.

Lisää Pigadian kaupungista voit lukea Elina Marjaanan blogista
Loman hankaluudeksi tai rajoittavaksi asiaksi nousi se, että lomaviikkomme oli Apollo-matkojen kauden viimeinen Suomesta. Muitten maitten lomalennot olivat loppuneet jo aiemmin tai päättyivät meidän viikkomme aikana eli olimme viimeiset valmislomamatkalaiset saarella. Tämä tarkoitti sitä, että monet ravintolat olivat jo sulkeneet ovensa tai sulkivat ne lomamme aikana. Lähin rantaravintola Sardeles.BBQ onneksi jousti meidän kanssamme hienosti: kun kävimme siellä joka päivä vuokraten laverin, he palvelivat meitä viimeiseen päivään asti, vaikka pääosin sulkivatkin jo paikkaa. Lounasta he valmistivat meille niistä raaka-aineista mitä keittiöstä löytyi. Myös kaupat ja baarit sulkivat oviaan. Apollomatkoilta ei mitenkään informoitu asiasta etukäteen, mikä harmitti meitä melkoisesti. Onneksi lomasta tuli kuitenkin onnistunut kun monipuolistimme sitä vuokraamalla auton, jolla ajelimme syömään myös Karpthoksen kaupungin ulkopuolelle. 
Huomionarvoista meidän ruokainnostuneiden mielestä oli se, että ruoka ei päässyt lähellekään sitä tuoreutta ja simppeliä herkullisuutta mitä koimme joka puolella kesäkuussa Kardamylissä. Tosin sesongilla on varmasti tekemistä asian kanssa samoin kuin taas sillä että kausi oli lopussa. Moni auki olevakin ravintola oli supistanut listaansa huomattavasti. Yksi ravintola tarjosi moussakana ranskalaisista perunoista ja kesäkurpitsasta koostettua vetistä mössöä. Reklamoidessani asiasta minulle vain todettiin että näin me sen teemme. Toisessa ravintolassa lisukkeet ja kastikkeet olivat samat huolimatta siitä tilasitko maksaa, mustekalaa tai kanaa. 
Hyvänä puolena kauden loppumisessa oli se, että toisinaan saarta kiertäessä saimme nauttia hienoista rannoista vain perheemme kesken. Paikallinen tarjoilija tuumasi että pahimpaan turistiaikaan ihmisiä on yhdellä rannolla sadoittain. Tosin silloin rannoilla toimii varmasti palvelukin, nyt kaikki juoma- ja snäksipaikat sekä aurinkotuoleja ja - varjoja vuokraavat paikat oli ymmärrettävästi suljettu. 
Löffäilyn lisäksi ihan parasta oli vuokrata auto ja kierrellä saaren mutkaisia vuoristoteitä piipahtaen välillä rannoilla. Autovuokra hotellimme lähifirmassa maksoi päivältä vain 25 euroa kaikkine vakuutuksineen. Autonvuokrausfirmoja Karpthoksella oli ihan valtavasti, mikä kertonee turistien määrästä huippusesonkina. 
Karpathoksen rannoista parhaiten mieleen on jäänyt Apellan ranta, jossa olimme aluksi ihan keskenämme.
Rannat olivat keskenään kovinkin erilaisia ja jokainen omalla tavallaan hienoja.
Toiset olivat kivikkoisia, toiset hiekkaisia, toiset majapaikkojen välittömässä läheisyydessä ja toiset kauempana kaikesta kuoppaistenkin teiden päässä.

Autoilimme myös Olympoksen kylään, joka oli aikoinaan rakennettu vuorenrinteeseen pakoon merirosvoilta.
Aiemmin eristyksissä ollut kylä on nyt kovasti turistisoitunut, mutta yhtä kaikki mielenkiintoinen nähdä ja kokea. Postauksen lopussa tarinointia myös kylän sympaattisesta taverna Milosista. Enemmän kylästä voit lukea vaikkapa Lähdetään taas-blogista
Tähän loppuun vielä meidän ruokasuosituksemme saarelta:


Ellinikos oli ehdottomasti paras ravintolakokemuksemme Karpathoksen kaupungissa kahden visiitin perusteella. Täältä saimme ystävällistä ja ripeää palvelua. Kun palasimme paikkaan toisenakin iltana, meidät kutsuttiin keittiön puolelle katsomaan josko halusimme valita päivän erikoisista, listan ulkopuolelta jotain. Maut olivat täällä oikein hyviä ja annokset sopivan kokoisia. Ei yhtään kuvaa täältä, pahoittelemme.

MILOS TAVERNA, OLYMPOKSEN KYLÄ
Milos oli sympaattinen, vanhan pariskunnan pitämä ravintola rauhaisassa paikassa vähän kuin kylän takana. Jouduimme kysymään tietä paikkaan, sillä se on selkeästi erillään muista ravintoloista. Muutamat raput laskeuduttuamme pääsimme pöydän äärelle, jossa sohottelimme pääosin kreikkalaisia perinneruokia sisältäneestä menusta ruokia iäkkään tarjoilijarouvan toistaessa ne kreikaksi.
Leipää leikattuaan ja tarjoiltuaan rouva laskeutui luukusta keittiöön valmistamaan ruokia. Tällä välin herra viittilöi meitä tuulimyllyn sisään ja näytti meille hymyssäsuin miten jyvät murskaantuvat jauhoksi. Parhaiten ravintolasta jäi mieleen juurikin lämmin ja välitön tunnelma! Paikalliset juustot ja päivän munakoisoruoka olivat parhaan makuiset ruuat. 


 MAMA CUISINE, FINIKI
Pieneen Finikin kylään vuokra-autoilimme hyvien kalaruokien perässä.
Merenherkkuja myös saimme vadillisen verran. Maisemat merenpoukamassa olivat ihanat veden kimmeltäessä. 

Taksiaseman läheltä nappasimme parin euron gyros-pitan ranskalaisilla. Kebab-fani oli annokseen todella tyytyväinen.

ja bonuksena:

COCKTAILBAARI ANOI, Karpathoksen kaupunki

Täällä voit nauttia drinkkisi yläkerrassa terassilla, sisällä tai pikkuruisella parvekkeella. Alakerrassa sopii nautiskella baaritiskillä tai pehmustetuilla ulkoportailla, joista pimeälläkin voit kuulla aaltojen kuohunan rantakatua vasten. Ihania cocktaileja ja hyvä ginivalikoima, lapsillekin löytyi juotavaa.


4 kommenttia:

 1. Tuossa turistikauden päättymisessä on kyllä hyvät ja huonot puolensa. Hankitteko tuollaiset värikkäät perinnetöppöset? Pakko oli kommentoida, että jos ette niin ostakaa seuraavalta Kreikan reissulta �� ne ovat parhaat kotitossut ikinä ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ostettu, vaikka hauskan värikkäitä ovatkin :).

   Poista
 2. Turistikauden ja sesongin hiipuessa olimme me nyt lokakuussa Samoksella. Hiljaisuus sopi, vaikka rakkaimmat ruokapaikat olivatkin miltei kaikki kiinni. Karpathos vaikuttaa kiintoisalta. Terveisin Tuoja/Samos in my mind

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että teillä oli hyvä kokemus. Karpathos oli kiva!

   Poista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin