perjantai 17. toukokuuta 2019

Munakoisosalaatti za'atarilla ja halloumilla

Pidempään blogia seuranneet ovat varmasti huomanneet munakoisofaniuteni. Monipuolisesti hyvin erilaisiin ruokiin taipuvaa kasvista löytyy melkein aina jääkaapistamme valmiina mössööntymään, pilkkoontumaan tai puolittumaan. 
Kun taannoin sain työtiimini ilokseni meille illalliselle, päätin heti että teen jotain myös munakoisosta. Yksi tiimimme jäsenistä meinaten on tuumaillut, ettei ole onnistunut kasviksen kanssa kotikeittiössä. Selaillessani pikkusyötäviä aterian alkuun Kokit ja Potit Hannelen "Suupaloja"-kirjasta silmäni nauliintuivat munakoisokääröihin, jonka sisältä löytyi suolaista halloumia, uunikuivattuja tomaatteja, pinjansiemeniä ja valkosipulia sekä z'atar-mausteseosta. Päädyin tekemään näitä yhtenä ruokalajina ja ne saivatkin osakseen paljon kiitosta.

Vappubrunssille mietin aluksi tekeväni samanmoisia, mutta sitten päätinkin unohtaa käärimisen kokonaan. Koostin samat elementit salaatiksi ja hienosti toimi niinkin! Tomaattien parituntisen uunituksen tosin vaihdoin purkista nostettaviin aurinkokuivattuihin tomaatteihin. 
Aloita kokkailu valkosipulisesta toum-tahnasta (joka meillä ei kyllä tahnoittunut, mutta toimi kuitenkin hyvin mausteöljynäkin) ja za'atar-mausteseoksen teosta. Näistä jää hiukan ylikin seuraavia kokkailuja varten. 

TOUM-TAHNA

2 valkosipulinkynttä murskattuna
½ tl suolaa
1 1/4 dl rypsiöljyä
hiukan sitruunamehua

Laita suola ja kuoritut valkosipulinkynnet mortteliin. Hienonna tahnaksi. Lisää vähitellen joukkoon öljyä tippa kerrallaan. Tästä pitäisi tulla majoneesimaista seosta. (Meillä ei tullut, mutta sipelin sitten maustettua öljyä munakoisojen pintaan sudilla.) Mausta sitruunamehulla. 

ZA'ATAR

1 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl sumakkia
1 rkl seesaminsiemeniä
½ tl suolaa

Sekoita mausteet keskenään.

MUNAKOISOSALAATTI

2 munakoisoa
suolaa
öljyä paistamiseen
toum-tahnaa
noin 200 g halloumia 
aurinkokuivattuja tomaatteja 
6 rkl pinjansiemeniä
tuoretta minttua

Leikkaa munakoiso ohuiksi, noin puolen sentin viipaleiksi. Levitä viipaleet työlaudan päälle ja ripsi päälle suolaa. Jätä munakoisot itkemään noin puoleksi tunniksi. Tämän jälkeen pyyhi pinnalle nousseet pisarat pois talouspaperilla. (Kiireessä itketyksen voi jättää väliin. Se ei ole välttämätöntä, mutta parantaa munakoison rakennetta kun ylimääräinen neste poistuu). 

Paista munakoisot pannulla öljyssä muutaman minuutin per puoli. Levitä sudilla toum-tahnaa munakoisojen pinnalle. 

Pilko halloumi ja paista siihen kaunis pinta öljytyllä pannulla. 

Kokoa salaatti asettelemalla vadille paistetut munakoisoviipaleet, aurinkokuivatut tomaatit ja halloumi. Ripsi päälle pinjansiemeniä, za'atar mausteseosta ja mintunlehtiä. 

5 kommenttia:

  1. Mm, herkullista:) Zaatar sopiikin tuohon niin hyvin. Täällä tänään toinenkin munakoisofani teki jotain munakoisosta,tosin vain paistoin munakoisokuutioita ja marinoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota viimeksimainittua tulee haraastettua tosi paljon viikolla lounassalaatteihin. Sulta onkin satau monia hyviä munakoisovinkkejä vuosien varrella!

      Poista
  2. Oijoi, nyt kuulostaa hyvältä tämän munakoisofanaatikon korvaan!

    Minä tein tänään täytettyjä munakoisoja. Karitsanjauhelihaa lämpimän mausteisessa tomaattikastikkeessa ja vegelle nyhtokauraa samassa soosissa. Kylkeen marinoituja kikherneitä ja korianterista jogurttisoosia. Helppoa ja hyvää, vaikka ei hirveän omaperäistä. :)

    Viime viikolla tein munakoiso-kirsikkatomaattipiirakan. Pohjaan käytin teff-jauhoja. Teffin pähkinäisyys toimii mainiosti munakoison ja tomaatin kanssa, niin tälläkin kertaa.

    Seuraavaksi on suunnitteilla testata kiinalaista munakoiso- ja possukastiketta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teff-jauhot ei olekaan tuttu juttu. Mielenkiintoista!

      Nuo täytetyt koisot kuulostaa älyttömän hyviltä, juurikin korianterisella kastikkeella.

      Munakoiso on kyllä loistava kasvis kun se taipuu niin hienosti eri ruokakulttuureihin ja erityyppisiin ruokalajeihin.

      Poista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin