sunnuntai 14. marraskuuta 2021

Pakopeli lahjaksi

Tein perheelle kotiin pakopelin isänpäiväksi ajatellen isän kiinnostuksia, harrastuksia ja intohimon kohteita. Niitä ovat mm. matkustaminen, ralli, Canasta-korttipelin pelaaminen, ginit, ruoka ja musiikki. Perheemme muksut ovat 17- ja 14-vuotiaita. Olemme pelanneet perheenä viitisen peliä niitä järjestävien firmojen tiloissa, muutaman pelin aikuisten kesken ja kotona olen tehnyt aiemmin kaksi peliä.  

Peli alkoi heti sänkyaamupalan jälkeen. Annoin kolmikolle mukaan kassin, jossa oli lyijykynä, alleviivaustussi, tavallinen tussi ja paperi, johon oli luetteloitu tekstinä rallin maailmanmesterit, heidän mestaruusvuotensa ja voittojen määrä. Paperin kulmassa oli myös käsin kirjoitettu B4 ja A24. Ohjeistukseksi perhe sai, että tarkoitus on kerätä kuusi pyykkipoikaa, joiden avulla isänpäivämysteeri ratkeaa. Pyykkipojan löydettyä tietää ratkaisseensa yhden tehtävän. Löytöpaikassa on johdatus seuraavan tehtävän äärelle. Kassi tulee olla koko ajan mukana. Seurasin peliä koko ajan vierestä ja annoin pieniä vihjeitä jotta homma ei lähtisi ihan hakoteille tai ettei turhautumista tulisi. Todella pienillä vihjeillä perhe kyllä selvisi!

Ensimmäiseksi tehtäväksi annoin kirjaimia täynnä olevan lapun ilman ohjeistusta. Pelaajat löysivät heti isään liittyviä sanoja, joita ympyröivät kuten kuvasta näkyy. Jäljelle jääneet kirjaimet paljastivat viestin. Huomiona itselle seuraavia pelejä varten: tarkista ettei muita sanoja synny vahingossa. Nyt sellainen, KASATA, oli tullut vahingossa keskelle pystyyn. Se sekoitti hiukan peliä alkuun. 

Rallipelissä käytettävän ratin takaa löytyi ensimmäinen pyykkipoika ja vihje mennä seuraavaksi alakerran vessaan. 

Sieltä löytyi tunnustelemalla peilikaapin päältä pelikortteja, jotka tajuttiin katsoa peilin avulla sillä muuten sinne ei ylettänyt. Olin laittanut tilaan myös löylykauhan johon oli teipattu peili, mutta tätä perhe ei edes huomannut kun jo itse tajusivat idean ja ottivat toisen peilin kaapista. Pelikorttien numeroista muodostuneella koodilla saatiin auki vessassa ollut matkalaukku, jonka sisältä löytyi uusi pyykkipoika ja kirjekuori. 
 
Kuori sisälsi feikki boardareita eli koneeseennousukortteja. Päivämäärän mukaan neljä ensimmäistä kuului isälle, kaksi poitsulle ja kaksi tytsylle. Mukana oli myös viivain, maailmankartta ja kartta Afrikasta, johon oli ympyröity Hararen kaupunki. Lisävinkkikuorta perheen ei tarvinnut avata. Sanoin että tässä kohtaa saa käyttää nettiä tiedonhakuun. 
Hetken pähkittyään tyypit alkoivat ottaa selvää mitä lentokenttää ja kaupunkia koodit boardareissa tarkoittavat, esim. LGA on LaGuardian kenttä New Yorkissa ja YWG löytyy Winnipegistä. Kun jokaisen lennot piirsi kartalle viivoittimen avulla, syntyivät kartalle numerot 4, 1 ja 7. Numeroiden keskinäinen järjestys syntyi boardarien aikajärjestyksestä. 
Boardarit tein helposti täällä

Numerokoodilla perhe sai auki lukon, joka avasi olohuoneen arkkupöydän kannen. Sieltä alta löytyi kolmas pyykkipoika ja c-kasetti. 
                                                
Kun c-kasetin nauhaa ymmärsi pyörittää hiukan kynän avulla (tietäjät tietää!), esille tuli nauhan ympärille maalarinteippiin kirjoitettu sana "cocina". Teippiä näkyi vihjeeksi hieman nauhan reunassa. Cocina-sanasta perhe osasi suunnata keittiöön. 

Keittiön tasolla oli isän oma excel-taulukko pizzataikinasta. Nyt piti hoksata ottaa esille kassista lappu ja verrata sen B4 ja A24 "koordinaatteja" exceliin. Näissä soluissa oli sanat hiiva ja hunaja. Kaappiin katsoessa tuotteissa oli kiinni maalarinteippipalat. Hunajan teippiin oli kirjoitettu O ja hiivan 1. Ne viittasivat samaisen excelin soluun O1, jossa luki Ooni. Niinpä perhe kurkkasi sisälle Ooniin ja löysi taas yhden pyykkipojan, sekä rivin miesten kuvia alapuolellaan teksti VOITTOISAA PORUKKAA: 
Kuvasarjaa piti verrata kassista löytyvään listaan. Mestarien voittamat MM kullat muodostivat seuraavan nelinumeroisen koodin, joka tuli pyörittää vaijerilukkoon. Lukon auettua sai auki matkalaukun, jonka sisällä oli pyykkipoika ja käsin piirretty kuva WhatsAppin logosta. 

Tyypit tajusivat katsoa heti perheen WA-ryhmään, jonne lähetin viestin (johon liittyy perheen sisäisiä vitsejä, mutta myös) vinkki mennä ginihyllylle.  Viestin tein valmiiksi palvelussa ifaketextmessage

Ginihyllyltä löytyi canvassa muotoiltu runomainen teksti:


Hetken sitä tavattuaan Jukka löysi tekstiin "piilotettuna" ginien nimiä. Kun kyseessäolevat pullot otti esille, löytyi niiden pohjasta kirjainyhdistelmiä. Kun ne laittoi peräkkäin runossa esiintymisjärjestykseen, tuli sanat "Poitsus photos", joka johdatti jätkänpätkän valokuva-albumin luo. 

Albumista löytyi  paperi, jossa oli ristikko ja vihjeet sen täyttämistä varten. Vastaukset löytyivät selaamalla valokuva-albumia. Ratkaisusanaksi tuli "Siskoltasama" eli samanlainen tehtävä piti tehdä myös tytön albumista. 

Ajattelin että tämä on kiva tehtävä myös sen vuoksi, että vanhojen kuvien myötä voi matkustaa lasten vauva-aikaan ja katsoa kivoja vanhoja kuvia yhdessä vietetystä perhe-elämästä. 

Tytsyn ristikon ratkaisu vei piilon luo, josta löytyi viimeinen pyykkipoika ja tuo alla olevassa kuvassa näkyvä pahvi. Kun pyykkipojat ymmärsi yhdistää pahvin merkkeihin oikein, löytyi pyykkipoikien kääntöpuolelta kirjoitettuna viimeinen vihje. Erikokoiset kirjaimet on tehty hämäyksen vuoksi. 


Kitaran luota löytyi sitten iskän lempikarkkeja Geishaa ja Guinness-joulukalenteri. Karkit kolmikko jakoi keskenään. 

Perhe kommentit pakopeliä erittäin henkilökohtaiseksi, kekseliääksi, monipuoliseksi ja hauskaksi. Että se on just hyvä isänpäiväksi. 

Minä olin tosi tyytyväinen siitä miten peli onnistui. Sen läpimenoon kului noin 1,5 tuntia kaikkinensa. Pientä tarkkuutta pitää minulla pelinpitäjänä olla esimerkiksi ristikon ruutujen kohdistuksen suhteen, samoin kuin vuosilukujen suhteen. Ristikon koetäyttäminen olisi tuonut esiin virheet. Vaan ei tuo ole niin nöpönuukaa oman perheen kesken kun on kuitenkin selvittämässä asiaa vieressä. 

Kuten huomasitte, vain pari lukkoa oli ostettu pelaamista varten. Muuten lukkoina toimivat matkalaukut, jotka oli koodattu uudestaan peliä varten. Muukin materiaali löytyi kotoa tai tulostettiin tätä varten. En välitä kauheasti krääsän ostamisesta yhtä settiä varten, joskin monia härpättimiä pystyy tietysti käyttämään monta kertaakin. 

Tässä pelissä tärkeintä oli henkilökohtaisuus, yhdessä vietetty aika ja vaivannäkö rakasta sankaria varten. 

9 kommenttia:

  1. I stumbled upon your delightful blog post about "Pakopeli lahjaksi," and I must say it's a fantastic idea for a gift! Your creativity truly shines through in your writing.

    As we're getting closer to the holiday season, I wanted to share a helpful resource I recently discovered promo code hq.

    VastaaPoista
  2. I stumbled upon your blog post about giving escape room experiences as gifts, and I must say it's a fantastic idea! Your insights on making memorable experiences are truly valuable.

    Speaking of memorable experiences, have you heard of Starbucks Advent Calendar.

    VastaaPoista
  3. "This blog consistently delivers high-quality content that is relevant and timely. It's a go-to source for staying updated on important topics and trends."
    blackout bingo promo code

    VastaaPoista
  4. "Your blog is a testament to the fact that information can be both enlightening and enjoyable. Your engaging writing style and the way you inject personality into your posts make learning a pleasure. Thank you for making education fun!"
    raising canes coupons

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin