torstai 26. maaliskuuta 2009

Viskillä viimeistelty kylmäsavulohirisotto

Aaaah! Mitä makuja! Viski maistuu selkeästi yhtyen upeaan savunmakuiseen kalaan. Ei tarvinne hehkuttaa enempää, koittakaa itse jos ette usko. Ja varsinkin jos uskotte!

Blogimme vaikka kuinkamonennes risotto, ihan vaan siksi että ne ovat niin hurjan hyviä! Ohje on ennenkin kehumastamme Vivi-Ann Sjögrenin kirjasta "Vivi-Annin keittiössä".

sipuli silputtuna
voita iso nökäre (ainakin 100g)
5 dl riottoriisiä
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 l kuumaa kalalientä
100 g kylmäsavustettua lohta suikaleina
noin 1/3 dl + loppuun pirskaus viskiä (meillä Glenfiddich)
1 dl kermaa
suolaa

Laita kalaliemi kuumenemaan kattilaan.

Nakkaa toiseen kattilaan, pataan tai pannuun voinökäre ja kuullota sipuleita siinä. Lisää riisi. Sekoittele muutama minuutti kunnes riisit näyttävät hiukan läpikuultavilta. Hulauta joukkoon viini, jota ei ole pahitteeksi siemailla myös risottoa valmistellessa. Anna imeytyä ja alkoholin höyrystyä, menee minuutti kaksi. Tuoksut ovat upeat!Ala lisäilemään kalalientä kauhallinen kerrallaan riisien joukkoon sitä mukaa kuin se imeytyy. Sekoittele silloin tällöin.

Paista toisella pannulla lohisuikaleita voissa. Lisäää niihin viskiä ja kerma.

Kun risottosi on melkein valmis, eli riiseissä on vielä purutuntumaa, kääntele kermainen lohi riisien joukkoon. Mausta voilla, jolloin risotto saa myös kauniin kiillon. Tätä voiloppusilausta italiassa kutsutaan kuulemma nimellä mantecare. Tarkista makua vielä tarvittaessa suolalla. Laita nyt lasten annokset lautasille. Lisää vielä hiukan viskiä, sekoita ja anna makujen tasaantua kannen alla ihan vain minuutin, jonka aikana voit ottaa kuvan lasten annoksesta.

Nauti risottoonkin käyttämäsi valkoviinin kanssa. Ihme on jos ei maistu!

12 kommenttia:

  1. Kuulostaa kyllä sairaan hyvältä, mutta voiskohan tuon whiskyn korvata muulla alkoholilla,kun en pidä lainkaan whiskystä?

    VastaaPoista
  2. Kommentoin ensimmäistä kertaa, vaikka olenkin seurannut blogianne siitä saakka, kun lähditte Venetsiaan. Kerrassaan ihania postauksia. Kiitos niistä. Itse en kuulu viskin ystäviin, mutta kun kesällä on tiedossa matka Skotlantiin, niin pakkohan sieltä on viskiä tuoda tuliaisiksi. Niinpä kysynkin, että voisitko kertoa hieman tarkemmin, paljonko on tuo ensimmäinen tilkka viskiä? Viskistä kun on kyse, en osaa yhtään itse arvioida :)

    VastaaPoista
  3. Onpas mielenkiintoinen ohje! Tämä pitää laittaa kokeiluun heti viikonloppuna; mies on suuri viskifriikki. :) Mitä viskiä käytitte? Skotlantilaista, irlantilaista vai jenkkilästä jotakin? Siksi mietin, sillä monissa viskeissä savun maku on tosi vahva, ja uskaltaisikohan moista kokeilla tähän..

    VastaaPoista
  4. Yaelian: viskin maku on kyllä tässä niin selvä, että kannattaa tosiaan unohtaa tämä risotto jos ei viskistä tykkää.

    empäs osaa sanoa korvaavuudesta...konjakkia vois ehkä koittaa. kerro ihmeessä jos jotain korvaavaa kokeilit!

    Auli: ensimmäinen tilkka oli muistaakseni 1/3 dl - kiitos muuten tarkennuskysymyksestä. lisään tämän tiedon reseptiinkin. voi kuulostaa ehkä paljolta, mutta kerma kuitenkin taittaa makua pehmoisemmaksi. lopussa riitti ihan pikkuinen pirskauslorautus. oliko apua?

    kiva jos postauksista on ollut iloa. aivan ihana kuulla! ja kiva kun kommentoit!

    Anonyymi: tämä on kyllä loistavaa viikonloppuruokaa ja sopii viskinystävälle hurjan hyvin.

    Me käytimme Skotlantilaista Glenfiddich-viskiä. en usko että savunmaku olisi pahasta, sillä onhan kalassakin sitä. ja taas (kuten edellisellekin sanoin) kerman maku taittaa sitä pehmeämmäksi. palaa ihmeessä kertomaan millä viskillä kokeilit ja miltä maistui!

    VastaaPoista
  5. Kiitos Hyppysellinen, tästä oli ehdottomasti apua. Täytyypi kokeilla.

    VastaaPoista
  6. Noniin, mies halusikin kokeilla tätä jo heti tänään. :) Viskinä käytimme Glenmorangieta, joka on aikalailla käyttämänne viskin tyyppinen; jokin savuisempi viski olisi varmasti sopinut hyvinkin. Ruoka oli meidän molempien mielestä oikein onnistunutta ja hyvää, eikä viski maistunut mielestäni lainkaan liikaa.

    VastaaPoista
  7. Oi mikä ihana tekosyys ostaa pullollinen viskiä!

    VastaaPoista
  8. Anonyymi: no se oli nopeaa toimintaa se! kiva että maistui ja mukavaa että palasitte kertomaan siitä tänne. minunkin mielestäni viski maistuu selvästi, muttei liikaa.

    Veera: tai kaksi että voi vertailla eri makuja ;) saako Alkosta muuten niissä miniatyyripulloissa myös viskiä, jos haluaa lähestyä kokeilua tuollaisella alle litraisella mallilla. En ole tutustunut noihin minipulloihin kun yleensä isompikin kelpaa :)

    VastaaPoista
  9. Veera vei sanat suustani. :)

    VastaaPoista
  10. cele: ei muuta kun lähimpään Alkoon! nyt on perjantaikin että eikös se ole jotenkin hyväksytympää hakea pullo jos toinenkin juuri tänään ;)

    VastaaPoista
  11. Hassu juttu, mutta minulla on lohet juuri viskissä marinoitumassa. En ollut koskaan ennen kuullut lohi-viskiyhdistelmästä, päätin kokeilla ja kas, törmäänkin siihen täällä. Toivottavasti maistuu..

    VastaaPoista
  12. nemo: ai kun hyvä tietää! emme mekään olleet aiemmin tehneet mitään tällä yhdistelmällä, mutta jatkossa kylläpitää muistaa!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin