maanantai 16. maaliskuuta 2009

Carpaccio

Raakaa, laadukasta naudanlihaa, rucolaa, parmesaani-juustoa, mustapippuria ja suolaa. Näin simppeliä on koota kuuluisa annos nimeltä carpaccio. Paljon helpommalla ei ruuanlaitossa pääse! Meidän tapauksessa lihamestari on vielä leikannut lihan ohueksi, eikä sitä tarvinnut siis jäädytellä saadakseen toivotun lopputuloksen. Toiset laittavat annokseen lisäksi oliiviöljyä, jotkut majoneesia, mutta minä pidän tästä raa'an lihan nauttimisesta ihan yksinkertaisesti näin.

Venetsiassa oli pakko maistaa tätä ruokaa, sillä sen sanotaan olevan paikallisen Harry's Barin omistajan Giuseppe Ciprianin keksintö. Emme raaskineet lähteä aitoon paikkaan maistelemaan carpacciota, kun kuulimme pelkän Campari-juomankin maksavan 14 euroa. Päädyimme kotonakyhättyyn versioon, jolloin kahden annoksen hinnaksi tuli nelisen euroa. Ja hyvää oli silti!

Tarinan mukaan ruokalaji keksittiin, kun lääkäri oli kieltänyt kreivitär Amalia Nani Mocenigoa syömästä kypsennettyä lihaa. Toisaalla taas kerrotaan että carpaccio on vanha piementolainen ruoka, jonka Cipriani vain nimesi uudelleen: ennen annosta kutsuttiin simppelisti insalata di carne crudaksi (raakalihasalaatiksi).

Nimi viittaa renessanssimaalari Vittore Carpaccioon, joka käytti maalauksissaan paljon lihanpunaista väriä. Tämän voi omin silmin nähdä esimerkiksi alla olevasta kuvasta, soittajien takana olevasta taulusta. Tarvitset havaintoon joko tosi terävän näön tai taitoa klikata ruutu suuremmaksi :). Kuvan Pastapää on ottanut ollessaan kuuntelemassa klassisen musiikin konserttia Venetsiassa.

6 kommenttia:

 1. Mä rakastan carpacciota. Sitä saa ihan liian harvoin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos carpaccio-knoppitiedoista! Tällaisten juttujen takia ruokablogit on niin parhaita :)!

  VastaaPoista
 3. Jams: mä kans rakastan! paitsi lihasta-, myös vaikkapa tonnikalasta tehtynä carpaccio on hurjan hyvää!

  Anna: ollos hyvä vaan! mä tykkään itsekin lukea vastaavanlaista nippelitietoa, joten tykkään sitten löytäessäni sitä eteenpäin jakaakin :)

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoista carpaccio-tietoutta:-)Itsehän en lihacarpacciota syö, mutta oli mukava tietää ja nähdä kuvia.Ja ihanan punaisia sävyjä onkin tuossa alemmassa kuvassa!

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. yritettääs uudestaan, linkityksen koodissa meni jokin pieleen...

  Yaelian: musta tämä aiemmin postattu juttu on vähän kuin kasvissyöjän versio carpacciosta. tai olis ehkä jos sikurit söisi raakana :) mutta ulkonäköyhteneväisyyttä löytyy, samoin raaka-aineita kun tuon pääraaka-aineen vaihtaa.

  huomaatteko, se linkittää koko ajan omiin juttuihinsa ;)

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin