maanantai 29. maaliskuuta 2010

Filopohjainen sienipiirakka

Pakkasessa on vielä paljon suppilovehveroita, kiitos viime syksyn mahtimetsäkeikkojen. Päätin vähentää sienimäärää upottamalla niitä runsaasti tähän piirakkaan. Jukka oli yöreissulla poissa kotoa, eivätkä lapsemme pidä metsäsienistä. Kokkaavan Siskon Nellen ilmoitettua myös olevansa yksin kotona, laskin yhteen yksi plus yksi ja kutsuin neitokaisen meille sunnuntaikaffeelle - joka Nellen kohdalla tarkoitti kyllä teetä. Idea ei ollut ollenkaan pöllömpi, varsinkin kun herkkuleipuri kertoi tuovansa makeaa pöytään. Nellen Omarmuffinit (vai cupcaket?) olivat ihanan makeita ja kauniin pääsiäismäisiä. Ohjetta pukannee lähipäivinä heidän blogiinsa (nyt ohje täällä), mutta pitsakkaa ulkonäköä voit käydä kurkkaamassa Facebookin puolelta "Ruokatuliaiset"-kansiosta.

Kokeilin ensimmäistä kertaa filotaikinaa piirakan pohjana tehdessäni tätä sieniherkkua. Pidin reunan lehtimäisestä ulkonäöstä ja makukin oli ihan ok. Ei siis mikään super, mutta hyvä. Pohjan paras puoli oli jämäkkä, vettymätön rakenne, vielä nyt leipomista seuraavanakin päivänä. Nelle mietiskelikin ääneen mahtaisiko pohja toimia myös muffinivuoassa tehtyinä annospaloina ja minä mietin nyt minivuokiin tehtyjä suupalakokoisia filotaikinasuolaisia, miksei makeisiakin.
Muuten sienipiirakka edustaa aika tavallista munakermajuustolinjaa, joskin rakuuna ja kirveli mausteina olivat minulle tuore juttu. Seuraavalla kerralla niitä ronskimmin, nyt laitoin liian helläkätisesti. Ohje on Essi Vuorelan , Glorian viidennestä ruokakirjasta. Meidän ohjeemme pienin muutoksin.

Syömiseen suosittelen haarukkaa ja veistä.

METSÄSIENIPIIRAKKA
piirasvuoallinen

POHJA
4 arkkia filotaikinaa
75 g sulatettua voita

TÄYTE
½ litraa pakastettuja metsäsieniä, meillä pelkkiä suppilovahveroita
1 rkl voita
2 sipulia
½ tl suolaa
kirveliä
rakuunaa
ripaus mustapippuria
3 kananmunaa
3 dl kuohukermaa
2 dl punaleimaemmental-juustoa

Anna filotaikinan sulaa paketin ohjeen mukaan.

Hienonna sienet ja sipulit. Paista sieniä ja sipulia voissa, mausta.

Voitele piirakkavuoka. Laita ensimmäinen filotaikinaarkki vuokaan ja revi irti ylimääräiset. Voitele voisulalla. Käytä edellisesta arkista jääneet "rippeet" seuraavan kerroksen kokoamiseen palapelin tapaan ja voitele taas voisulalla. Kerrosta filoarkkipohjaa näin, kunnes olet saanut 6 kerrosta.

Levitä täyte pohjalle.

Sekoita munat, kerma ja raastettu juusto keskenään. Kaada sienitäytteen päälle.

Voitele filoreunat munalla.

Paista piirakkaa 200 asteessa noin puoli tuntia eli kunnes piirkakka on kauniin ruskea ja täyte täysin hyytynyt.

4 kommenttia:

  1. Ihana piirakka!
    Mulla on niin kova nälkä, että haukkaan kohta tästä tietokoneen kulmasta, hernari valmistuu vasta kahden tunnin päästä..

    VastaaPoista
  2. Veera; melkein kannattaa, oli herkkua:) Ja ihanaa, että tuli kahvikutsu kun olen ollut sairaslomalla kotona yksin. Varsinainen piristysruiske! Kiitos vaan miljoonasti vielä kerran Merituuli!

    VastaaPoista
  3. Veera: kyllä se oli. mutta noilla aineksilla on paha epäonnistua...

    oliko hyvää hernaria? tais olla kun pitkään hauduttelit!

    Nelle: kiitoksia vaan itsellesi. kovasti piristävää oli minullekin :)!

    VastaaPoista
  4. Ihanalta näyttävä piirakka! Filotaikina on kyllä aika kätevää,sillä saa aika monta juttua aikaiseksi.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin