torstai 4. maaliskuuta 2010

Ruisleipäset

Jukan äiti on jo muutaman kerran tarjonnut meille ihania ruisleipäsiä, jotka maistuvat ihan siltä itseltään ja ovat kauniita kuin mitkä halkeilluine pintoineen. Kun meille vielä anopin toimesta vakuutettiin lopputulokseen pääsemisen olevan helppoa, uskalsimme mekin ryhtyä hommaan. Marttojen ruisleipäjuuri odottaa pakkasessa edelleen leipurien rohkaistumista...

Myllärin Ruisleipäaines on taikasana helppoon ruisleivän tekoon. Se sisältää luontaista taikinajuurta, joka herätellään hiivalla. Sen lisäksi joukkoon lorotellaan vain vettä ja hyvää tulee! Ruisleipäainespussin kyljestä löytyy tämä seuraava ohje. Leivomme sen anopin tapaan pieniksi pyörylöiksi erotuksena reseptoinnin ruuduista.

MYLLÄRIN RUISLEIPÄSET
24 kpl

9 dl vettä
25 g hiivaa (tai ½ pussia kuivahiivaa)
16-16 ½ dl Myllärin ruisleipäainesta
jauhotukseen ruisjauhoja tai ruisleipäainesta

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää Myllärin Ruisleipäaines ja vaivaa taikina sopivan pehmeäksi, pehmeämmäksi kuin esimerkiksi pullataikina. Peitä taikinakulho tiiviisti. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa tunnin-1½ tuntia.

Ota taikinasta pala kerrallaan käteesi ja flatkuttele sopivia pyörylöitä jauhotetuin käsin. Laita leivinpaperin päälle pellille ja jauhota vielä pintakin. Toista niin kauan kuin taikinaa riittää. Tähän menee aika tiiviisti kaksi pellillistä.

Kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä noin 40 minuuttia.

Kostuta leipien pinnat juuri ennen paistoa vedellä. (Itse luin tämän kostutusasian nyt ensimmäisen kerran ja hyvää on tullut ilmankin. Ensi kerralla silti kostutan. Torttukin maistuu sillä lailla paremmalta.)

Paista ruisleipäset 250 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kiertoilmauunissa hiukan maltillisemmalla lämmöllä.

5 kommenttia:

 1. lukeeko siinä pussin ohjeessa että hiivalla herätetään juuri eloon? tosi kummaa.. iso määrä hiivaa uneliaaseen juureen lähinnä taitais jyrätä juuren pöpöt ja juuren alleen..

  koita sillä oikealla juurella, se on hämmentävän helppoa!

  VastaaPoista
 2. Aleksi: no ei lue, luulin itse että asia on niin :).mikä idea juurella jauhojen joukossa sitten on kun hommaan lisätään hiivaa?

  kokeillaan kokeillaan jahka saadaan kerättyä rohkeutta :).

  kiva kun kommentoit näitä juttuja niin saadaan oikein leipurimestarin vinkkejä.

  VastaaPoista
 3. Näitä voiskin kyllä joskus kokeilla, vaikuttaa sopivan helpolta reseptiltä!

  VastaaPoista
 4. Ai teillä on Marttojen juurta jemmassa? Mun on pitänyt hankkia sitä jo vaikka kuinka kauan. Jospa nyt tämän rohkaisemana, sillä kalan kaveeraus -projektin lisäksi oman ruisleivän teko on mun tän vuoden tavoite! Ihanilta näyttää muuten nuo leipäset.

  VastaaPoista
 5. Elina: on helppoa! suosittelemme!

  Jytis: joo, saatiin tuparilahjaksi ystäväperheeltä. Oli musta tosi mainio lahjaidea.

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin