keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

Kaikkea sitä suuhunsa panee

Siskoni lopettavat toljottamisen sitten saman tien. Se on kieli. Tarkemmin sanottuna sian kieli.

Nellen ja Martinan hehkutettua kielen makua rohkenin minäkin ryhtyä puuhaan. Jukkaa vielä epäilytti pahasti ja suu vääntyi outoon pielet-alaspäin-asentoon, mutta ryhdyin silti hommiin. Jos tässä jotain hävittäisiin niin pikkuisen aikaa ja palttiarallaa kolme euroa ihan kokonaisuudessaan.

Kuten Keltaisen keittiön emännällä, meilläkään ei ollut varaa valita kuin porsaan kielestä. Siis sitä tuplana, kiitos. Kielen valmistaminenhaan ei ole hankalaa, vie vain aikaa. Valmistumisenkin aikana voit vaikka naputella konetta ja odottaa ruuan kypsyvän.

Maku possun kielessä oli aika joulukinkkumainen, hyvä. Suutuntuma oli kyllä paljon pehmeämpi. kokeilemme ehdottomasti toistekin, myös muiden eläinten kieliä ja rohkaisemme sinuakin testaamaan ellet jo ole.

KIELEN VALMISTUS LYHYESTI:
(tarkempaa ohjeistusta yllälinkatuista blogeista)

päivä 1:
Laita iltasella kielet likoamaan vesikippoon jääkaappiin. Vaihda vesi vielä ennen unille menoa.

päivä 2: Keitä kieliä vihanneksien ja mausteiden kanssa pari tuntia. Hulauta liemeen kielien lisäksi kuorittuna ja pilkottuna 2 porkkanaa, 2 sipulia, 4 valkosipulin kynttä, 5 laakerinlehteä, 1 rkl kokonaisia valkopippureita ja 2 rkl karkeaa merisuolaa.Nylje keitetyt kielet ja kietaise kelmuun. Aseta kelmutut kielet painon alle. Säilyy kuulemma tässä olomuodossa jääkaapin viileydessä 5 vuorokautta. Voi myös pakastaa.
Pakasta siivilöity keitinliemi lihaliemikäyttöön.

päivä 3:
Loppuvalmista kieli vaikkapa paistamalla pannulla siivutetut, leivitetyt palat muutaman minuutin. Nellen käyttämä sinappi-jauholeivitys oli ainakin maistuva! Meillä mentiin Dijon-sinapin ja ruisjauhojen voimalla.

16 kommenttia:

 1. Tuttu raaka-aines meidän keittiössä! Keittelen usein kieliä koirille.;) Miestä en ole saanut maistamaan, mutta koirat tykkää hirveästi. Ehkäpä joskus testaan, ja teen tuohon tapaan leivittämällä, niin mies ei edes älyä kieltä syövänsä.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhaan mihen mielipiteeseen vastaan. Toivottavasti mielipide on
   muuttunut.
   Onhan keitetty kieli paljon parempaa kuin keitetty kananmuna.

   Poista
 2. Kersa-ajan ehdottomiin herkkuruokiin kuului kieli! Äiti teki naudankielestä usein muistaakseni kastiketta ja se oli hyvää. Jokin siinä lihan rakenteessa oli miellyttävää eikä se pahalta maistunut, ei toki. Siitä vain on niin kauan aikaa... Täytyisi ehkä udella äiteeltä reseptiä.

  VastaaPoista
 3. Voi mä rakastin pienenä kieltä! Muistan vieläkin etäisesti, miltä se maistui.... ja kuinka tykkäsin nystyröiden tunteesta!

  VastaaPoista
 4. kmsu: mulla olikin joku hatara mielikuva että ihmiset keittelee näitä kieliä lemmikeilleen. oletko itse maistanut/paistanut?

  Sirpa ja Johanna: aika erikoinen lapsuusajan herkku. ei meilläpäin vaan...

  Sirpa: utele ihmeessä!

  En Johanna oikein tiedä mistä nystyröistä puhut, kun nuo oli ainakin nylkemisen jälkeen silkoista lihaa.

  VastaaPoista
 5. No, jos paljastan, että asuin maalla ja meillä oli lihakarjaa, niin ei kukaan varmaan ihmettele, jos sieltä omasta navetasta eksyi pakastimeen joskus naudan kieltäkin

  VastaaPoista
 6. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan naudan kieltä. Siitä saa myös todella hyvää (ja vähärasvaista) leikkelettä siivuttamalla ohueksi. On hyvää!

  VastaaPoista
 7. Jeii, lisää kielikokeiluja! Eiköstä vaan ollutkin hyvää? :)

  VastaaPoista
 8. Sirpa: minäkin asuin lapsena maalla (ja asun taas aika maalla), mutta meillä ei ollut kyllä lihakarjaa. rikkauksia tuollaiset makukokemukset!

  Olga: aionkin kokeilla, kuten myös muiden eläinten jos vastaan tulee. olisi mielenkiintoista tietää esimerkiksi miltä lampaan tai poron kieli maistuu.

  Martina: oli oli :). tykkään myös ajatuksesta että kun eläin tapetaan ruuan vuoksi, siitä käytetään kaikki.

  VastaaPoista
 9. no hei omapa on vikas jos lähdet otsikoimaan noin! ;)

  VastaaPoista
 10. Noniin! pisteitä rohkeudesta! Naudan kielen maku ei olekaan sitten enää joulukinkkumainen. Se on ihan pehmeää ja maistuu vähän kuin oikeen pitkään haudutetulta hyvältä karjanalpaistilta ... tai jollekin sellaiselle. :)

  VastaaPoista
 11. Pulla: :D

  Nelle: näin arvelinkin että naudan kieli varmaan maistuu erille. mielenkiintoista aikanaan kokeilla sitten sitäkin.

  VastaaPoista
 12. Haarukka :) (toivon täällä että tarkoitit ekaa kuvaa)

  VastaaPoista
 13. Aika yleinen herkku kieli on lemmikeille. Se on niin edullistakin. Itse ostan kieltä usein vieläpä puoleen hintaan, kun päiväys alkaa olla lähellä. Silloinhan se on jo liki ilmaista.:) Itse en ole kieltä maistanut, kun minähän en elollisista syö kuin vedessä eläviä.;) Mielestäni meillä kotonakaan ei koskaan kieltä valmistettu, kun pienenä sentään vielä lihansyöjä olin. Jossain lihasyltyssä sitä varmaan on joskus mennyt ihan huomaamatta. Muistan kuinka mummonikin oli kova tekemään itse lihasylttyä, ja possun päätä siihen paljon myös käytettiin, joten varmasti kielikin on mukaan laitettu.

  VastaaPoista
 14. kmsu: minulta tuppaa aina unohtumaan ettet syö lihaa kun blogissasi on kuitenkin liharuokia. tsori!

  lihasyltystä tulee väistämättä mieleen Vaahteramäen Eemeli.

  tänään ostettiin Hakaniemen Hallista naudan kieltä, joten pian päästään senkin makuun.

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin