perjantai 14. joulukuuta 2012

A.W.Yrjänän välikyljys ja crema catalana-perunat

Tai siis Yrjänän ohjeistama ruoka välikyljyksestä elikkäs entteristä. Ja paahtovanukasta potuissa on astian verran. Täytyy tuliaisvuoillekin saada lisää käyttöä.

Ruoka on bongattu ajat sitten arvotelukappaleeksi saadusta "Ilveksen rokkimenut"-kirjasta, jossa musiikkihenkilöt esittelevät omia reseptejään ravintola Ilveksen kokin Nana Loukeisen loppusilaamana. Reseptejään ovat esitelleet mm. Marco Hietala, herra Ylppö, Jonna Tervomaa ja McCoyn pariskunta. 

"Ilveksen rokkimenut"-opuksesta löytyy myös tietoa ravintolan historiasta samoin kuin kirjan syntyvaiheista. 

Suurena CMX-fanina Jukka kiinnitti huomiota A.W.Yrjänän pääruokaan. Kuskus korvattiin meillä sipulipitoisilla kermaperunoilla, eikä broilerin maksaa käristetty nyt lainkaan. Naudan välikyljys nautittiin meillä vasikkaisena, sillä sitä pakkasesta löytyi. 

Lautanen täyttyi maukkaasti! Pitkästä aikaa paistoimme lihan marinoituna, erituksena pleininä kypsentämisestä. Pidin sitruunan raikastavasta mausta lihan kanssa. Viimekertaisista kermapotuista on paaaaljon aikaa, mutta tällaisessa setissä ne toimivat hienosti. Tuo tsatsiki-kurkku näyttää porukassa lähes säälittävältä, mutta Jukka piti sen makulisästä kovasti.

Liha ja tsaksiki siis kirjasta, potut oma sovellus. 

VÄLIKYLJYS

4 kpl (150-200g ruokailijaa kohden) naudan välikyljystä
1 valkosipuli
1 ruukku minttua
1 sitruuna
1 dl öljyä
suolaa
mustapippuria

Valmista marinadi. leikkaa valkosipuli karkeiksi paloiksi. Hienonna minttu varsineen veitsellä. Pese sitruuna hyvin ja leikkaa se viipaleiksi. Laita kaikki marinadiaineet pussiin ja sekoita. Laita kyljykset myös pussiin ja anna maustua yön yli jääkaapissa. 

Pyyhi lihoista ylimääräinen marinadi. Paista kuumalla pannulla muutama minuutti molemmin puolin. Mausta suolalla ja mustapippurilla. 


TSATSIKI
½ kurkku (+ pätkä/ruokailija tarjoiluun)
2 valkosipulinkynttä
2 dl turkkilaista jourttia (tai smetanaa kuten meillä)
1 rkl sitruunamehua
tuoretta minttua
suolaa
mustapippuria
sokeria

Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Lisää raasteeseen hieman suolaa. Valuta muutaman tunnin verran ylimääräistä nestettä pois. Kuori valkosipulinkynnet, hienonna ja sekoita jogurttiin. Lisää sitruunamehu, revityt mintunlehdet ja valutettu kurkkuraaste. Mausta suolalla, sokerilla ja mustapippurilla.

Jukka kaiversi vielä kurkunpätkää, josta tarjosi raikkaan tsatsikin.


SIPULISET KERMAPERUNAT 
kuuteen matalaan vuokaan

6 perunaa
2 sipulia
suolaa
mustapippuria
2-3 dl parmesaaniraastetta
3 dl kermaa
voita voiteluun

Kuori ja siivuta perunat. Kuori ja pilko sipulit. Raasta parmesaani. 
Voitele matalat vuuat Jaa perunat ja sipulit tasaisesti vuokiin. Rouskauta päälle suolaa ja mustapippuria. 
Lorauta joka vuokaan ½ dl kermaa ja ripottele päälle 2-3 rkl parmesaaniraastetta. 
Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut kauniisti ja perunat ovat pehmeän kypsiä. Kun nostat perunavuuat pois uunista, on aika paistaa lihat. 

7 kommenttia:

  1. Tyhmä kyselee, mikä tekee noista kermaperunoista nimenomaan "catalana".

    VastaaPoista
  2. Tuo kippo, kuten alussa sanoin :D. Siis ne matalat kipot on ostettu Espanjasta crema catalana tarkoituksessa, mutta piti hyödyntää muutennii. Kysellä saa!

    VastaaPoista
  3. Aha?... no joo... ;-)

    VastaaPoista
  4. thanks for sharing, keep posting andh happy bloging!

    VastaaPoista
  5. Hih, pitäähän kipot hyödyntää. Murean näköistä tuo liha :-)

    VastaaPoista
  6. Suklaasieppo: Joo, myönnetään, hieman väsynyt juttu ;).

    Minna: Niin pitää juu. Minusta annoksesta tuli jotenkin kivampi noin. Samalla sai tehtyä lapsille helposti toivomansa sipulittoman version.
    Liha on erinomaista. Meillä on täällä Vihdissa tila, joka kasvatti tänä vuonna lampaiden lisäksi vasikoita. Sieltä liha on peräisin. http://www.herrakunnan.fi/

    VastaaPoista
  7. En mä sitä nyt ihan sillä tavalla "väsyneeksi" tarkoittanut :) Ei vaan heti auennut tuo "catalana" kun mulle "crema catalanalla" on ihan erityinen merkitys parin vuoden Epsanjassa työskentelyn ajalta.

    Tarttee joskus itsekin hyödyntää tuota ajatusta kermaperunoiden valmistuksesta annosvuoassa. Onhan se nyt lautasellakin paljon nätimpi kuin isosta vuoasta lusikoitu kasa.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin