torstai 21. helmikuuta 2013

Blinit poffertjesin vaatteissa


Kummityttömme perheineen asui ennen Hollannissa.  Siellä reissatessa tutustuimme poffertjes-lettusiin. Ne ovat erityisellä pannulla paistettuja, hiivataikinaisia pikkulettusia. Poffertjesit tarjotaan monesti voinokareen ja päällesirotellun tomusokerin kanssa, aivan kuumina. Siinä saa sitten varoa polttamasta suutansa kun haluaa kovasti pistää herkkupalat suuhunsa. 

Poffertjes-pannussa on pyöreitä koloja joissa hiivataikina paistetaan. Olen tuumannut voisikohan tällä pannulla pyöräyttää myös takoyakeja, mutten ole vieläkään päässyt ajatusta pidemmälle.

Bliniaikana fundeerasin, että sekoittamalla tattarijauhoja poffertjes-taikinaan saisin ehkä aikaan pikkaraisia blinejä. Ja näin kävi. Poffertjes-blinit nautittiin taannoisella brunssilla perinteisten blinilisukkeisen kera, eli smetanalla ja mädeillä. 

POFFERTJES-BLINIT

130 g vehnäjauhoja *
70 g tattarijauhoja *
3,5 dl täysmaitoa
8 g hiivaa
noin 1 tl suolaa
voita paistamiseen


Lämmitä maito hiivalle sopivaksi. Lisää hiiva.
Lisää jauhoihin suola. Lisää tähän edelleen neste. Sekoita hyvin.
Peitä liinalla ja jätä kohoamaan lämpimään paikkaan noin tunniksi.


Lämmitä poffertjes-pannu keskilämmöllä, laita joka koloon voita ja perään tietysti taikinaa. Minusta se käy helpoiten lusikalla. Kun taikina on kypsynyt pannupuolelta, tartu haarukan piikeillä letun reunaan ja kippaa se ympäri. Kun pallura on paistunut kummaltakin pinnalta, nosta se lautaselle. Voitele poffertjespannun kolo voilla uudestaan ja laita siihen taas taikinaa. 


*tavallisiin poffertjeseihin käytän 200 g vehnäjauhoja

10 kommenttia:

Herkkusuun Lautasella kirjoitti...

onpas kivan näköisiä pikkulettusia, ja tattarilettusetblinit ovat niin ajankohtaisia juuri nyt.

Campasimpukka kirjoitti...

Nämä on varmaan tanskalaisten ebelskivereitten pikkuserkkuja:)

Liisa kirjoitti...

Heti, kun näin pannun, kävi mielessä, että näinköhän siinä onnistuis takoyakien paistaminen! Jään mielenkiinnolla odottamaan raporttia!

Merituuli kirjoitti...

Herkkusuun lautasella: Tyttö kun näki minun naputtelevan tätä juttua, tilasi näitä lettusia taas synttäreilleen :).

Campis: Ikinä kuullutkaan moisista, mutta hienoa sivistyä. Lyhyen googletuksen jälkeen sanoisin että Tanskan serkut ovat pallomaisempia ja tehty syvempikoloisissa pannuissa. Ja monissa tuntuu olevan jotain täytettäkin. Saiskohan niitä(kin) tehtyä ainakin jotenkin tällä pannulla. hmmm... Oltko maistanut?

Liisa: Nooh, sitä on jo nyt mietitty useampi vuosi että voipi paljon vettä virrata Vantaan joessa ennenkuin aikaiseksi saadaan. Joskus toki yllätän itsenikin!

Yaelian kirjoitti...

Kiva idea laittaa blinejä tuolal tavoin:) Poffertjesit tulivat hieman tutuiksi viettäessäni enemmän aikaa Hollannissa 2000-luvun taitteessa,kun eksä asui siellä.

Campasimpukka kirjoitti...

Olen tehnyt sekä suolaisia, että makeita ebelskivereitä, pannun koloset ovat tosiaan vähän isompia, pannussa taitaa olla 9 koloa. Laitan ensin taikinaa pienen nökösen, sitten täytettä, vaikka muutaman karpalon ja sitten lisää taikinaa. Pyöräytys tikulla ja saadaan aikaan suht pyöreä pallero. Suolaisena täytteenä käytin jotain juustoa ja olikohan pekonimurua?

Merituuli kirjoitti...

Yaelian: Ei niin rapeapintaisia, mutta hiukan blinimäisiä kuitenkin.

Campas: Olen näköjään aikanaan kommentoinutkin ebelskiver-postausta, mutta unohtanut. Täytyy linkittää tähän poffertjes-juttuun.

Yritin kommentoida juttuasi, mutta jostain syystä se ei onnistunut. Siksi laitan tähän tulkkausta ihmettelyilmeeseen:
Minulla ei kuule ole varaa paheksua, kyllä tuo ihastelua taitaa olla :).

Merituuli kirjoitti...

Täällä siis Campiksen herkullinen raportti ebelskivereistä: http://campasimpukka.blogspot.fi/2012/01/lentava-ebelskiver-pannu.html

Campasimpukka kirjoitti...

En tiedä miksei kommentointi onnistunut enää, ei ollut hyväksymistä odottamassa kommenttia, eikä roskapostissakaan, kuten joskus käy. Mutta kiva kuulla, ettet paheksunut :D

Nanne kirjoitti...

Oho, kuinka suloisia ja hyvännäköisiäkin! :)

Blog Widget by LinkWithin