tiistai 16. syyskuuta 2008

Rommiluumut

Saimme taannoin äidiltäni ja nyt vielä Pastapään isältä luumuja. Olemme syöneet niitä ihan sellaisenaan, jätskin kanssa ja leiponeet luumuista jälkiruokaa. Aina näitä herkkuja kuitenkin löytyi laatikosta. Niinpä päätimme säilöä luumuja.

Olen saanut tämän säilöntäohjeen aikanaan silloiselta esimieheltäni. En ole aiemmin kokeillut, joten lopputuloksesta en osaa vielä sanoa. Ei voine epäonnistua pahasti tai maistua kovinkaan huonolle?! Vähän itseäni mietityttää kun purkki jäi vajaaksi. Etikkasäilönnässä ainakin kehotetaan aina täyttämään purkki ääriään myöden jotteivat huonot bakteerit pääset jylläämään. Mietiskelimme yhdessä, pitäisikö tämä määrä alkoholia pöpöt kurissa.

5 dl rommia
1 kg luumuja
½ kg sokeria

Laita puolet rommista puhdistettuun lasiastiaan. Laita luumut ja sokeri päälle. Nopeastikirjoitettu resepti ei kertonut mitä luumun kiville tulee tehdä. Minä poistin kivet ja puolitin samalla siis luumut. Kaada päälle loppu rommi. Sulje tiiviillä kannella. Anna maustua useampi viikko. Kääntele astiaa välillä jotta sokeri ja alkoholi sekoittuvat.

Myös kmsu on säilönyt syksyn satoa rommiin.
Lisäys myöhemmin: Hyvää tuli! Söimme rommiluumuja aikuisten kesken mm. jouluna hyvän jäätelön kera. Nam!

12 kommenttia:

 1. Tämän syksyn luumusato on ollut ihana! Meillekin niitä on lahjoituksena saapunut, on syöty jo aika lailla. Yhden piiraankin tekaisin, ei ihan hassu jos ei nappisuorituskaan.

  Joskus kokeiltiin säilöä kirsikoita rommiin. Jostain kumman syystä ne lähtivät käymään... Ei ihan onnistuinein kokemus siis. Mutta kokeiltu on! :) Toivottavasti teillä onnaa paremmin.

  VastaaPoista
 2. Mikään, missä on (noin paljon) rommia, ei voi maistua pahalle. Ou nam!

  VastaaPoista
 3. tusla: juu, luumuja tuntuu tulevan. onnistumista toivomme mekin. me olemme niiiiin aloittelijoita tuon säilömisen suhteen. meillä on ollut etuoikeus saada mammoilta ja äideiltä etikkasäilykkeitä ja hilloja - nam!

  veera: no näin mekin ajattelimme ;) mielessä siintää vähän tujummat joulutortut ja herkulliset jätskiannokset...!

  VastaaPoista
 4. Noi on meillä ihan ehdoton lempparisäilyke omista luumuista! Omat säilykkeet ei ole koskaan alkaneet käymään, säilyneet aikansa kunnes huvenneet jäätelöannoksiin ja mm. valkosuklaakermalla ja manteleilla höystettyyn täytekakkuun tai kääretorttuun, suosittelen!!! -Piia-

  VastaaPoista
 5. kuulostaapa Piia herkulliselta. kiitos käyttökohdevinkeistä! ans kattoo kuinka meidän käy.

  VastaaPoista
 6. Rommiin säilötyt marjat ja hedelmät on ihania! Meilläkin ne on suurimmalta osin kuluneet jäätelöannoksiin sekä köyhiin/rikkaisiin ritareihin kermavaahdon kera.:)

  VastaaPoista
 7. kmsu: käyhät ritarit on ihania! eikä varmasti lainkaan pöllömpiä rommiluumujen kanssa...

  VastaaPoista
 8. Olen n. 3-4 vuotta sitten tehnyt samantyylisiä herkkuja 2 purkillista. Unohdin ne jääkaappiin ja viime vuonna otin toisen purkin tutkittavaksi. Luumut olivat "viinaluumuja" - ei kovin herkullisia ja nestekin oli aika vetistä. Pullotin juoman ja unohdin taas jääkappiin. Kuukausi sitten maistelin juomaa ja sehän oli kuin parempaakin sherryä. Tyhjensin toisenkin purkin ja nyt luumut olivat jo syötäviä ja juoma aika maukasta. Odotin sakan laskeutumista ja pullotin juoman odottamaan joulun aikaa. Minä laitoin luumut kokonaisina ja huomasin, että se oli oikein fiksu temppu, ei ollut niin paljon sakkaa, juoman sai kirkkaaksi helpomin. Valitettavasti en löydä ohjetta mistään ja aionkin kokeilla tuota sinun ohjettasi. Malttakaa osottaa!

  VastaaPoista
 9. sherryilijä: ohhoh. ompas sinulla varmaan isot säilöntätilat kun sinne voi unohtua purkkeja :). otetaan vinkit korvan taa, vaikka tuskin maltamme odottaa noin kauaa...
  kiva kun kommentoit, tervetuloa toistekin!

  VastaaPoista
 10. Jeps, minulla on vanha jääkaappi siirrettynä "saunalle" ja se on varattu suolasienille, sherrylle:) ym. säilötyille herkuille ja on myös juhlien aikaan oivallinen varakaappi.

  VastaaPoista
 11. Tämän ohjeen inspiroimana säilöin juuri oman puun kirsikoita. Mulla ei ollut rommia, joten käytin konjakkia sen sijaan. Tein muutenkin vähän sinne päin. Ladoin steriloituun purkkiin kirsikoita niin paljon kuin mahtui (565g), kaadoin 2dl sokeria mukaan ja lopuksi konjakkia 2,3dl (purkki täyteen). Koitan muistaa tulla myöhemmin kommentoimaan miten tällä ohjeella säilöntä onnistui :)

  VastaaPoista
 12. Anonyymi: meidän puuhumme ei tule jostain syystä tänä vuonna ainuttakaan kirsikkaa :(. Kiva jos resepti on inspiroinut! Toivottavasti muistat palata tänne kertomuksinesi. Siitä voi olla hyötyä meille jonain kirsikkaisena vuonna.

  ja sherryilijälle: edelliselle satsillemme kävi sherryt ;) vaikka meillä on ihan tavallinen jääkaappipakastin.

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin