tiistai 23. syyskuuta 2008

Sitruunapippurinen hunajasavulohi

Rosmariini jo ehti kyselemään juhlissani tarjotun hunajasavulohen ohjetta. Tarkoitus kyllä on laittaa tänne ohjeet, kunhan keritään. Tuntuu vain olevan pienoista hoppua täälläpäin. Tässä nyt kuitenkin lohen ohje, kolmevuotiaan inspiroittavan Pastanjauhantaa-blogin kunniaksi.

Isäni hunajasavulohi on ihan huippuherkkua ja sujahtaa suihin ihan tuoreeltaan taikka sitten kylmänä. Juhlissani oli kolmisenkymmentä henkeä jolloin alkupaloiksi oli varattu neljä filettä. Enemmänkin olisi varmasti mennyt, mutta niinhän aina ;). Yksi file tuhoutuu helposti pääruokana tai ihan naposteltuna kyllä kahteenkin pekkaan, koettakaapa vaikka.

Lohimestari-Isäni Sitruunapippurinen Hunajasavulohi

lohta fileinä
paljon karkeaa merisuolaa
hunajaa
sitruunapippuria
(valkosipulia)

Laita lohifileet suolaantumaan pariksi tunniksi vilpoiseen. Suolaa saa olla reilusti!
Pyyhi suolat pois ja kuivaa kalafileet talouspaperilla.
Sivele kala lihapuolelta hunajalla, esimerkiksi pullasutia käyttäen. Hunajana voit käyttää joko "tavallista" jäykkää hunajaa hiukan mikrossa notkistettuna tai juoksevaa hunajaa.
Ripottele kalan päälle sitruunapippuria maun mukaan. Isäni käyttämässä sitruunapippurissa on ainakin reilusti suolaa mukana, mikä kannattaa pippuroidessa tietysti huomioida. Jotkut puristavat tässä kohtaa kuulemma tuoretta valkosipuliakin kalalle, mutta tästä isälläni ei ollut kokemusta.
Sitten vain savustuspöntöön kypsymään. Itselleni tuo savustuspönttö ei ole tuttu juttu, joten menin tietysti kysymään kuinka kauan kalaa sitten pöntössä pidetään. Isäni valisti minua, että pöntöt ovat niin erilaisia, ettei sopivaa aikaa voi sanoa. Se täytyy vain savustajan kokeilla. Miedolla lämmöllä kuitenkin mennään jottei kala kuivu.

Itse voisimme koittaa hommaa jolloinkin savustuspussissa, varsinkin kun olemme oppineet viime kerrasta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin