tiistai 6. tammikuuta 2009

Lihapiirakkaa seiskaluokalta

Uuteen vuoteen ei meillä kuulu niinkään nakit ja perunasalaatti mutta lihapiirakka kyllä. Olen säästänyt yläasteen kotitalouskirjat, niin pakollisen seiskaluokan kuin valinnaisen 8-9 luokkien kirjan. Köksäkirjoista löytyy näppäriä perusohjeita, perusaineilla, perushelposti ja perushyvää.

Lihapiirakka on toisaalta ruokaa, johon ohjeita ei tarvita, sen kuin laittaa aineet suurin piirtein ja maun mukaan. Katsoin kuitenkin suuntaviivoja Kotitalous 7 -kirjasta (Pyöräniemi, Liimatainen, Kankkunen & Hyry; 1987), mutta lisäsin hiukan täytteen määrää.

PELLILLINEN LIHAPIIRAKKAA
paketti voitaikinaa (500g)
200 g jauhelihaa
1 dl riisiä
suolaa
mustapippuria
basilikaa
2 munaa

Keitä riisipaketin ohjeen mukaan riisiä 1 dl. Riisin kiehuessa, paista jauheliha ja mausta se suolalla, mustapippurilla, basilikalla. Voit myös oikaista ja käyttää valmiita jauhelihamausteita. Sekoita keitetty riisi jauhelihaan ja sekoita myös yksi raaka muna joukkoon.

Kaulitse sulaneesta voitaikinasta kaksi samankokoista levyä. Aseta toinen levy pohjaksi uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä täyte pohjan päälle, siten että reunoille jää noin sentin vapaa alue. Nosta toinen taikinalevy kanneksi ja painele reunat yhteen. Kannattaa kostuttaa reunus niin pohja ja kansi liimautuvat paremmin toisiinsa.

Voitele piirakka yhdellä munalla ja paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Tämä ei voi mennä mönkään!

21 kommenttia:

  1. Tämä on niitä hyviä peruspiirakoita, joita on pakko tehdä silloin tällöin.
    Klassisen hyvää.

    VastaaPoista
  2. Maistuu aina ja kaikille. Varmuuden vuoksi teen tuon hiivataikinasta, ja silti lanteilla on liikaa keinuteltavaa :)

    VastaaPoista
  3. Yaelian: kiitos! hyvää se olikin!

    arleena: meillä tätä ei tehdä oikeastaan kuin Uuden Vuoden vastaanottajaisiin, mutta silloin sitä menee komiasti!

    katriina: sama homma noilla lanteilla ;).

    mites teillä muuten syödään tätä herkkua?me laitamme päälle ketsuppia, Pastis vielä sinappiakin. nam nam!

    VastaaPoista
  4. Mulle tää on niin nostalginen lapsuusajan herkkuruoka. Sai harvoin, mutta oli niin hyvää. Päälle ketsuppia ja sinappia! :)

    VastaaPoista
  5. tusla: Pastikselle tää on myös lapsuusajan herkku joka silloin jo liittyi nimenomaan Uuteen Vuoteen. Tällaisia "isältä pojalle" juttuja on mielestämme hauska vaalia.

    itselleni jäi teini-ikäisenä suoranainen kammo lihiksiin. kaverit ostivat niitä grilliltä kahdella nakilla ja valkosipulimajoneesilla - en voinut kuvitella mitään karmeamman hajuista! tämä piirakka on kuitenkin ihan eri maata kuin nuo lihikset, eikä valkosipulimajoa päälle laiteta :)

    VastaaPoista
  6. Tää on myös minun lapsuuden herkku. Joskus kun meillä oli vieraita kyläilemässä, äiti laittoi iltapalaksi lihapiirakkaa. Tavalliset lihikset ovat vieläkin todella suuri inhokkini. Kun mies tekee nakkipiilojansa niin minä pakenen ulos hajua :D

    VastaaPoista
  7. rossana: :D. juu, ei ne tavalliset lihikset uppoa sitten millään minullekaan. Pastis joskus tosi tosi harvoin ostaa.

    VastaaPoista
  8. Tulin toivottavaan maailman parasta matkaa maailman parhaaseen maahan! Muistakaa pakata mukaan villasukat ja -paidat, siellä tuppaa oleen sisällä kylmä (ja kosteeta). :)
    Älkääkä syökö ravintoloissa, joiden ovessa lukee menu turistico!
    Mut ennen kaikkea nauttikaa siitä kaikesta ihanasta!

    VastaaPoista
  9. Veera: oikein paljon kiitoksia toivotteluista. täytyykin lisätä villikset vielä, kiitos muistutuksesta!

    samaa turistico menun välttelyä vinkkasivat jo paikallisetkin, että emmeköhän pysy kaukana niistä. muuten luulen että ulkoruokinta kutsuu aika usein...

    muitakin (pohjois-)Italiaan liittyviä vinkkejä otetaan ilolla vastaan! sekä suositteluja että "älä mene"-juttuja.

    VastaaPoista
  10. Mun suosikkeja seiskaluokan kirjasta olivat kääretorttu ja juustosarvet! :)

    VastaaPoista
  11. Nelle: ei yhtään huonoja nekään! sillä koulun kirjan ohjeella tulee oikeasti hyviä kääretorttuja.

    VastaaPoista
  12. Jepujee!
    Joskus siskoni maistatti pellillä tehtyä lihistä, ensin en tiennyt ulkonäön perusteella(anteeksi) mitä on tarjolla, mutta hyvää oli chiliketsupin kera.Jyväskylässä vieraillessamme saimme muiden herkkujen lisäksi myös lihapiirakkaa, jossa oli jauhelihaa ja suppilovahveroita. Nam..

    J

    VastaaPoista
  13. J: suppilovahverot kävivät varmasti hyvin jauhetun lihan sekaan. sienet yleensäkin on huippunam!

    VastaaPoista
  14. Musta tällainen itsetehty pellillinen lihapiirakkaa on aina ollut ihan eri asia kuin kaupassa tai grillissä myytävä lihapiirakka. En edes ollut ajatellut ennen kuin nyt, että nimihän on ihan sama. Hassua. :) Tällaista tein ala-asteen kuudennella joihinkin bileisiin (silloin jo bileet, viidennellä vielä ihan vaan juhlat) ja sen jälkeen kaikki kinusi sitä seuraaviin bileisiin. En tainnut muuten tehdä, halusin kokeilla jotain muuta. Suljetuista lihapiirakoista pidän silloin tällöin, melko harvoin, Kauppatorilla Eromangan lihapiirakasta. Melkoista herkkua. ;)

    VastaaPoista
  15. hauskoja nämä teidän nostalgia-muistelot!

    Rauna: aikamoinen pimu olet ollut kun jo kuudennella olet leiponut itse bileisiin! hieno juttu!

    VastaaPoista
  16. Nuo yläasteen kotitalouskirjat sisältää paljon hyviä perusreseptejä, joiden pariin on tullut palattua itsekin nyt "lapsellisena". Lihapiirakkaan sellainen vinkki, että mielestäni siitä saa todella paljon maukkaampaa kun lisää reilusti jauhettua maustepippuria.

    Tuo jauhettu maustepippuri on ehkä vähän suotta unohdettu... Sopii hyvin moniin jauheliharuokiin. Esimerkiksi kermaisesta jauhelihakastikkeesta saa todella erimakuisen maustepippurilla, kokeilkaapa!

    VastaaPoista
  17. Amie: todellakin maustepippuri on lähes meillä käyttämätön mauste. Kokonaisia tulee laitettua vain keittoihin. Jauheena meillä ei taida maustepippuria edes olla. Mustapippuria vastaavasti tulee laitettua lähes joka ruokaan. Hyvä vinkki, pitääkin kokeilla jauhelihakastikkeseen seuraavalla kertaa. Ja tietty lihapiirakkaan, mutta sitä sitten vasta uutena vuotena :)

    VastaaPoista
  18. hei, täähän pitää lisätä tämän illan valvojaisten ruokaan heti! :) Kiitos loistavasta vinkistä taas ja Upeaa Uutta Vuotta :)

    VastaaPoista
  19. Ja kiitos ohjeesta, samalla tuli meidän 15-vuotiaalle opetettua mitä on pellillinen lihapiirakkaa, enää ei sitä kuulemma köksän tunnilla tehdä :/

    VastaaPoista
  20. Piia: No kannattaa se näköjään vinkkailla joskus vanhempiinkin juttuihin, kiva että on olltu maistuvaa!

    Mitäköhän ne siellä köksässä ehtii jatkossa tehdä, kun tunteja entisestään vaan vähennettiin :/. Mutta kodeissa voi sitten tehdä sitäkin enemmän!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin