perjantai 9. tammikuuta 2009

Raparperivispipuuro

Uneliaan kokin ilmoille kuuluttama tammikuun ruokahaaste PUURO on meille todellinen haaste. Olen siinä mielessä huono äiti, etten tee lapsilleni puuroja. En itse pysty syömään moisia, joten valmistaminenkin jää, silloin tällöin tehtyjä mikropuuroja lukuunottamatta.

Vispipuuro sentään uppoaa meille kaikille, se kun oikeastaan on mannaryyneillä ryyditettyä sokerilientä marjoilla, hedelmillä tai muilla vastaavilla makustettuna :).

Normaalisti teemme puuron puolukoista, mutta nyt keittelin puuron raparperistä.

7 dl vettä
n. 2 dl raparperinpaloja (pakastimesta)
1 dl mannaryynejä
0,75 dl sokeria

Laita vesi kattilaan kiehumaan raparperinpalojen kanssa. Kun palat ovat hajonneet, lisää mannaryynit nauhana koko ajan sekoittaen. Pienennä lämpöä levyllä ja keittele hiljalleen sekoittaen viitisen minuuttia. Jäähdytä puuro joko kattilassa tai nopeammin kumoamalla se erilliseen astiaan.

Vaahdota jäähtynyt puuro sähkövatkaimilla . Lisäile sokeria maun mukaan, meillä vajaa desi. Mielestäni sokerin lisäys kannattaa vasta tässä, ei keittovaiheessa, jotta maun tarkastaminen on helpompaa.

Nauti valmis puuro vaikkapa välipalana maidon kera, sillä maito neutralisoi raparperin haitallisia oksaalihappovaikutuksia.

Vaikka tämä nyt ihan perushuttua onkin, osallistumme silti tällä kuukauden ruokahaasteeseen. Eikös se nyt ole ihan luvallista kun pääraaka-aine kuitenkin aiemmin blogatusta on muutettu? Ja jos ei onnistu, ei sekään haittaa. Tämän puurompaan emme pysty :).

15 kommenttia:

  1. Eipä olla mitään puuroihmisiä meilläkään, vispipuuroa lukuunottamatta. Tylsästi teen sen kyllä aina puolukasta, mutta tästä voisinkin rohkaistua kokeilemaan muitakin marjoja ja hedelmiä.

    VastaaPoista
  2. Niin, piti vielä toivottamani hyvää muuttomatkaa! Jään odottelemaan polkkauksia Venetsiasta...

    VastaaPoista
  3. Ketturouva: kannattaa koettaa myös omanaa. varsinkin syksyisin kun niitä tuntuu olevan vaikka millä mitalla, ovat oivia tähän hommaan. keittelee vaan hedelmät ihan pehmeiksi ennen mannaryynien lisäämistä.

    jätätkö sinä muuten puolukat puuroon vai sihtaatko pois? meillä sihdataan, niin saadaan silkkisen pehmeä lopputulos.

    ja kiitos toivotteluista! 24 tunnin kuluttua naputtelenkin jo Venetsiassa :)

    VastaaPoista
  4. Hauska yhteensattuma, tein juuri tänään vadelmavispipuuroa :). Pitääpä kokeilla joskus raparperistakin.

    VastaaPoista
  5. Tässäkään keittiössä ei olla puuroihmisiä, joten meikäläiseltä jää tämän kuukauden haaste väliin valitettavasti. Tuo raparperi kuulostaa kyllä mukavan raikkaalta puuroon! Itse keittelen puuroa sen muutaman kerran vuodessa kun ei oikein uppoa.

    Mutta minäkin toivottelen tässä teille oikein antoisaa ja ihanaa aikaa Venetsiaan! Nauttikaa ja toivottavasti mekin pääsemme hyttysellisen verran mukaan tunnelmaan mahdollisten postauksien myötä :)

    VastaaPoista
  6. Hei, teistä oli juttu Turun Sanomissa! Kuten myös pastanjauhantaa-blogista. Justusta ei ihan käynyt selville oliko teitä haastateltu vai oliko "lainattu" blogista teidän tietämättänne. Ihan mukava juttu. Olen jo jonkin aikaa seuraillut kokkailujanne ja kokeillutkin suosimianne reseptejä. Vaikka maisema vaihtuu, keep it going!

    VastaaPoista
  7. myös aprikoosista tulee hyvää vispipuuroa :) Äiti teki sellaista joskus lapsena. Tosi hyvältä kuulostava resepti :)

    VastaaPoista
  8. Aprikoosit, omenat ja kaikki mahdolliset marjat kokeilleena tunnustan, että raparperi ei ole tullut edes mieleen. Meillä ei kylläkään paljoa vispipuuroja keitellä, olen itse jämäkämmän hutun ystävä, samoin Siiviläsuu...kumma kyllä.

    Kiitos porkkanaspagetti kommentista, se piristi päivää. Onnea kisaan ja muuttoon. Odotan innolla postauksia Venetsiasta.

    VastaaPoista
  9. Tämä on juuri oikeanlainen postaus kisaan! :)

    Ja hyvää matkaa, ellette ole jo perillä!

    VastaaPoista
  10. Tuosta tulikin mieleen, että pitää keittää vispipuuroa joku päivä.

    VastaaPoista
  11. suurempi surffailu täytyy nyt jättää, mutta tänne voin kommentoida ja postailla miehen työkännyn voimin. on sen verran kallista ettei roikkuminen netissä oikein onnistu...

    tekla: empäs olekaan keitellyt koskaan vadelmasta - hauska idea!

    Masu: juu, täällä Venetsiassa nautitaan! ilmat ovat olleet upean aurinkoiset ja kaikki vaikuttaa oikein hyvältä.

    Tinka: kyllä meiltä pikkuisen asioita kyseltiinkin tuota Turun Sanomien juttua varten. meistäkin se oli mukava! kiva että olet saanut ideoita kokkailuistamme, tervetuloa kommentoimaan vaan useamminkin :)

    Nelle: varmasti on!

    nemo: meillä taas ei mene ne tömäkät puurot, tai sitten satunnaisesti mummolassa kun mummu keittää puuliedellään hartaudella.

    Anna: nyt ollaan oltu perillä jo kolmatta päivää. kiva että kelpuutit huttumme mukaan.

    arleena: eipä yhtään hullumpi idea :)

    VastaaPoista
  12. Minäkin sihtaan marjat pois. Ihailin tuossa kuvia uusilta kotikulmiltanne. Teitä onnenpekkoja!

    VastaaPoista
  13. Ketturouva: onnekkaalta tuntuukin!

    VastaaPoista
  14. Oo, pitääpä kokeilla jos vain raparperia ensi kesänä saisin. Lappapuuro on suosikkijälkkäri/iltapala/aamupala :)

    VastaaPoista
  15. Tiinatuuli: onko lappapuuro sama kuin vispipuuro? kysyy tietämätön Venetsiasta ;)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin