maanantai 19. tammikuuta 2009

Rialton tori ja Spaghetti alle Vongole

Viikonlopun aikana tutustuimme muun ihastelun ohella täällä Venetsiassa satoja vuosia vanhaan Rialton kauppahalliin ja -toriin. Paikka sijaitsee aivan kuuluisan Rialton sillan läheisyydessä, Campo della Pescerialla.

Esberian tori notkuu erilaisista vihanneksista ja hedelmistä. Ostimme mm. huippumakeita ja ihania klementiinejä.



Pescherian kauppahallissa voi melkeinpä hengästyä erilaisten merenelävien katselusta. Myös lihakauppiaat tarjoavat tuotteitaan alueella. Voi kumpa vain tietäisi miten kaikki kuuluisi valmistella ja valmistaa!

Rialton torilla ihastellessamme vastaan tuli pieniä simpukoita. Mieleen muistui heti ”Kasvimaalta keittiöön”- blogin ihastuttava simpukka-ateria. Tuoreet simpukat chilikastikeessa spagetin kanssa nautittuna mainitaan myös venetsialeisen keittiön herkuksi. Mainiota että Sammakko jätti bloginsa meidän kaikkien luettavaksi vaikka itse painuikin talvitauolle. Toivottavasti japanilaisiakin herkkuja tarjoillut Sammakko palaa pian ihastuttamaan meitä puutarhallaan ja kokkailullaan.

Sammakko oli ostanut omat simpukkansa etnisen kaupan pakastealtaasta. Koska Suomessa en näihin pikkusimpukoihin ole törmännyt tuoreena, jätin ohjeeseen Sammakon sulatusvinkitkin.
Itse käytin spagettimaista tuorepastaa. Chiliä humpsahti hiukan turhan paljon, joten kehotan varovaisuuteen sen aineen kanssa. Voi toi liemeen pehmeyttä. Kaiken kaikkiaan simpukat pitkästä aikaa, ja pikkuruiset simpukat näin valmistettuna ensimmäistä kertaa, olivat ihanan herkullisia ja kauniita.

Tein aterian vain itselleni, jolloin varasin 200 g simpukoita.

Spaghetti alle vongole

spagettia tms.
pieniä simpukoita
(merisuolaa sulatukseen)
valkosipulia
chiliä
suolaa
pippuria
voita
(kuivattua korianteria tai tuoretta persiljaa)
(tuoretta vaaleaa leipää)

( Laita jäiset simpukat isoon kulhoon kylmään veteen, johon on sekoitettu muutama teelusikallinen karkeaa suolaa. Anna sulaa.)

Valmista simpukat sillä aikaa kun spagetti kiehuu. Valuta simpukat siivilässä. Poista mahdolliset rikkoontuneet yksilöt. Kuumenna paistinpannu ja lisää loraus öljyä. Kuullota viipaloidut valkosipulinkynnet ja lisää hyppysellinen murskattua chiliä. Lisää pannulle simpukat. Mausta suolalla ja pippurilla. Lorauta päälle valkoviiniä ja peitä pannu kannella. Anna simpukoiden avautua höyryssä kannen alla. Lisää hiukan myöhemmin nokare voita. Aivan lopuksi lisää muutama kauhallinen pastan keitinvettä ja keitä vielä hetki. Tarkista maku. Kun suurin osa simpukoista on avautunut, ota pannu pois liedeltä.

Kun spagetti on valmista, valuta se hyvin. Jaa spagetti lautasille ja nostele simpukat spagetin päälle. Poista avautumattomat simpukat. Lorauta pastan päälle lientä (ja lisää hienonnettua persiljaa tai kuivattua korianteria). Nauti valkoviinin kera. Eipä ole haitaksi, jos ateriasi loppuun nautit vielä vaaleaa leipää jota voit kastaa lautasen pohjalle jääneeseen ihanaan liemeen…

3 kommenttia:

  1. Ihania kuvia, rakastan torikuvia, ja varsinkin nuo äyriäis-ja kalakuvat saavat veden kielelle! Upeita juttuja! Ja pastakin varmaan maistui ihanalle!

    VastaaPoista
  2. Spaghetti alle vongole on yksi mun lempipastoista. Tuoreina en ole niitä tosiaan kovin usein tavannut, mutta olen ostanut niitä säilykkeenä. Ei se nyt sama juttu ole, mutta hyviä nekin.

    VastaaPoista
  3. Yaelian: minäkin pidän torikuvista ja yleensäkin kuvista maailmalla. siksi laitan niitä itsekin tänne.

    Veera: minä pidän simpukoista hurjasti ja nyt söin ekaa kertaa pastan kanssa. tosi hyvää! villi veikkaukseni on että tulen tekemään vielä vongolepastan jos toisenkin ennen kuin kotoSuomeen palaamme ;)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin