keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

Appiukon savustetut ahvenet

Terveisiä taas täältä Pastiksen isän eli appiukkoni järvenrantapaikasta Savonlinnan liepeiltä!

Seurueemme miehet, eli Pastis, isänsä ja poitsumme saivat soutuveneestä käsin mato-ongella komean ahvensaaliin. Valtavimmat vonkaleet kuulemma räpistelivät pakoon, mutta onneksi ne pienimmät pysyivät koukussa ;). Niistä appiukko loihti sitten savukaloja iltailoksemme. Seuraava ohje on hyvä ja nopea tapa valmistaa pienehköt kalat savustuspöntössä.
Perkaa ahvenet. Opeta samalla poikasi vaimokin perkaamaan. Taita niskat nurin ja vedä puukolla vatsa auki. Työnnä sormesi kalan sisään ja vedä sisuskalut ulos. Irrota pää niinikään käsin. Huuhtele perattu kala ja siirry seuraavaan. Linkin perkaustapa on hiukan eri, mutta näköjään toimiva sekin. Itse tykkään ruuan valmistelussa ja valmistuksessa käyttää mahdollisimman paljon käsiä.

Kun kaikki affenat on perattu, saapastele savustamon äärelle. Laita ohuesti leppälastuja savustuslaatikon pohjalle. Pane tämän päälle ritilä, johon voit asetella nyt peratut kalat vieri viereen. Laita ylle toinen ritilä johon voit asetella loput kalat. Siirrä laatikko kaasupolttimen päälle tai grilliin. Pienehköjä ahvenia savustettiin näin 23 minuuttia, mutta aika riippuu luonnollisesti täysin kalojen koosta sekä lämmönlähteen kuumuudesta. 20 minuuttiakin olisi riittänyt, sillä pienimmät kalat hiukan halkesivat.

Kalojen kypsyttyä saat siirtää ne kuumaan veteen, johon olet sekoittanut valmiiksi karkeaa merisuolaa desin per litra. Suolavettä tulee olla sen verran että kaikki kalat peittyvät ja siis maustuvat suolalla. Nyt savustetut kalat viipyivät suolavedessä viitisen minuuttia ennen ruokapöytään kantamista. Maustumisaika riippuu jälleen kalojesi koosta.

Me nautimme vaalealihaiset kalamme yksi kerrallaan pöydässä peraten, samalla mukavasti seurustellen. Vähän kuin rapukestit kaloilla :). Ahvenien lisänä oli sekä vehnä- että ruisleipää ja viileää valkoviiniä, lapsilla mehu.

Täytyykö edes mainita että maistui?

9 kommenttia:

 1. Kyllä savustettu ahven on aivan parasta ruokaa!!
  Onneksi pääsen ensi viikolla puhtaiden kalavesien ääreen. Toivottavasti ahven on syönnillään. Kaupastahan ahvenia ei voi ostaa, ei ne maistu niin hyvälle kuin itse pyydetyt. Nimim. kakarasta asti kalastanut. Ja perannut. Ja savustanut.

  VastaaPoista
 2. Yaelian: miehet rupiavat juuri syömään tämän päivän saalista. jos täällä olisit, niin varmasti saisit!

  JaanaM: on se hirmuisen hyvää!
  tajusin juuri etten kyllä ikinä ole ahventa kaupasta ostanut.
  hienoa että olet jo pienenä opetellut perkaamisen. aion kyllä opettaa omille muksuillenikin heti kun he ovat taitavampia puukon kanssa.

  VastaaPoista
 3. Kunnon lähiruokaa! Näin se pitääkin olla; paras ja tuorein kala on aina itse ongittu. :) Tosi herkkullisen näköistä...

  VastaaPoista
 4. Dea: no niinpä! kyllä verkoilla ja pilkilläkin pyydystäminen kelpaa. tai kalan käsin nappaaminen ;)

  VastaaPoista
 5. Ahvenet ovat kesäherkkua todellakin.
  Aivan samoin kuin mansikat

  VastaaPoista
 6. arleena: ja herneet ja vastanostetut porkkanat ja mustikat ja...aah! on Suomen kesä ihana ja täynnä kiintoisia makuja!

  VastaaPoista
 7. Kylläpä savuahvenet maistuisivat! Vastapyydetyt ahvenet, savustettuina tai vaikka tikussa paistettuna, ovat ehkä maailman parasta kalaa (johtuneeko osin siitä, että niitä niin harvoin on nykyisin saatavilla)!

  Kerran, monta vuotta sitten, kun asuin vielä alkukotona, kevätkatiskaan uiskenteli lähemmäksi 300 pikkuahventa. Sitä perkuu-urakkaa ei ole helppo unohtaa... Sillä kertaa ahvenet myös nylettiin, ja niistä tehtiin mm. monta herkullista ahvenkukkoa. Ainakin tuli oma perkuutekniikka tarkistettua ja aika tehokkaana se on pysynyt siitä asti ;D

  VastaaPoista
 8. Patalintu: harvinaista herkkua se on meillekin ja kyllä, niiiiin hyvää!

  300:ssa onkin perkaamista - huh! minä olin hommassa (vielä) niin hidas, että siihen olisi mennyt pieni ikuisuus :)

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin