tiistai 17. marraskuuta 2009

Piiiiiitkääään haudutettu karitsanpotka -menu

Viikonloppuna meille saapui vieraaksi tyttäremme kummit plikkansa kanssa. Ohjelmassa oli jutustelua pitkästä aikaa sekä ilotulituksia kartsalla.

Kauhan varressa heiluminen ei lauantaina oikein houkuttanut, eikä mikään piperrys. Loppuviikko oli osaltamme henkisesti todella raskas, eikä ruuanlaiton ajattelullekaan kauheasti jaksanut sijaa antaa.

Onneksi olin lainannut kirjastosta inspiroivan kirjan Mestari Markuksen ruokamatka. Sen herkullisia kuvia selaillessa sai helposti menun kokoon. Kirjan pien- ja lähituotantotarinat lämmittivät myös sydäntä.

Päätimme lähestyä aikuisten vatsoja iltasella lasten mentyä nukkumaan seuraavalla kokoonpanolla:

Pitkään haudutettua karitsanpotkaa
Haudutettua punakaalia

Ohukaisia kallioimarrekreemillä ja Äidin mansikkahillolla

Potka on jotain mitä en ole koskaan aiemmin itse tehnyt. Prinsessakeittiön Veera sai senkin kuulostamaan niin hyvältä, että pakkohan hommaan oli ryhtyä. Onneksi niin. Pitkään haudutettuna potkat olivat ihanan mureita, ylihelppoja ja lautasella luineen aika näyttäviä.

Alkomme valikoimien ansiosta valkoherukkaviinimme oli kuohuva sellainen, muttei ollenkaan pöllömpi! Meni myös naisihmisille juomana ruuan alle. Miehet höräsivät GT:t.

YRTTINEN KARITSANPOTKA
neljälle

4 karitsanpotkaa
timjamia
rosmariinia
muutama (meillä 6) valkosipulinkynsi
1 rkl murskattua mustapippuria
karkeaa suolaa
voita ja rypsiöljyä ruskistamiseen
4dl-1 litra lihalientä TAI vettä ja ½ lihaliemikuutio
3 dl valkoherukkaviiniä
4 kokonaista ryväs- tai salottisipulia
2-3 laakerinlehteä

Mausta karitsanpotkat yrteillä ja valkosipulilla. Hiero pintaan vielä pippuria ja suolaa. Anna kuivamarinoitua jääkaapin viileydessä kannellisen astian sisällä vuorokauden verran.

Ruskista potkat joka puolelta voi-öljyseoksessa.

Aseta lihat uunivuokaan. Me asettelimme potkat luupuoli ylöspäin Sarpanevan pataan, johon mahtuivat juuri. Lisää lihalientä tai vettä, ½ lihaliemikuutio ja viiniä sen verran että lihat puoliksi peittyvät. Jos astiasi on kovin laakea, laita nestettä enemmän. Meillä viiniä laitettiin tuo ohjeistettu määrä, mutta vettä vain 4 desiä. Laita tähän päälle lisää yrttejä, kuoritut sipulit ja laakerinlehdet. Peitä kannella ja anna kypsyä yön yli 80-asteisessa uunissa. Meillä ”yön yli” tarkoitti 6,5 tuntia päiväsaikaan.

Siivilöi liemi ja keitä siitä kokoon kastiketta. Jos olet malttamaton, voit keittää kokoon vain osan. Loppuliemi kannattaa säilöä, sillä se on upean makuista!

Loput reseptit seuraavat lähipäivinä ja linkitämme ne taas tähänkin.

4 kommenttia:

  1. Aah, kartisanpotkat ovat niin parhautta. Ja niin talviruokaa. Ja niin helppoja valmistaa!

    Niin että kai se on paineltava potkakaupoille. :)

    Punakaalireseptiä odotellessa...

    VastaaPoista
  2. Tusla: no niin olivat! kaikkea tuota.

    punakaali tulee tänään illalla, malta siihen asti :)

    VastaaPoista
  3. Mä vieläkin muistelen lämmöllä noita... oli se vaan loistavaa ruokaa! Kiitos! :)

    Johanna

    VastaaPoista
  4. Jotain samanmoista seuraavaksi? Vai jotain ihan muuta?

    M J:n tunnuksilla

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin