perjantai 5. helmikuuta 2010

Fetaisa kaalilaatikko jauhetulla lampaanlihalla

Tämä ruoka tuli meille melkein ilmaiseksi. Kaali ei maksa juuri mitään, sipulit on saatu Mummulasta ja jauheliha kaupantekijäisinä kun ostimme kokonaisen karitsan - paloiteltuna, ei määkivänä. Muita aineksia menee suht vähän, joten käytännössä vain juustot tekevät todellista hintaa. Sitten kun lasketaan että tästä vuoallisesta syö kymmenisen ihmistä - tai ne samat naamat monesti pakkasesta - ei ruoka annosta päälle kovin kallista ole.

Valkokaalin törkeän halpa hinta on mietityttänyt monesti, varsinkin kun kuulin näiden kasvisten varastoimisen olevan käsityötä. Miten ihmeessä parhaimmillaan 19 c kilolta maksavasta kaalista voi jäädä mitään tuottajalle?

Maku ei tässä ruuassa ollut lainkaan alennusmyynnissä. Päinvastoin. Siirappi makeuttamassa kaalia ja feta sekä parmesaani suolaisuudellaan sulostuttamassa kokonaisuutta tekivät makusinfoniasta oikein komean. Junnulampaan jauhettu liha täydensi kaalia tai päinvastoin.

Alkuperäinen ohje on Reinin lihalta, Jukka muokkasi moista hiukan. Reiniläiset tuumaavat ruuasta riittävän 5:lle, meistä luku on paremminkin kymmenen.

FETAKAALILAATIKKO KARITSAN JAUHELIHASTA
kymmenelle

1 kg kaalia suikaleina
1 sipuli viipaleina
3 valkosipulinkynttä murskattuna
500 g karitsan jauhelihaa
3 dl kypsää riisiä
¾ dl siirappia
suolaa ja pippuria
purkki tomaattimurskaa
200g Feta-juustoa
nippu tuoretta basilikaa
parmesaaniraastetta

Keitä riisit. Kuullota kaalia ja sipuleita öljyssä noin 15 minuuttia isossa kattilassa. Ruskista jauheliha pannussa, mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kattilaan kaali-sipuliseos, riisi ja jauheliha keskenään ja lisää siirappi. Tarkista maku ja kaada seos uunivuokaan. Kiehauta kattilassa tomaattimurska, feta-juusto ja hienonnettu basilika. Kaada kastike uunivuokaan muiden aineiden päälle. Paista 175 asteessa noin tunti. Loppuvaiheessa ripottele pinnalle hieman parmesaaniraastetta. Me ripsuttelimme herkkujuustoa myös valmiin annoksen ylle.

10 kommenttia:

  1. Ah, vaikuttaa herkulliselta. Jahka kaalikammoinen mies lähtee takaisin opiskelupaikkakunnalleen, pistän tämän hautumaan:D!!

    VastaaPoista
  2. Aurinkotuuli: se on ah niin ihanaa! meillä on punajuuri tuollainen aines, johon tartutaan kun puolisko on poissa.

    VastaaPoista
  3. Kaalista saisi tosiaan halvalla terveellistäkin ruokaa, mutta, mutta... minut karkottaa keittiöstä jo pelkkä haju. Tai no, tykkään raakana ja kun on lämpöä vaan vähän näytetty suikaleille. Noihin annoskokoihin vielä sen verran, että uunissa on lammaspata ja kauhulla katselen sen kokoa... lähikaupan lihatiskin sedän mukaan alun perin pyytämästäni lihamäärästä ei nelihenkinen perhe syö millään, nyt ihmettelen, mihin se kaiken jäävän saan mahtumaan pakkaseen...

    VastaaPoista
  4. Eriqou: meillä aikuiset suorastaan himoavat kaalia silloin tällöin, lapset eivät sille (vielä) oikein lämpene.

    tuo annoskoko on kyllä mielenkiintoinen asia: onko ihmisillä tosiaan niin eri käsitys annoskoosta vi pelaavatko myyjät varman päälle? vai myyvätkö he enemmän tuotettaan. onneksi tosiaan on pakastin, kunhan siellä vaan olisi tilaa...

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa ja näyttää tosi herkulliselta. Kaalin pehmeys ja makeus komppaavat lammasta varmaan loistavasti.

    VastaaPoista
  6. kiitos Jasu! kyllä näin kävi! parmesaani ja feta tekivät oman suolaisen lisänsä yhdistelmään - ihanaa!

    VastaaPoista
  7. Mun pitää alkaa säännöstellä teidän postausten lukemista. Nyt luin kaksi kerralla, ja meinasin pakata kimpsuni ja kampsuni ja lähteä Itä-Suomeen jo tuon strutsin kohdalla. Nyt vielä tämä laatikko, johon ainekset saisi lähempääkin... Liian herkun kuuloisia!

    (Joo, tuo kaalin hinta on outo. Miksi juuri kaali on niin halpaa?)

    VastaaPoista
  8. Haarukka: höpö höpö säännöstelyjesi kanssa :). mikä jottei sitä matka voisi viedä sinne Enonkoskellekin päin. sinulle ja Patalinnun frouvalle tiedoksi, että huudeilla on myös hunaja ja valkosipuli-tila Tuunalan Lumo. aiheesta lisää täällä http://sillasipuli.blogspot.com/2009/07/tuunalan-lumon-hunajaa.html

    ostaessamme strutsin sisäfile maksoi tilalta ostettuna 32 euroa kilo, joten ei mitään ökyhintaista, todellakaan.

    en ymmärrä kaalin halpuutta, en.

    VastaaPoista
  9. > Miten ihmeessä parhaimmillaan 19 c kilolta maksavasta kaalista voi jäädä mitään tuottajalle?

    Kun etsin "kaalin hinta", niin tämä postaus tuli esiin. Miten ihmeessä joku voi haluta kalliimpaa ruuan hintaa? No, sait haluamasi. 2010 syksyllä ei ole näkynyt kaalia alle 85 senttiä. Kaali on hyvin helppohoitoinen, laitat maahan ja keräät, muuta ei pahemmin tarvita, siksi hintakin on "edullinen".

    VastaaPoista
  10. Anonyymi: kiitos kommentistasi!

    Mietin asiaa edelläkin niin päin, miten kaalista voi jäädä jotain tuottajalle? Jos se Prismassa maksaa 19 c kilolta, mitä tuottaja on siitä saanut kun jokainen väliporras (tukkuliike, kuljetusliikkeet, kauppias jne.) kuitenkin ottavat omansa.

    Kaali kerätään ja varastoidaan käsin, joten työvoimakustannuksetkin ovat toista kuin vaikkapa perunan kohdalla.

    Emme ole perehtyneet asiaan sen syvällisemmin, mutta 19 c kilolta kuulostaa liian vähältä.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin