lauantai 1. toukokuuta 2010

Vappuherkuttelua

Kun pääsee töistä puoli viideltä, on hyvin virkistävää ja hauskaa saman tien kaapata kainaloonsa pari taikinakulhoa ja suunnata perheensä kera parikymmentä metriä naapuriin viettämään vappuaattoa muutaman muunkin lapsiperheen kanssa.

Kuohuvaisen Pink:n kilistelyn lomassa paistelin tuoreeltaan munkkeja, "fritole venessiane". Ohjehan löytyy alkuviikolta täältä. Taikina oli sekoiteltu jo päivällä, viisi tuntia ennen paistohetkeä. Paistamiseen käytin samaa öljyä kuin aiemmin. Siitä oli vain siivilöity edellisen paistokerran röhnöt pois.

Reseptoitu taikina oli jaettu puoliksi niin, että toisessa oli grapassa uitettuja rusinoita, toisessa kuivatut viinirypäleet oli jätetty lilluttamatta. Taikinoihin oli myös laitettu hieman enemmän sokeria, yhteensä noin 100g.

Taikinoissa oli myös se ero, että hiiva lisättiin kokeilumielessä toisessa kulhossa jääkaappikylmään maitoon ja toisessa lämmitettyyn maitoon. Reseptissä mainittu vesi jätettiin siis nyt kokonaan pois. Valmiissa taikinassa eroa ei juurikaan huomannut. Taikina, jossa hiiva oli lisätty lämpimään maitoon, oli hieman pilkuttuneneempi, kuplaisempi, kuin toinen. Koostumus ja lopulta makukin oli tällä tavalla silmä- ja suumääräisesti mitattuna samanmoinen. Paitsi tietysti sen grappan osalta.

Nyt kun nestemäärä oli oikea, munkeissa oli juuri oikeanlainen, pehmeänkimmoisa rakenne.
Nyyttärieväillä katettiin oli aika perinteinen vappupöytä - kyllä maistui! Pöydälle nostettiin itsetehtyä leipää, jossa oli ihanan rapea, kauniin jauhoinen kuori, sipsejä, lohkoperunoita, ranskalaisia, lihapullia, nakkeja, porkkana- ja kurkkusuiroja dipattavaksi sekä vihersalaattia pähkinöillä. Grillissä tirisi kunkin perheen omia tuomisia, meillä pekoniinkiedottuja bratwursteja.

Jälkiruokapöytä oli myös herkullinen. Sieltä löytyi porkkanakakkua, marjapiirakkaa ja noita meidän munkkejamme. Juomana nautittiin mm. emännän itsetekemää simaa.
Mukava seura, leppoisa meininki ja herkut tekivät vappuaatostamme mutkattoman hauskan! Tuli myös todistettua että lasi tai kaksikin riittää vappuhulinan aikaansaamiseksi, varsinkin kun menossa on mukana yhdeksän alle kuusivuotiasta lasta.

Kiitos isäntäperheelle ja muille mukana olleille herkuista ja nauruista!

5 kommenttia:

 1. Olin tåssä juuri katsomasa tuota fritolereseptiäsi - korintteja ja karpaloita on jo grapassa - niinpä tietysti klikkasin tuota täältä - linkkiä. Se ei taida tällä hetkellä mennä sinne minne piti? :)

  Mutta onneksi osaan klikata linkkiä sivunavistakin ;) Iloista vappua!

  VastaaPoista
 2. hups! olipa mennyt ihan vikapaikkaan näin vappuaamuna. kiitos vinkistä Nelle!

  ompas hauskaa että kokeilet reseptiä. eiliset, oikean nestemäärän omaavat olivat kyllä meidän makuumme! varsinkin ne grappapitoiset...:)

  VastaaPoista
 3. Hauska tapa viettää vappua tuolla tavoin nyyttärikesteissä mukavan seuran kanssa!
  Mukavaa vappupäivää!

  VastaaPoista
 4. no, mä vähän sovelsin kun ei me ehditty enää odotella 5h... ;) Mutta hyviä tuli silti... söin ihan liian monta!

  VastaaPoista
 5. Yaelian: no niin oli. enkä usko että toi stressiä suuremmin kellekään kun ruokavastuuta jaettiin.
  Toivottavasti sinun viikonloppusi on mennyt mukavasti!

  Nelle: se 5 tuntia on aika pitkä kun mielessä siintää munkit...:)

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin