maanantai 16. elokuuta 2010

Harvinainen sitruunaomenapuu

Pihallemme on muuttanut Yltöisten sitruunaomena. Hän on yksi 59:stä taimesta, jotka saapuivat Helsingin seudulle tänään istutettavaksi. Nyt vain pidetään sormet ja varpaat ristissä että osaamme hoitaa hänet vahvaksi ja paljon omenoita tuottavaksi!
Yltöisten sitruunaomenataimet matkasivat Maa- ja elintarviketuotannon tutkimuskeskuksen elävästä geenipankista iloksemme. Kyseessäoleva omena on maatiaslajike, siis peräisin kasvinjalostusta edeltäneeltä ajalta. Kesällä 2009 sitruunaomenapuita oli jäljellä vain neljä. Tänään saapuneiden taimien lisäksi myös Ravintola Savoy on istuttanut kattoviljelmälleen viisi tainta.
Sitruunaomenan löysi kesällä 2009 maatiaisaktivisti Christer Lindgren. Puhtaiden makujen puolesta ry:n perustaja sai syksyllä 2009 Yltöisten tutkimusmestari Hilma Kinnaselta koko omenasadon. Omppuja maistettiin Heinon tukun kutsuvierasbrunchilla ja ravintolakeittiöissä. Palaute oli Christer Lindgrenin mukaan erittäin innostunutta.

Mekin pääsimme viime syksynä maistamaan sitruunaomenaa omenapiirakassa. Raakana syötäväksi omena on kuulemma turhan hapan, mutta kypsennettynä ainakin meidän suuhumme sopiva. Kun taimen istuttamista pihaan tarjottiin, tartuimme hommaan heti. Sitruunaomenan tarina on jo niin hieno harvinaisuudessaan! Muutaman vuoden kuluttua olemme toivottavasti viisaampia kertomaan omenan mausta raakana ja sen valmistuksesta.

9 kommenttia:

 1. Olipa tosiaankin hieno tarina ompulla! Ja onnea,toivottavasti siitä kasvaa teidän hellässä hoidossanne vielä komea puu...

  VastaaPoista
 2. Yaelian:minusta ruokaan liittyvät tarinat tekevät siitä aina mielenkiintoisen ja kuuntelisin niitä varmaan loputtomasti...

  mietin jo eilen mitä ensimmäisistä ompuista tekisimme :)

  VastaaPoista
 3. Merituuli, hieno tarina kertakaikkiaan!

  Lähteeköhän sitruunaomenapuu ihan siemenestä kasvamaan?

  VastaaPoista
 4. Jo pelkkä nimi, sitruunaomena, kuulostaa kiehtovalta. Aivan kuten tavallinen (ja silti niin ihana) kaneliomenakin :) Onnea puun kasvatukseen!

  VastaaPoista
 5. tuo setä on tarjoillut mulle joskus jotain lihan paloja.. oli hyvin innokas :)

  VastaaPoista
 6. Nelle: eikös.

  en osaa sanoa siemenkasvusta, mutta jos haluat kokeilla, voimme auttaa ehkä muutaman vuoden kuluttua :)

  pinea: onnea kyllä tarvitaan, myös. minustakin kaneliomena on ihanan herkullinen nimi, kuten myös sitruunaomena.

  aleksi: tuo "setä" :) on käynyt meille jo hiukan tutuksi noista PMP ry.N kuvioista. sen perusteella uskallan sanoa että lihassa on melko varmaan ollut kyse kyytöstä.

  VastaaPoista
 7. Musta jo se ajatus, että omalla pihalla kasvaisi omenapuu, on tavoittelemisen arvoinen, mutta vielä tällainen suloinen sitruunaomenapuu. Pitäkää hyvää huolta tulokkaasta. :)

  VastaaPoista
 8. meillä kasvaa nyt kaksi omppupuuta, yksi kirsikkainen ja yrttejä. sen lisäksi ruoho tosi naftisti. aika pientä, mutta sentään! oman puun kirsikoita päästiin maistamaan jo tänä vuonna, mitä nyt linnuilta jäi.

  Pidetään mahdollisimman hyvää huolta! hänet on verkotettukin jo rusakoiden varalta.

  VastaaPoista
 9. Mikä on sitruunaomenapuun nykyinen status?

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin