tiistai 4. lokakuuta 2011

Kyssäkaalipyree ja kyssäkaalilehdykät voipaistolla

Kyssäkaali ei ole useinkaan täyttänyt jääkaappiamme. Sitä vaan ei oikein ole tullut kokeiltua. Kämpin Signessä juures maistui sen verran hienolle, että pakkohan sitä oli kotonakin kokkailla eri tavoilla. Molemmat kokeilut onnistuivat hienosti, joskin voipaistetut kiekot saivat Jukan maiskuttamaan ihastuksesta.

Kokonaisuudesta tuli aika syksyinen, kun kyssäkaalipyreen ja -kiekkojen ohelle grillattiin luomupossun kasleria, villisian makkaraa ja pannulla paistettiin kurpitsaa metsäsienillä. Hyvin herkullista oli!

Pyree valmistui sen verran nopealla varoajalla, ettei kauppaan enää kerennyt. Siksi pyrettä ei ole ohennettu kermalla, mikä toki olisi voinut olla paikallaan. Hyvin toimi kuitenkin pelkällä voillakin notkistettuna. Suutuntuma oli näin runsaampi.
Tästä vinkkelistä kuvattuna framille pääsevät pannulla paistetut, salvialla maustetut kurpitsapalat ja metsäsienet.
Täällä kulmassa patseeraavat taas tukevanmakuiset villisikamakkarat kyssäkaalipyreen yllä.

KYSSÄKAALIPYREE
kahdelle

kyssäkaali
voinokare
(kermaa)
suolaa
valkopippuria

Kuori kyssäkaali ja paloittele se pieniin paloihin. Keitä kunnes palat ovat pehmeitä. Surista pyreeksi sauvasekoittimella. Painele soseen kaksi kertaa siivilän läpi, jotta pyreen rakenne on samettinen. Lämmitä pyree uudestaan. Notkista voilla ja halutessasi myös kermalla. Mausta pippurilla ja hippusella valkopippuria.

OHUEN OHUET KYSSÄKAALIKIEKOT

kyssäkaali
voita
suolaa
musta- tai valkopippuria

Kuori kyssäkaali. Vetele se läpinäkyvän ohuiksi kiekoiksi mandoliinilla. Paista voissa pannulla molemmin puolin, kunnes kiekot saavat hiukan väriä. Mausta suolalla ja pippurilla.

13 kommenttia:

  1. Minä taas olen tosi ahkerasti syönyt kyssäkaalia viimeisen puolentoista vuoden ajan,ja kiitos siitä kuuluu kahdelle suomalaiselle vieraalleni,jotka vierailivat luonani puolitoista vuotta sitten.Sitä ennen luulin sitä yhtä pahaksi kuin inhoamaani lanttua,mutta haukatessani ensi palan se oli love at first bite.Pidän siitä niin paljon ,että ruokablogissani on sille ihan oma tagikin. Kypsennettynä tosin en ole sitä koskaan syönyt,raakana siitä saa vaikka mitä salaatteja;D

    VastaaPoista
  2. No just juu, ostin elämäni ensimmäisen kyssäkaalin toissapäivänä ja ajattelin juuri ruveta reseptihakuuseen - tässähän se tuli! Nyt on vaan vaikea päättää, tekiskö niitä kiekkoja vai pyreetä - vai pitäisikö syödä raakana?
    Hyvältä kuullostaa!

    VastaaPoista
  3. Yaelian: Omenainen kyssäkaalisalaattisi olisi tosi sesongissa nyt täällä Suomessa, hmmm... Täältä Appelsiinikeittiöstä löytyy muitakin kiinnostavia reseptejä.

    Tarja: Nuo kiekot oli kyllä hurjan hyvin. Menivät hyvin kyllä raakanakin, mutta voipaisto toi niihin pehmeyttä ja lisämakua. Luulenpa että meille ostetaan muutamakin kyssäkaali vielä syksyn aikana.

    VastaaPoista
  4. Enpä olekaan koskaan kokeillut kyssäkaalia. Muuutama viikko sitten myös sisareni kehui sitä kovasti eli tämä resepti menee ehdottomasti kokeiluun, kiitokset vinkistä!

    VastaaPoista
  5. Kyssäkaali on niin hyvää! Etenkin itse kasvatettu, heti kasvimaalla maistettu... Miten voikin vihannes olla niin mehukas, raikas ja makea? Voissa paistetut ohuet viipaleet näyttävät nekin hyviltä (kuten muutenkin koko ateria!).

    VastaaPoista
  6. Minä ostin elämäni ensimmäisen kyssäkaalin eilen. Kaupassa maistattaja kokeilutti, ja ihastuin naapurikunnan luomutuotteeseen salamana! Kaikki kyssäkaalireseptit ovat tervetulleita, sillä se tuli pöytäämme pysyvästi. :)

    VastaaPoista
  7. Heh, minullakin on kyssäkaali tuolla kaapissa, ja nyt sitten pari reseptiäkin kokeiltavaksi :)

    VastaaPoista
  8. suolaajahunajaa: Minäkin taidan suunnata viikonloppuna kyssäkaalinmetsästykseen hyvien lisäreseptien toivossa.

    pinea: Kyssäkaalissa on paljolti samaa makua kuin hunajanauriissa, vai mitä? Helppo uskoa että on erityisherkkua vastanostettuna, kuten kaikki :).

    Salla: Mitä maistattaja ehdotti reseptiksi/käyttökohteeksi?

    AK: Mielenkiinnolla tullaan sitten tutkailemaan mitä olet kokeillut!

    VastaaPoista
  9. Aivan perussafkaa: sosekeittoja ja gratiineja. Oli jonoa, enkä viitsinyt jäädä tinkaamaan tarkempia tietoja. Hauskaa olisi ollut tietää esimerkiksi jotain täsmällisiä yrttejä tai muita, joiden kanssa kaalirapi (kuinka hurmaava kakkosnimi!) erityisesti passaisi.

    VastaaPoista
  10. Kaalirapi kuulostaa ihan joltain raajoja pudottavalta tai ihoa kerroksittain kuorivalta sairaudelta :D. Onko tuolla luomutilalla nettisivuja joilla voisi asiasta kysyä? Mikä tila se muuten oli?

    VastaaPoista
  11. Kodials Grönsaker on tää yritys. Tuotteiden jälleenmyyjiä on oikein mukavasti ympäri Vaasaa.

    VastaaPoista
  12. Itse olen aina popsinut kyssäkaalit sellaisenaan, raakana dippivihanneksena - ja se onkin ehkä ykkössuosikkini dipattavaksi. En ole tullut ajatelleeksikaan että voisihan sitä kypsennettynäkin syödä...

    VastaaPoista
  13. Salla: kiitos tiedosta!

    Ketturouva: Dipattavaksi - uusi idea minulle :).

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin