tiistai 31. tammikuuta 2012

Ruusukaalin terälehtiä

Ruusukaali on paljon kauniimpi nimi pienelle kerämäiselle kaunokaiselle kuin brysselinkaali. Tämän kaalin lehtien oikea nimi ei lie terälehti, mutta ruusumaiselle pikkukaunokaisille se sopii oikein hyvin.

Kämp Signessä syödessämme koimme vahvan ahaa-elämyksen, kun meillä aika paljon syöty pikkukaali oli hajoitettu osiin. Olemme tottuneet höyryttämään tai paistamaan ruusukaalit kokonaisina tai lohkoina, mutta valitettavasti ennen ei ole pieniin mieliimme tullut riipiä terälehtiä erilleen.

Kämpin kokki kertoi höyryttäneensä pikkuruiset kaalit ensin ja pyöräyttäneensä sen jälkeen terälehdet voissa. Me kokeilimme hommaa sekä höyrytettyihin että tuoreisiin kaaleihin. Minusta tuoreista oli helpompi saada lehtiä irti kokonaisena. Avainasia pärräämättömään irtiriipimiseen oli leikata kaalia kannasta tarpeeksi pois. Tiukimman sisäkerän paistoin erikseen hiukan kauemmin pannulla osana toista ruokaa. Kokonaisena irtilähteneet, tummanvihreät "terälehdet" käytin pannulla karhun ulkofileen ja ankanrasvaisten lohkoperunoiden kaveriksi. Yksinkertaisesti hy-vää! 

RUUSUKAALIN TERÄLEHDET

ruusukaalia
voita
sormisuolaa
mustapippuria

Jos höyrytät ruusukaalit, tee kantaan ristikkäisviilto jotta kypsyy tasaisemmin. Ole tarkka että ruusukaali höyrystyy vain juuri ja juuri kypsäksi, sillä pannulla kypsentyy edelleen.
Riivi "terälehdet" irti ruusukaalista tuoreena tai höyrytettynä. Aivan sisimmät, tiiviisti toisissaan kiinni olevat lehdet voit valmistaa erikseen.
Nakkaa pannulle reilusti voita ja pyöräytä kaalinlehdet siinä. Kypsennä vain hetki, muutama minuutti, jotta eivät mene yli. Sirottele päälle sormisuolaa ja rouhi mustapippuria.

3 kommenttia:

 1. Mä olen saanut kerran kylässä noita lehdyköitä lisukkeena niin, että mukana oli vähän sipulia, chorizoa rapeaksi paistettuna ja belugalinssejä. Itselleni ilman linssejä, mutta ihan tautisen hyvää! Kaikki siis vaan pannulla pyöräytettynä.

  VastaaPoista
 2. Sekä teidän että Tuslan versio kuulostaa mahtavalta. Vieläköhän ehtisi nappaamaan hyviä ruusukaaleja, vaikka sesonki vetelee ilmeisesti viimeisiään. Minulle ne ovat nimenomaan ruusukaaleja, siinä on jotain runollista.

  VastaaPoista
 3. Tusla: samaa mieltä Jonnan kanssa, kuulostaa tosi hyvältä! Oiskohan pahitteksi jos ne pyöräyttäisi ankanrasvassa ;)?

  Jonna: Ihan hyviä sai ainakin viikko sitten. En kyllä ole mikään ekspertti kertomaan ruusukaaleista sen kummemmin.

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin