maanantai 9. tammikuuta 2012

Tapas-ilta ja kantarelli-vuohenjuustoleipänen

Vietimme tuttujen naisten kanssa herkutteluillan meillä viime viikolla. Päätin tehdä suolaisia pikkupaloja, joita voisi  joidenkin raaka-aineidensa puolesta kutsua aika suomalaisiksi tapas-paloiksi. Ensin ajattelin tälviisiin tapastelemalla pääseväni hommasta helpolla, mutta suunnitelmalistani paisuessa totesin kaiken olevan turhan kiireistä toteuttaa. Pudotin pois pikkaraiset haukipihvit ja muutaman muun, jolloin homman pystyi toteuttamaan työpäivän jälkeisenä iltana tarjoillen kaiken kuitenkin toivotun lämpöisenä.
Illan tarjottavat onnistuivat hyvin. Syömisiä jäi kuitenkin sen verran, että nykäisin niistä seuraavana päivänä itselleni oikein maistuvan aamupalan ja vielä kevyen lounaankin.  

TAPAS-ILTA NAISTEN KESKEN

patonkipaloja neljällä eri päällisellä:
      - landekinkkua, Juustoportin vuohipaimenenjuustoa ja balsamicoa
      - mediumiksi paistettua luomunaudan sisäfilepihviä paloina ja karamellisoitua sipulia
      - munakoisotahnaa ravintola Olon reseptillä
      - jutun lopussa reseptoitua kantarelli-timjami-vuohipaimenenjuustoa (kuva alussa)

hunajamelonia kiedottuna landekinkkuun

pikkuruisia, fenkolimaustettuja Lindströminpihvejä

Manchegojuustoa ja varsiselleri-omenahilloa

valkosipulisia hirvimakkarapaloja pannulla käytettynä

friteerattuja juustopalloja

maa-artisokkarisottoa friteerattuina palloina

*****

jälkiruuaksi
timjaminen suklaakakku
karpalokastike

Juomana näin tammikuussa tipallista tai tipatonta, mitä kukin tykkäsi. Valkoviininä toimi Adobe Reserva Gewürztraminer ja punaviininä lanzarotelainen El Grifon viini.
  

Kuvassa yhdessä poseeraavat hunajameloni ja landekinkku. Jälkimmäinen on suomalaista, possunkinkusta tehtyä ilmakuivattua lihaa. Pidän kovasti sen runsassuolaisesta mausta. Ostin oman landekinkkuni Uudenkaupungin luomu-ja lähiruokapuoti Aito.sta.

Minulle aukesi uusi makuyhdistelmä tapasnykertäessäni. Hoksasin siinä raaka-aineita närppiessäni, että kantarelli ja vuohenjuusto käyvät hienosti yhteen. Ainakin näin tapahtui Juustoportin vuohipaimenjuuston ollessa kyseessä. Tässä siis ohjeistus helppoon sienileipäseen, joka toimisi varmaan iltapalalämppärinäkin.

TIMJAMINEN KANTARELLI-VUOHENJUUSTOLEIPÄ

patonkia tms.
Juustoportin vuohipaimenjuustoa
kanterelleja
sipuli
voita paistamiseen
suolaa
mustapippuria
tuoretta timjamia

Ota juusto huoneenlämpimään hyvissä ajoin, ainakin tuntia ennen leikkelyä, jotta maku tulee esille.
Sulata voi paistinpannulla. Kuullota siinä silputtu sipuli. Lisää kantarellit ja paista nesteet pois. Mausta seos suolalla ja pippurilla.
Leikkaa patongista sopivia paloja ja vuole ylle vuohipaimenjuustoa. Nosta päälle kantarelli-sipulisekoitusta ja mausta vielä tuoreella timjamilla.
Ole iloinen että viime syksynä sait valtavasti kantarelleja ja ole iloinen edelleen siitä että satoa löytyy vielä pakastimesta ja kuivana lasipurkeista.

10 kommenttia:

  1. Mä juuri mietin työkaverivieraille sopivaa tarjottavaa kun tulevat lähiviikkoina kylään arki-iltana, ja ajattelin että tapaksia vois tehdä! Suurkiitos siis tästä postauksesta, sattuipa se hauskasti juuri samaan aikaan mun pähkäilyyni :)

    Ja sopivaa valkkaria mietin myös, ja luottoni omiin tai rändomien Alkon myyjien kykyihin ei ole suuri, joten oliko tuo mainitsemasi Gewürztraminer hyvää?

    VastaaPoista
  2. Ompas kiva Anna jos on jelppinkiä. Tuo munakoisotahna on paras tehdä sitten edellisiltana maustumaan - mä tykkään siitä kovasti. Ja nuo juustopallot saivat taas kiitosta osakseen - laitoin niihin tällä kertaa puolet Manchegoa ja puolet tuota jutussakin mainitsemaani Juustoportin vuohenjuustoa.

    Tuo Gewürztraminer on tosi hyvä. Itse kyllä kaipaan tapasteluun punaviiniä, mutta muutama vieraistani preferoi valkkaria.

    Täältä löytyy lisää meidän nykerryksiä, kutsutaan niitä sitten nimellä tapas, sapas, coctail-pala tai sormisyötävä / joku muu milä :) http://sillasipuli.blogspot.com/search/label/tapas

    VastaaPoista
  3. Ja tämä kaikki työpäivän jälkeen... Nostan hattua ja tunnen itseni kovin pieneksi :-)

    Tuo vuohenjuusto on suosituksesi perusteella nyt kokeilulistalla.

    Ihan ulkoruoallinen kysymys, mahtavat haarukat tuossa landekinkku esillepanossa, mistä olet ne löytänyt?

    VastaaPoista
  4. Oih, olisinpa saanut olla mukana.

    VastaaPoista
  5. Vau, onpa sinulla kivoja tarjoiluastioita, tuo kaareva lautanen on ihana!
    Ja kyllä nuo herkutkin näyttää ihan syötäviltä ;)

    t.baijerilainen

    VastaaPoista
  6. suolaa ja hunajaa: Turhaan tunnet :) - osahan oli valmisteltavissa edellisenä päivänä ja loppu on kokoonpanoa ja pikaista paistamista. Ker-ran-kin silitin myös kaita- ja lautasliinat edellisenä päivänä, enkä 10 minuuttia ennen vieraiden saapumista.

    Haarukat olen ostanut Bremenistä, muistaakseni Karlstadista. Näin viime viikonloppuna Eiringillä (Helsingissä) samantapaisia lusikoita ja kun kyselin haarukoiden perään, he sanoivat että voivat tarvittaessa kysyä maahantuojalta saako moisia. Että sieltä kokeilisin ainakin.

    miksu: otan tämän kohteliaisuutena :)

    baijerilainen: Kaareva lautanen on ostettu aikoinaan Japanista, Kabbabashi-kadulta. Sieltä olisi voinut ostaa puoli katua :D. Nuo harmahtavan tummat ovat sieltä myös, miehen työmatkatuliaisia. Kiviset tasot ovatkin sitten Porista Paprikasta. Loput ovat sitä sun tätä kulhoja ja kippoja, mutta minusta mätsäävyys näin tapastellessa ei ole oleellista.

    VastaaPoista
  7. Rupesi soimaan päässä Putte-possun nimipäivä. Oi joooospa...

    VastaaPoista
  8. ja lautasliinat/pidikkeet Zizistä?

    VastaaPoista
  9. Hyvin bongattu Nanna :). Tosiaan, Tallinnan tuliaisia ovat.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin