perjantai 15. helmikuuta 2013

Viismauste ja siihen liittyvä lapa

Nyhtöpossu on kyllä viime vuoden paras uusi ruokasana, siitä ei päästä mihinkään. Se on niin kuvaava, sopiva ja suomalainen, että parempaa saa hakea. Jos joku nyt ei vielä tiedä, kyse on Campasimpukan nimityksestä pitkään muhitetulle, revitylle possulle.

Tällä kertaa suuntaviivat nyhtöpossunautintoon antoi Kivistössä-blogin Liisa Viismaustepossullaan. Ohje poikkesi aiemmin käyttämistämme siinä, että revityt possupalat paistettiin vielä lopuksi rapeiksi pannulla. Meidän lopputuloksemme oli tosin puolirapea (syynä nälkä), mutta maistuvaa oli. Ihan ykkös"mauste" oli itsekeitelty hoisin-kastike. Sekoitimme sen netistä löytyvällä reseptillä, joka oli kuitenkin hiukan liian maapähkinävoin makuinen. Sitä siis ensi kerralla ohjeistettua vähemmän. 

Me nautimme possumme alkuun rapsakoiden salaatinlehtien kera ja kun ne loppuivat, kaivettiin esiin tortillakuoria. Sämpylät tai höyrytetyt sellaiset olisivat varmasti olleet myös passeli nauttimisalusta tälle nyhtöpossulle.

Viismausteen ohjeistus löytyi Ankerias Vipuselta. Homma oli ylettömän helppoa ja palkitsevaa. Tuoksu oli huumaavan ihana! Olin tosi tyytyväinen kun sain edes hiukan vähennettyä meillä harvinaisemmin käytettyjen mausteiden arsenaalia. 

VIISMAUSTE

tähtianista
kanelitankoja (tai cassian kuorta)
sichuaninpippuri
fenkolin siemeniä (tai aniksen)
neilikoita

Paahda mausteet kuivalla pannulla. Jauha morttelissa. Ihastele tuoksua.

HOISIN-KASTIKE

4 rkl soijakastiketta
2 rkl maapähkinävoita (meillä levite kun muuta ei löytynyt)
1 rkl hunajaa
2 tl riisiviinietikkaa
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
2 tl seesamiöljyä
1 tl chilikastiketta
mustapippuria

Yhdistä ainekset kulhossa ja sekoita tasaiseksi.
NYHTÖPOSSU

noin 1 kg luomuporsaan lapaa tai kasleria
5 cm inkivääriä
kiinalaista viismaustetta
suolaa

lisäksi: 
½ kurkku
hoisin-kastiketta
salaattia / sämpylää / tortillakuoria...

Laita uuni lämpenemään 150-asteeseen. Pilko inkivääri pieneksi ja hiero se possupalan molempiin puoliin. Sirottele päälle roimasti viismaustetta ja suolaa. Hiero mausteet hyvin molemmin puolin lihaan. Laita koko komeus uunivuokaan. Lorota sekaan vettä niin että puolet lihasta jää pinnan alle. Laita kansi tai folio päälle. Unohda uuniin vähintään viideksi tuntia. 

Ota liha pois nesteestä ja revi se kahdella haarukalla säikeiksi. Paista possua ennen tarjoilua pannussa. (Huomasin vasta tätä reseptiä talteen kirjoittaessa, että Liisa oli imeyttänyt vielä rasvoista kuoritun vuokaan jääneen nesteen lihoihin ennen paistoa. Me taas pakastimme nesteen tulevia possunuittoja varten.)
   
Kääri possua salaattiin, tortillakuoreen tai lusikoi sänpylän väliin. Joku kosteuttava kastike on välttämätön, hoisin-kastike hurjan hyvä! Kurkut raikastavana elementtinä toimivat hyvin, siemenet poistettuna tahi ei. 

11 kommenttia:

  1. Nyhtöpossuun ei vaan kyllästy! meillä voitaisiin kokeilla ko. possua seuraavan kerran myös salaatinlehtiin käärittyinä :)

    VastaaPoista
  2. Bo Ssäm, Bo Ssäm, Yes, yes, yes!

    VastaaPoista
  3. No mutta kerrassaan, että hoisin-kastikkeenkin voi tosiaan itse keitellä! Täytyy pitää mielessä, vaikka sitä tällä hetkellä jääkaapista ihan valmis tavarana löytyykin.

    VastaaPoista
  4. annemi: No ei, varsinkin kun vaihtelee mausteita ja hiukan tekotapaakin. Ja tykötarpeita. On tosi hyvää ja edullista ruokaa!

    Nanna: Sekö sen alkuperäinen nimi on?

    Liisa: Eikä edes keitellä vaan sekoittaa. Täällä periferiassa moni asia pitää tehdä itse, kaupan valikoimien vuoksi.
    Kiitos sinulle oikein namista ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan mahtava kastike. Kokeilin itseasiassa myös stadilaisen anton antonin sivuilt alöytämääni reseptiä. vaikea sanoa kumpi parempi: https://www.antonanton.fi/blogs/news/kiinalainen-hoisin-kastike

      Kumpi sinun mielestäsi?

      Poista
  5. Ai että miten herkullisen kuuloista ja näköistä! Nappasin kotikutoisen hoisinin ohjeen talteen, kiitos!

    VastaaPoista
  6. Viismauste on ihanaa ! Viimeksi syötiin ankan rintafileen seurana. Olen vaan joutunut ostamaan valmiita sekoituksia kun jostain syystä en ole löytänyt noita sichuaninpippureita mistään. Mistä te saitte niitä käsiinne ?

    VastaaPoista
  7. Tuota herkkua siis nyppölihaa syötiin siskoni luona Suomessa. Täällä Skånessa menin CityGrossiin ja etsin "kasleria" siis possun niskaa...niin sain lihanleikkaajalta fläsk karrea...mutta ei saatu siitä niin mureeta kun teidän kuvassa oli tai kun oli sikoni luona! 2,5 kg palanen oli uunissa 110 astetta 7 tuntia, mutta luulen että se ei ollut oikea palanen....hyvää oli mutta ei niin mureaa...no lopusta tein kaalisoppaa ja siihen se sopi todella mainioisti!
    Ja samoin saatiin sisareni luona fenkolirisottoa alkuruoaksi ja tein sitä (hmmm....heti ison annoksen siis 3 litran kattilan...no) siis niin hyvää vaikka en ole aikaisemmin ollut fenkolin ystävä mutta tässä risotossa se maistuu hyvälle. No mitäs sitten kun jäi risottoa yli...no puolisoni sanoi että voi että kun on niin monta hiivaa jääkaapissa....no sitten kekkasin ei kun leipomaan (ja risoton jämät mukaan) eli tuli tehtyä liha piirakoita ja ja feta-pinaatti piirakoita---ja sit toki kaneli pullia ja pähkinä pullia...olin poissa kotia 3 tuntia (naapurissa saunassa niin oli kaneli pullat kadonneet ja piirakat ja 5 pähkinä pullaa jäljellä) Ja vaikka en ole mikään leipuri mestari niin kauppaansa teki...ja siitä olen iloinen.
    Kramiz Anne
    http://aroundtheworldonmydearandnear.blogspot.se/

    VastaaPoista
  8. Nyhtöpossua on tehty sekä lavasta että kaslerista, mutta kyllä luomupossun kasler vie voiton. Läski sen kaunistaa!

    Risotto on kyllä yltiöhyvää ruokaa!

    Kovia syömään teidän perhe :).

    VastaaPoista
  9. MMmm.. tulipas nälkä ihan yllättäen.

    VastaaPoista
  10. Mukavaa jos herättää ruokahalua :)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin