sunnuntai 18. elokuuta 2013

Viettelevät villiyrtit : imarrellut kantarellit

Totaalinen hurahtaminen on hyvä alku. Kun sitä täydentää halulla houkutella ihmisiä luontoon ja halulla jakaa parhaat villiyrtit kotikokkien käyttöön, syntyy hyvin käyttäkelpoinen, selkeä ja kaunis villiyrtti-reseptikirja "Viettelevät villiyrit". Saatuani arvostelukappaleen hyppysiini alkukesästä, jo kansikuva ja sen avattua eteen levittyvä heleän vihreä koivikkokuva viritti villiyrtti-minäni seesteisen herkulliselle taajuudelle. 

Kirja on Luomon ja Pure Bistron keittömestarin sekä omistajan Jouni Toivasen käsialaa. Houkuttelevat ruokakuvat ja havainnolliset kasvikuvat on ottanut Tuukka Koski
Aloittelevalle villiyrtteilijälle kirja on turvallinen tapa tutustua luonnon ihanuuksiin, sillä kirjassa ei ole mukana ainoatakaan villiyrttiä joka olisi vaarana sekoittaa samantyyppiseen myrkylliseen kasviin. 

Kirjasta olen saanut inspiroivien reseptien lisäksi hyviä vinkkejä. Havunoksat kehotetaan esimerkiksi laittamaan maustepussiin vaikkapa juomia maustaessa. Vinkki käenkaalista eli ketunleivästä mustikan makuparina on minulle uusi. 

Olemme onnistuneesti kokanneet kirjasta mesiangervoista haukea. Viva Ciapattan Aleksi on kokeillut uunimunaa ja savikkaa. Uutena kasvina opin kirjasta jättipalsamin, jonka kukkia lisättiin jauheliha-sieni-täytteisten lettujen väliin. Kokeiltavien reseptien listaan olen merkinnyt mm. mäntyisen graavisiian, käenkaalimajoneesin, maitohorsmalohen ja kamomillavoin. Erikoisin kutkuttava resepti itselleni oli herukanlehtikakku. 

Informatiivisuuden ja innostavuuden lisäksi pidän kirjan huumorista. Tästä esimerkkinä suora lainaus: 
"Tunnetuimpiin rohdoskasveihin kuuluvaan kamomillasaunioon törmää usein teepakkausten ja shampoopullojen kyljessä. Kun tukka on pesty, tuuheaharjainen villiyrttikokki kokkaa kamomillasauniosta kokonaisen menyyn."
Jääkaapissamme on parhaillaan tekeytymässä kallioimarteen juurilla maustettuja pikkelöityjä sieniä. Mausta olemme selvillä vasta lokakuussa, mutta pistänpä "Viettelevät villiyrtit"-kirjan reseptiä tähän jos se kiinnostaa jotain muutakin näinä sienisinä aikoina. Näin säilötyt sienet käyvät kuulemma hyvin yksiin riistaruokien kanssa. 

Kaikki ainekset käskettiin kiehauttaa kattilassa. Minä laitoin kuitenkin sienet jo desinfioituun purkkiin ja kaadoin muut aineet kiehautettuna sekaan. 

IMARTELEVAT PIKKELISIENET
noin litra

1 l metsäsieniä (esim. kantarelli, mustatorvisieni, lampaankääpä)
3 dl vettä
1 dl valkoviinietikkaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
6 mustapippuria
6 (á 10 cm) palaa kallioimarteen juurta

Desinfioi lasipurkki kuumassa uunissa. Keitä korkki.
Puhdista sienet. Jos käytät ryöpättäviä sieniä, muista ryöpätä ne ensin. Me teimme pikkelimme kantarelleista, joita ei tarvitse ryöpätä.
Laita sienet lasipurkkiin.
Kiehauta muut aineet kattilassa.
Kaada sienien päälle.
Anna sienten maustua vähintään 2 kuukautta ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Tervetuloa riipimään meiltä siankärsämöä! :-)

    Tilaan ensi kevääksi oikean kevään, jolloin ehtisi poimia kaikkea nuorta ja villiä.

    VastaaPoista
  2. Akvis: Kyllä niitä pystyy keräämään pitkin vuotta, riippuen tietty lajista. Kiitos tarjouksesta!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin