tiistai 10. syyskuuta 2013

Raps-akka lehtikaali x 3

Olen antanut itseni ymmärtää, että lehtikaali on hurjan terveellinen. Looginen johtopäätös siis on, että se muuttaa taianomaisesti kaikki ruuat terveellisiksi, ikäänkuin kuningas Midas. Eikö? Sitä myöden meillä on syöty terveysruokia tässä lähipäivinä, alkaen sipseistä. Tänään syötiin kermaista kukkopastaa, joka olisi voinut kuulostaa ja näyttää kovin tuhdilta ilman pelastavaa viherlisää. Kaikki kokeilemamme lehtikaaliasiat ovat olleet oikein onnistuneita, joten tätä vihdoinkin tielleni osunutta kaalia tullaan varmasti kotiuttamaan kaupasta toistekin. 

Mikä on sinun lemppari lehtikaalireseptisi jota meidän kannattaisi testata seuraavaksi?
LEHTIKAALISIPSIT

rypsiöljyä
lehtikaalia
sormisuolaa


Tarvittaessa huuhtele ja kuivaa hyvin lehtikaalit. Revi kaalinlehdet sopivankokoisiksi paloiksi. Me jätimme paksun lehtiruodin pois. Ota esille kattila ja etsi siihen hyvin sopiva kansi. 
Laita kattilaan rypsiöljyä sen verran että saat lehtikaalit uppeluksiin. Kuumenna öljy 170 asteiseksi. Digitaalinen paistilämpömittari on tässä oiva apu. 

Laita lehtikaalit kuumaan öljyyn ja paina heti perään kattilankansi hetkeksi. Lehtikaali meinaten präiskyttää kaikessa vetisyydessään niin paljon, että muuten on lähitienoo keittiöstä ihan öljyssä. Kun poksahteluääni loppuu, ota kansi pois. Lehtikaali tummuu hieman rasvakylvyssä, mutta älä huoli, näin kuuluukin. Nosta muutaman minuutin öljyuinut lehtikaali kattilasta pois reikäkauhan avulla talouspaperin tai keittiöpyyhkeen päälle valuttamaan ylimääräiset öljyt. Käännä välillä lehtikaalit toisinkin päin, jotta molempien puolien poimuista valuu öljyt pois. Ripsi päälle sormisuolaa. Ihastele uudelleen vihertynyttä kaalia, jonka ruskeat laikut ovat muisto vain. 
 LEHTIKAALIA JA KASVIKSIA

kukkakaalia
rypsiöljyä paistamiseen
sipulia siivutettuna
herkkutatteja paloina
lehtikaalia pilkottuna
salviaa
timjamia
piparjuurta
suolaa

Höyrytä kukkakaalinuput napakan kypsiksi. Paista pannulla öljyssä tatteja ja sipuleita. Lisää lehtikaali ja mausteeksi salviaa sekä timjamia. Raasta sekaan myös hiukan piparjuurta. Nakkaa mukaan höyrytetyt kukkakaalit ja mausta lopuksi suolalla. Tarjoa esimerkiksi grilliruuan lisukkeena. 
KUKKO-LEHTIKAALIPASTA

edellispäivän grillattu kukonkoipi
rypsiöljyä paistamiseen
lehtikaalia
1 valkosipulinkynsi
2 sipulia
2 dl kermaa
mustapippuria
suolaa

keitettyä pastaa
parmesaania


Kuori ja pilko sipulit. 
Irrota kukkoliha luista ja revi sopiviksi paloiksi.

Huuhdo ja kuivaa lehtikaali. Pilko.
Kuullota sipuleita pannulla. Kun sipulit ovat hieman pehmenneet, lisää lehtikaali ja paista muutama minuutti. Lisää kukkopalat lämpiämään. Kaada sekaan kerma. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna keittyä hetki. 
Lisää sekaan vastakeitettyä pastaa.
Raasta annoksen päälle parmesaania.
Olisihan sen lehtikaali-kukkopaistoksen voinut jättää pastatta ja kermattakin. 
Myös tähän settiin olisi käynyt hyvin pari herkkutattia.

24 kommenttia:

  1. Meillä on tällä viikolla syöty lehtikaalista carbonaraa ja minestronea. Molemmat ihania. Lehtikaali oli uusi tuttavuus, mutta tuli jäädäkseen.

    VastaaPoista
  2. Pannulla sipulia ja sieniä, mukaan valkosipulia ja lehtikaalia, suolaa ja pippuria - syödään kermaisen polentan kera... Herkkua, jota meillä on syöty jo moneen kertaan.

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Wuhuu! Heti vinkkejä ja vielä herkullisia sellaisia. Lisää!

    VastaaPoista
  5. Maailman helpoin tapa hyodyntää lehtikaali on keittää se perunoitten kanssa yhdessä vähässä vedessä ja sitten survoa ne muussiksi. Ranskankermaa(maitoa), Herbamarea, pippuria ja sillä siisti.
    Ennen keittämistä lehtikaali tietysti pestään, riivitään paksuimmat osat pois ja pilkotaan pieneksi.

    VastaaPoista
  6. Ihana idea. Tuotahan voisi maustaa vaikka mitenmoisesti jos lähtisi kehittelemään! Käyköhän lipstikka yhtä hyvin lehtikaalin kuin valkokaalinkin kanssa?

    VastaaPoista
  7. Minäkin olen tehnyt noita lehtikaalisipsejä;ovat tosi hyviä:) Lehtikaalia on myös päätynyt blenderiini vihreän juoman ainekseksi.

    VastaaPoista
  8. Meillä ei ole blenderiä, joten ne hommat jää väliin. Teitkös sinä sipsit uunissa vai tällai uppopaistamalla? Meilläkin aikuiset tykkäsi sipseistä kovasti!

    VastaaPoista
  9. Meillä ehdoton suosikki ovat nuo lehtikaalisipsit. Mutta myös salaatin joukkoon olemme lehtikaalia ujuttaneet. Keväällä kylvimme muutaman siemenen, jotka ovat tuottaneet hurjasti satoa heinäkuusta asti.

    VastaaPoista
  10. Lehtikaalia on harmillisen vaikea kaupasta löytää, yhden kerran on nyt kuukauden sisään natsannut. Sipsejä tuli tehtyä ja seuraavaksi kun kaalin löydän tulee siitä Portugalilaista keittoa :)

    Kivoja vinkkejä lehtikaalin käyttöön nämä sun :)

    VastaaPoista
  11. Olen laittanut sipsejä sekä uunissa että kuivurissa,tuo uppopaistaminen on kokeilematta...

    VastaaPoista
  12. Käytän lehtikaalia vähän kaikkessa:keitoissa, pestossa, mehuissa, smootheissa, hummuksessa, sipseinä, sååsseissa, ylikypsän kyljen kääryleenä ja joskus korvannut pinaattilätyissä osan pinaatista ryöpätyllä lehtikaalilla....Toi teidän pasta kuulostaa hyvältä! Namsk.

    VastaaPoista
  13. Anni: Luulenpa että meidänkin pienelle kasvimaalle ilmestyy ensi kesänä lehtikaalia - siis ainakin toivoisi näin käyvän.

    Milma: No mulla on myös ollut löytämisongelmia. Nyt onneksi natsasi!

    Jael: Kuivuri onkin jännä juttu sipsien teossa!

    Kira: No sinäpä oletkin kokenut lehtikaaleilija. Tuota kääryleasiaa pohdin itsekin. Höyrytitkö kääryleet vielä vai söitkö salaatinlehden tapaan?

    VastaaPoista
  14. Tällaista terveysruokafilosofiaa minäkin kannatan :D

    Terveisin,
    Sipsihiiri

    VastaaPoista
  15. Tänään kun löysin luomumarketista ison pussillisen lehtikaalia,niin tuli taas tehtyä sipsejä,uunissa.Lisään myös reilusti mausteita joukkoon.

    VastaaPoista
  16. En tiennytkään, että kaalistakin voi tehdä sipsejä. Lehtikaali on muutenkin tuntematon. Täytyykin pistää muistiin, ja katsoa keväällä, jos löytäisi sen siemeniä. Kiva kokeilla aina kasvattaa kaikkea uuttakin.:)

    VastaaPoista
  17. Ihan salaatin tapaan olen käyttänyt kääryleenä. Täytteenä sitten mausteinen ja rasvainen possu, toimii. Oon joo vähän lehtikaaliin hurahtanut :)

    VastaaPoista
  18. Sofia: Terveys on kuulijan korvassa ;).

    Jael: Mulla ei tullut mieleenkään laittaa kuin suolaa. Mitäs mausteita panet?

    Katja: Tää lehtikaali on vähän erimoinen kaali kuin muut. Paksun sakaatin oloinen, hyvin kaunis. Multiin menee meilläkin jos jostain siemeniä saadaan.

    Kira: Oi oi oi. Varmasti toimii! Mistä sinä omat kaalisi hankit?

    VastaaPoista
  19. Lempimausteseokseni on etiopialainen berbere-mausteseos,joka sisältää 18 eri maustetta.Se on niin mahtava sekoitus,että laitan sitä varmaan vähän joka paikkaan .Olen kirjoittanut siitä blogissa ja laittanut linkin Suomessa asuvan myyjän sivuille

    http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2012/09/oodi-maustesekoitukselle-ja-gramsayn.html

    Mutta periaatteessa käy ihan mikä vaan lempparimauste:)

    VastaaPoista
  20. Mä olen laittanut lehtikaalia kasvissötkötyksiin, se on ihanaa :).

    Lisäksi sujautan sitä aina välillä terveyspirtelöihin.

    VastaaPoista
  21. Jael: Kiitos paljon jakamisesta!

    pulla: Sötkötyksiin...I feel you :)

    VastaaPoista
  22. meillä on teille arvoisille kanssakisaajillemme haaste :-)

    http://www.andalusianauringossa.com/2013/09/viisi-hyvaa-ja-viisi-kaunista.html

    VastaaPoista
  23. Täällä tehdään varsin usein Saku Tuomisen Basta-kirjan ohjeella cavolo nero con pancettat. Tosin aika usein ilman sitä pancettaa, kun lätkäisen kaalit lautasen pohjalle pediksi ja laitan siihen grillatun kyljyksen päälle. Meidän suosikkisecondeja.

    Hitsi, en olekaan tänä kesänä muistanut tehdä lehtikaalisipsei. Pitääkin korjata tilanne. Kiitos muistutuksesta.

    VastaaPoista
  24. Andalusiana: Me ollaan oltu kovin saamattomia haasteiden suhteen, joten en lupaa mitään, mutta yritän :).

    AV: Meillä ko kirja on ollut ihan liian vähän käytössä, täytyykin kaivaa se taas hyllystä. Tämäkin ruoka meinaten kuulostaa oikein oivalliselta.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin