WWF kehottaa syömään enemmän silakkaa. Ja sekös meille sopii! Esimerkiksi silakkapihvit ovat hurjan hyvää ruokaa perunamuussin kanssa nautittuna. Ne ovat myös nopeita valmistaa eikä kilohintakaan päätä huimaa.
Jukka löysi silakkapihveihin vähän erilaisen ohjeen, jossa kalafileet marinoitiin sinappisessa ranskankermassa. Silakasta tuli näin entistäkin pehmeämpää, joskin paistopinnaltaan vaadittavan rapsakkaa. Pidimme kovasti silakkapihveistä näinkin, lapsia myöden. Kuvanoton jälkeen lautaselle lisättiin porkkanaraastetta.
Muussiperunoista Jukka hyödynsi kaiken, sillä perunankuoret mies friteerasi.
Kalan ohje on Fredrik Erikssonin kirjasta "Silliä ja silakkaa".
MARINOIDUT, PAISTETUT SILAKAT
4 annosta
600 g silakkafileitä
1 dl ranskankermaa
2 rkl Dijon-sinappia
karkeaa ruisjauhoa
suolaa
voita paistamiseen
Sekoita ranskankerma ja sinappi keskenään. Lisää seokseen silakkafileet ja anna marinoitua jääkaapissa yön yli.
Rouhi suolaa myllystä ruisjauhojen sekaan. Ota silakkafileet marinadista sen kummemmin kuivaamatta ja kääntele ne ruisjauhoissa. Paista kalafileet runsaassa voissa pannulla keskilämmöllä kullanruskeiksi, noin 2 minuuttia per puoli. Nauti heti!
*** ***
Jos jostain saat käsiisi kylmäsavusilakkaa, maista ihmeessä. Se on hurjan herkullista!
Mitä namiskuukkelia sinä teet silakoista?
Ai että, tämän viikon menulle sujahtivat silakkapihvit. Kiitos inspiraatiosta :)
VastaaPoistaminä olen myös silakkaan hurahtanut ihan urakalla - kyllä se kaikessa vaatimattomuudessaan enemmän huomiota ansaitseekin :-)
VastaaPoistaKokkasin itsekin juuri kalaa, mutta nyt rupesivat kummasti silakkapihvit houkuttamaan... ;)
VastaaPoistaSilakka on meikäläisen lempikala. Reseptirepertuaari on kyllä melko ykstotinen, aina palaan ehdottomaan ykköseen, kokonaisista silakoista perattuna,ruisjauhoissa kieriteltynä ja voissa paistettuna valmistettavaan lähes maailman parhaaseen ruokaan. Lisäksi kaikki kalapöydän kylmät silakkavariaatiot maistuvat. Himoitsen tuota kylmäsavusilakkaa, vaan en ole vielä päässyt maistille.
VastaaPoistaKylmäsavusilakkaa en olekaan maistanut, mutta lämminsavusilakka on nams! Ehdottomasti lemppariherkku kaloista. Harmi vaan, että meillä muu perhe ei niin lämpene silakalle. :/
VastaaPoistaannemi: No ompas ilo kuulla että inspiroitiin kokkailuun asti!
VastaaPoistaAnd.: samaa mieltä, ehdottomasti!
Siiri: Kalaa tuskin voi syödä liikaa...:)
Nanna: Mulla silakka ei oo ihan lemppari, mutta menee rinomaisten kastiin kumminkin. Katson josko saisin kylmäsavusilakkaa seuraavaan tapaamiseen.
Ceraci: Joo niin on lämminsavusilakka namia. Kerran löydettiin kalojen sisältä komiat mätipussit, jotka nekin olivat sitten savustuneet mukavasti!
Silakka on hurjan hyvää! Meilläkin silakkafileet joskus pääsevät yöksi kerma-keltuais-sinappikylpyyn ja seuraavana päivänä pannulle. Niin hyvää!
VastaaPoistaTäällä ollaan suuria silakkafaneja ja siksi onkin ihan loistavaa että sitä saa syödä hyvällä omallatunnolla.
VastaaPoistaKivaa vaihtelua perus silakkapihveihin tämä. Menee kokeiluun :)
vs. Olispas huippua!
VastaaPoistavs. Olispas huippua!
VastaaPoistaKas, ollaan samalla asialla silakan kanssa :) Ranskankerma-sinappiyhdistelmä näyttää olevan ruotsalainen suosikki. Kaivelin reseptiarkistoani ja löysin lähes samanlaisen Tina Nordströmin reseptin vuodelta 2005.
VastaaPoistaKotiharmi: Mitäs se keltuainen tekee siihen? Tuhtiutta? Uskon hyvyyteen :).
VastaaPoistaMilma: Monesti tuntuu että herkut on kiellettyjen listalla, mutta ehkä asiaa onkin parempi katsoa tästä sallimuksen näkökulmasta.
Nanna: parhaani teen!
Tuplis: Juu, tämäkin kokki sanoi kirjassa tehneensä vastaavalla ohjeella silakoita jo 20 vuotta.
Tupaespresson järkyttävän hyvän näköiset silakkahampurilaiset löytyvät täältä http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2013/10/flyfishburgerin-suomalainen-serkku.html
VastaaPoistaKylmäsavusilakka kuulostaa huikealta! Pitääpä kokeilla, kun satsattiin omaan kylmäsavustimeen pari viikkoa sitten.
VastaaPoistaSilakka on todella hyvää "sisäkeittoisena". Tätä voisin syödä vaikka kuinka paljon:
http://www.puutarhajahella.blogspot.fi/2013/03/inkokt-silakka.html
Tuhtiudesta en tiedä, mutta kivaa paistopintaa keltuaiset varmaan ainakin tuovat :)
VastaaPoistaUlla oi joi! Fenkolia, palsternakkaa ja silakkaa yhdessä - pakko olla hyvää. Kiitos hurjasti linkistä!
VastaaPoistaKK: Ok! Pitääkin varmaan kokeilla seuraavaksi silviisiin.