sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Yosemite National Park ilman hikingia

Emme ole mitään ulkoilmapatikoijaihmisiä. Meitä tapaa harvoin lasten kanssa metsästä muuta kuin sieni- tai marjakorin kanssa. Pitäisi kyllä ryhdistäytyä, sillä metsäulkoilu on kivaa.

Amerikassa majaillessa mietimme kerran ja kaksikin, lähtisimmekö ajamaan Yosemiten kansallispuistoon. Yhtä matkaa posottaen San Josesta tulisi neljän tunnin matka ja paikanpäällä pitäisi yöpyäkin jos jotain aikoisi nähdäkin. Onneksi teimme lähtöpäätöksen, sillä paikka oli todella upea! Amerikkalainen kansallispuisto oli myös mielenkiintoinen kokemus autotien levyisine, asfaltoituine "hiking-polkuineen" ja sänkytelttoineen.
Kahden päivän Yosemite-trippimme alkoi kurvailemalla vuokra-autolla kohti Yosemite Valleyta ja siellä sijaitsevaa majapaikkaamme. Matkalle osui monta upeaa maisemantuijotuskohdetta. 

Itse laaksossa kävelimme lyhyen matkan Yosemite Fallsille, joka on mainittu maailman viidenneksi pisimmäksi vesiputoukseksi. Postauksen aloituskuvassa näkyy kuivan ajan laiha putous. Pisteet suht keskellä kuvaa ovat pikkaraisia ihmisiä. 
Kuuma päivä ajoi meidät myös hiekkarannalle, jossa oli lisäksemme kaksi ihmistä. Lammen vesi oli kuitenkin niin kylmää, ettievät edes lapset tarkentuneet uimaan. Seurailimme sitten ilolla sorsaperheen uiskentelua ja ravun ryömintää rantavedessä. 
Helppouden vuoksi päädyimme myös käymään Mirror Lakella, jonne oli vain mailin kävely shuttlebussin pysäkiltä. Tämä oli varmaan eläimiä rakastavan tyttäremme lempikohde puistossa, sillä näimme useammankin mule deerin ja kaikenmoisia lintuja sekä oravia. Yöpymispaikaksi saimme teltan Camp Currysta, Yosemite Valleysta. Yöpaikat ovat kuulemma ihan kiven alla kesäaikaan, joten meillä myöhäisvaraajilla taisi käydä tuuri. 
"Teltta" sisälsi viisi petipaikkaa, pyyhkeet kaikille, puhtaat liinavaatteet valmiiksi pedattuna ja sähkövalon. Ei siis ihan perinteinen telttamajoitus suomalaisittain. Omankin teltan olisi toki saanut pystyttää niille varatulle alueella, jos sellainen olisi matkassa ollut. 
Yosemitessa liikuskelee luonnollisesti villieläimiä joka puolella, myös mustakarhuja. Nämä nallet ovat hyvin uteliaita ja persoja ruuan perään. Siksi Yosemiten alueella on ehdoton kielto jättää autoon tai telttaan mitään ruokaa, roskakääreitä tai edes ruuaksi karhujen mielessä luokiteltavia puhdistusaineita. Ruokaa haistanut karhu saattaa murtautua hyvinkin taitavasti ja voimalla autoihin. Aiheesta on erittäin valaiseva video puiston sivuilla. Joka teltan ulkopuolella olikin tällainen vihreä, metallinen food locker, jonne varastoitiin kaikki ruoka ja puhdistustarvikkeet karhujen varalta.
Karhuinen yö hieman jännitti, varsinkin kun viereisen teltan isännän kuorsaus muistutti aluksi erehdyttävästi karhun murinaa. 

 Huonepalvelu, telttaan.
 
Seuraavana päivänä aamupalan jälkeen jo ajaessamme pois laaksosta hoksasimme heinikossa mustakarhun. Paikalla oli myös puistovahti, joka kertoi möllykän olevan 3-vuotias naaraskarhu. Puistovahdilla oli GPS-paikannin, jonka avulla hän pystyi seuraamaan karhun liikkeitä. Jollain härvelillä hän myös pystyi ohjailemaan ärsyttämisperusteisesti karhun liikkeitä, jottei se menisi ihan keskelle ihmisvilinää. Mielenkiintoista!

Yosemite Valleystä suuntasimme etelään Tunnel view:n hienojen näkymien kautta. 
Päädyimme suunnitellusti Glacier Pointiin, joka oli kyllä erikseen ajamisen arvoinen huikeine maisemineen.

Yosemiten puiston eteläkärjessä, Mariposa Grovessa, ihmettelimme hermeettisiä sequoia-puita.

Poistuessamme kansallispuiston alueelta olimme todella iloisia että reissu tuli tehtyä. Kahteen päivään sisältyi ihan valtavasti ihmeteltävää ja ihasteltavaa. Suosittelemme Yosemitea telttailuineen lämpimästi jos lähelle osutte. 

11 kommenttia:

 1. Älyttömän isoja puita! Noista puista osa voi olla tyyliin Rooman valtakunnan ajoilta.

  VastaaPoista
 2. Vanhimmat ovat kuulemma reippaan 3000 vuotta vanhoja!

  VastaaPoista
 3. Wau mitkä maisemat!! Meillä sit taas asustaa kaksi ulkoilmaihmistä, ja matkamme suuntautuvatkin aina sellaisiin paikkoihin joissa voi sekä kalastaa että ulkoilla. Ja joihin koira pääsee mukaan. Siispä tämä kohde ei taida koskaan olla meidän päämääränä, mutta on tosi kiva lukea muiden matkatarinoita. Lisää näitä kiitos! :)
  p.s. varmaan aika hieno kokemus nähdä livenä se karhu...vielä ihan luonnonvarainen karhu, eikä missään eläintarhassa.

  VastaaPoista
 4. Nanne: Tuolla olisi varmasti ollut ihan oikeitakin vaelluspolkuja, mutta me emme sinne nyt tällä ajalla ja kokoonpanolla edes ajatelleet lähtevämme :). Kyllä ihmisillä oli koiria mukana.
  Karhun näkeminen oli kyllä aika hienoa, poitsukin musiteli sitä saunassa äsken yhtenä reissun kohokohdista - yhdessä hotellin joka arkiaamuisten vohvelien kanssa :D.

  VastaaPoista
 5. Ai että, tulee mieleen yli 15 vuoden takainen ensireissu Amerikkaan ja Yosemiteen. En ole Yosemitessä sen jälkeen käynytkään, mutta tuollainen telttamajoitus ja muutaman päivän pysähdys alkoi heti houkuttelemaan kun luin tätä postausta :)

  VastaaPoista
 6. Meillä on elokuussa suuntana mm. Yosemite, nämä kuvat eivät ainakaan vähennä odotuksen tuskaa... Mitä teillä maksoi tuo telttailu ja mitä kautta varasitte sen? Me ollaan koitettu löytää järkevän hintaista telttamajoitusta...

  VastaaPoista
 7. anne: sitten vaan matkaa varaamaan :)

  Hanna: Hieno homma! Varatkaa aikaan sitten ihan minimissään tuo 2 päivää, enempikin vois olla kiva. Telttamajoituksen varasimme netistä, oisko ollut ihan puiston omien sivujen kautta. Tuo viiden hengen teltta maksoi 140 dollaria yö. Kallis, mutta silti hyvä sijoitus. Olisi ollut aika mälsä ajella esimerkiksi alueen ulkopuolelle, sillä vuoristotiet vievät yllättävän paljon aikaa. Puistoon on myös 20 dollarin sisäänpääsymaksu / ajoneuvo. Yosemite Valleyssa osassa Camping-alueita sai grillata, mutta esimerkiksi tuossa Curryssa jossa me yövyimme ei saanut. Kannattaa myös tarkistaa tarkkaan ja kahdesta lähteestä missä campingalue sijaitsee. Muistaakseni Jukka pärräsi että melkein meinasi varata jonkun teltan joka olisikin lopulta ollut ihan muualla mihin osoite vei.

  VastaaPoista
 8. Ne asfaltoidut polut oli mustakin "mielenkiintoisia" ;) Mutta vaikuttaa että löysitte hienoja paikkoja. Silloin kun itse pyörähdettiin taisi olla talvikausi ja uikkareissa pöppäily ei olisi ollut vaihtoehto. Saatiin ihan suomalaiskansallisesti räntää niskaamme ;)

  VastaaPoista
 9. Talvikaudella jotkin paikat ja tiet oli myös suljettuna kartan mukaan. Joo, sattui ihana ilma ja leppoisa perhetunnelma samoille päiville, joten kyllä meidän kelpasi!

  VastaaPoista
 10. Eksyin tähän "vanhaan" postaukseen ja voi vitsit näitä Yosemiten maisemia jaksaa aina ihastella. Monta kansallispuistoa on tullut Jenkeissä koluttua, mutta Yosemite odottaa edelleen. Toivottavasti siihen tulee muutos lähivuosina :)

  VastaaPoista
 11. Ompa kiva Elina että eksyit ja jaksoit kommentoidakin vielä. Mikä sinulla on ollut tähän asti paras kokemus?

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin