tiistai 23. kesäkuuta 2015

Haukitempura - nopeaa ja maistuvaa

Hauki on hyvää, kuumassa öljyssä kypsennetty ruoka on melkein poikkeuksetta hyvää ja itsetehty majoneesi on hyvää. Yhdessä ne ovat ihan loistavia! Tähän kolminaisuuteen päädyttiin ennen reissua kun tutkailimme jääkaapin ja pakastimen sisältöä. Olut sinetöi päätöksen. 

Tempura on japanilainen friteeraustyyli, jossa ohuen, rapsakan kuoren alla piilee mehukkaita vihanneksia, äyriäisiä tai kuten meidän tapauksessa vaaleaa kalaa. Hirame-no-me blogissa on kerrottu paljon tempurasta ja seuraavassa postauksessa vielä ohjeistettukin moinen. Sieltä otimme siis tällä kertaa mallia. 

Ravintola Mikko Utterissa nautiskellessa kuulimme kokilta vinkin että tempura-taikinan tulee olla kylmää lisättäessä kuumaan öljyyn. Näin pinnasta saadaan ohuempi ja rapskampi. Tässä ohjeessa homma on hoidettu jääpalan avulla. 

Unohdin kieritellä kalat ensin jauhoissa ennen tempurataikinaan lisäämistä. Hyvin toimi niinkin, joten laitoin ohjeeseen vehnäjauhokierittelyn sulkuihin. 

Tempura tarjotaan ruuansulatuksellisistakin syistä yleensä daikonin kanssa. Meillä ei sattunut olemaan jääkaapissa lojumassa yhtään moista, joten syöminen suoritettiin majoneesin avulla. Ei huono sekään. 
TEMPURA-TAIKINA

1 muna

2,5 rkl vehnäjauhoja
1 iso tai muutama pienempi jääpala
vettä (tai olutta)
Riko kananmuna kulhoon ja lisää jääpala sekä jauhoja. Vatkaa tasaiseksi taikinaksi. Lisää vähitellen vettä tai olutta, kunnes taikinan koostumus on löysän lettutaikinan oloinen. 

TEMPURAN PAISTAMINEN
rypsiöljyä
vaalealihaista kalaa fileenä, meillä nyt haukea
suolaa
pippuria
(vehnäjauhoja)
Leikkaa kalafileet suupalan kokoisiksi. Mausta kala suolalla ja pippurilla. (Kierittele kalat ensin jauhoissa ja) kasta sitten tempurataikinaan. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa n. 160-180 asteiseksi. Käytä lämpötilan passaamiseen vaikkapa digitaalista paistolämpömittaria, jonka anturin voi laittaa kuumaan öljyyn. 
Nosta ne taikinoidut kalapalat kuumaan öljyyn pienissä erin. Kääntele välillä. Kun tempuran kuori on paistunut kullanruskeaksi, nosta ne lautaselle kaksinkerroin taitellun talouspaperin päälle. Jos käyttämäsi kala on ruotoista, kuten haukikin on, sen voi uppopaistaa kahteen kertaan, jolloin pienimmät ruodot pehmenevät.

2 kommenttia:

  1. Ooh, pakko kokeilla! :)

    -Heidi
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Kokeilepa ihmeessä. Ihan älyttömän hyvää!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin