keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Muheva juuriselleri tyylikkäänä

Juureksien käyttö kotikeittiössä on ymmärtääkseni vähäistä. Meillä juureksia syödään melkein päivittäin, sillä ne ovat edullisia, maukkaita ja todella monipuolisia.  

Tommy Myllymäen kirjasta "Kasvikset lisukkeena ja pääruokana" löytynyt ohje mukulasellerille tai juurisellerille, miten nyt kukin haluaa muhkuraista kutsua, on kutkutellut mieltäni kauan. Nyt vihdoin toimeennuin sen kanssa. Ja voi mikä aarre se onkaan! Muhevan makea selleri ja parmesaanijuusto luovat oivan makuparin, jota timjami kaunistaa ja maustaa raikkaasti. Paahdetut hasselpähkinät rouskuvat oivasti mukana. 
Alkuperäinen ohje on kokonaiselle juurisellerille. Sitä ei marketista löytynyt. Nappasin siis mukaan kaksi palaa ja hyvin toimi sekin. 
Ohjeessa selleri pläästitään sellerin pintaan hierotaan voita, minkä uumoilin olevan turhaa. Arvelin voin sulavan yltä pois heti mutta väärässä olin. Voi teki yhdessä suolan kanssa ihanan paahteisen kuoren juurekseen. 
Myllymäki kehottaa syömään tätä mukulaselleriä pääruokana tai yhdessä naudanlihan tai paistetun kalan kanssa. Komppaan vahvasti kahta ensimmäistä, kala pitäisi maistaa jotta uskoisi. Pieni annos menisi minusta loistavasti myös alkupalana. 
UUNIMUHITETTU JUURISELLERI
neljä annosta

1 juuriselleri (noin 600 g) tai vastaava määrä paloina
50 g + 50 g voita
3 rkl vettä
pieni banaanisalottisipuli pieneksi silputtuna
1 dl hasselpähkinöitä
1 dl hienoksi raastettua parmesaania
1 rkl riivittyä tuoretta timjamia
suolaa

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
Kuori juuriselleri. Hiero pintaan 50 g voita. Mausta suolalla. Kypsennä uunissä keskitasolla 40-60 minuuttia, kunnes se on täysin kypsä. Kokeile coctailtikulla että on pehmoista.
Paahda hasselpähkinät kuivalla pannulla. Rouhi veitsellä.
Laita vesi ja pienitty banaanisalottisipuli pieneen kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon 50 g voita nokareina koko ajan vatkaten.
Ota juuriselleri uunista. Leikkaa viipaleiksi. Laita tarjoiluastiaan. Lusikoi viipaleiden päälle voikastiketta. Laita sitten päälle parmesaaniraastetta, timjamia ja lopuksi paahdetut hasselpähkinät.

5 kommenttia:

  1. Voi jummijammi miten herkulta kuulostaa! Tuo kirja on kyllä mainio tekele.

    VastaaPoista
  2. Oli kyllä mahtavan hyvää! Meillä Myllymäen kirjan ohjeilla tehdään myös lanttua joulupöytään.

    VastaaPoista
  3. Suosittelen lämpimästi Siiri. Todella hyvää!

    VastaaPoista
  4. Hei! Googlailin juurisellerireseptejä ja tämä näytti houkuttelevalta. Ja kiitos tästä reseptistä, olipa herkullista ja eleganttiakin :)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin