sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Lakritsigraavattu lohi ja isänpäivä

Meillä isänpäivää vietettiin päivää liian aikaisin, sillä kiinnitin ohjelmaksi Helsingin Kaupungintetatterin Shrek-musikaalin. Päätös teatterivisiitistä oli sinetöity Keskisuomalaisessa esitystä kommentoineen tekstin ”Hurraa-huuto hyljeksityille - ja ilmavaivaisille”-myötä. Mieheni ja lasteni yhteinen huumori painottuu meinaten todella usein hyvin kypsästi pieruihin ja kakkaan. 

Tyttären mielestä Shrek oli turhan pitkä, mutta me muut pidimme upeasti puvustetusta musikaalista kovasti. Tosin poikamme tuumasi että tässä musikaalissa laulettiin liikaa - loogista eikö. Esityksen huumori vetosi niin aikuisiin kuin lapsiinkin. Shrekistä löytyi hyvin ajankohtaisiakin elementtejä muurin rakentamisen ja erilaisuuden pois silmistä lakaisemisen myötä, mutta ei siitä sen enempää näin juhlapäiväpostauksessa. 
Lounaaksi isälle tehtiin munakokkelitacot ennen Helsinkiin ajelua. Kahvit joimme Peacock-teatterin Caruzello-ravintolassa berliininmunkit natustaen. Tämä oli lasten valinta isälle kun tutkailimme etukäteistilausta varten kahvipullavalikoimaa. 
Illalliseksi nautiskelimme alkuun lakritsigraavattua lohta saaristolaisleivällä, pääruuaksi voipapumuussia ja Herrakunnan lampaasta tehtyä, oliivista Roomanlammasta. Jälkiruuaksi haukkailimme vielä Geishapaloja
Tänään aamulla nautimme yhdessä isänpäiväaamupalan sängyssä, se kun on meidän juhlaperinteemme.  
Tarjolla oli esimerkiksi croissanttia täytettynä Erjan ihanasti ideoimalla limoncellomajoneesi-katkarapuseoksella ja iskän ikisuosikkia salmiakkia. 

Ennen croissanttimurustettujen lakanoiden vaihtoa pitänee todeta se mitä pitää turhan usein itsestäänselvyytenä, mutta mikä ei sitä todella ole: minulla on rinnallani maailman paras puoliso, jonka kanssa vanhemmuus on helppo jakaa. Jukka on alusta asti ollut lapsistaan ylpeä, iloinen ja heitä syvästi rakastava isä. Kiitokset kaikesta rakkaani tähän asti, hajuhaitoista viis. 
Sitten otsikossa luvattuun, oikein maistuvaan, erilaiseen graaviloheen, joka saa makunsa lakritsijauheesta. Löysin ohjeen Kokkaa kaasulla-sivustolta ja ihastuin ideaan heti. Maku palkitsi selkeällä lakritsisuudella, kunhan palassa oli mukana myös maustettua pintaa. Minä puolitin ohjeen määrän lisäten hiukan lakritsijauheen määrää.

LAKRITSIGRAAVATTU LOHI

350 g lohifilettä
½ rkl karkeaa merisuolaa
½ rkl sokeria
½ tl lakritsijuurijauhetta
½ tl anista
hiukan mustapippuria

Nypi lohifileestä ruodot pois. 
Sekoita mausteet keskenään. 
Hiero mausteseos kalan pintaan. 
Kääri kala tiukasti kelmun sisään. 
Laita maustumaan ja graavautumaan jääkappiin ainakin 12 tunniksi. 
Leikkaa lohi ohuiksi, nahattomiksi paloiksi. 

28 kommenttia:

  1. Ilmankos meillä synkkaa, kun on tuo yhteinen huumorialusta. vai pitäiskö sanoa vaiva...

    Suunnitelmissa kans Shrek parin viikon päästä. Jaksaakohan Maitotyttö sen. Tiedän kyllä että suositus on kouluikä, mutta kun tuo tyttö tunttu välillä käyvän jo kolmattakymmenettä....

    VastaaPoista
  2. Olen tainnut kuulla ennenkin lakritsan ja lohen yhdistämisestä, mutta nyt sain kyllä kimmokkeen kokeilla itsekin!

    VastaaPoista
  3. Tämä makuyhdistelmä kuulostaa aivan mahtavalta! Rakastan lakritsia, siis nimenomaan lakritsijuurta. Testiin!

    VastaaPoista
  4. Mulla onkin viime aikoina ollut pulaa lakujuuren uusista käyttökohteista! Tätä pitää kokeilla, vaikka en graavilohen ylin ystävä yleensä olekaan.

    VastaaPoista
  5. Lakritsijuuri tuo varmasti kivaa raikkautta lohen rasvaisuuteen. Kuulostaa toimivalle yhdistelmälle.

    VastaaPoista
  6. Ai hitsi, minä en ole kyllä ennen törmännyt tähän yhdistelmään. Mutta lakritsi ja lohi on varmasti tosi toimiva.

    VastaaPoista
  7. Hauska yhdistelmä, lakritsi ja lohi. Tätä voisi kokeilla vaikka jouluna, kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  8. No jopas sattui! Juuri tänään selailin tuota kaasuyhtiöni (gasumko se on) lähettämää keittokirjaa ja tämä sattui oitis silmään! Hauskaa, että sinä sen jo testasit ja totesit ihan käypäksi, nyt testaan varmasti itsekin :) Itsekin ajattelin, että täytyy tuota lakritsan määrää lisätä, kuulosti niin kovin pieneltä.

    VastaaPoista
  9. Kuulostaa jännältä kombolta:) Ihanan näköinen annos muutenkin:) Mulla on purkki lakujauhoa,mutta olen toistaiseksi käyttänyt sitä vain muffinien kuorrutukseen.

    VastaaPoista
  10. toi lakritsalohi on mullakin korvamerkittynä joulua silmälläpitäen - mahtavaa kuulla kommentteja!

    VastaaPoista
  11. Lakritsi ja lohi -eipä olisi ekana tullut mieleen näitä kahta yhdistää mutta kuulostaa varsin vinkeältä. Ja teidän perhe on kyllä niin symppis!

    VastaaPoista
  12. Mullakin menee lakritsilohi kokeiluun hetimiten!

    VastaaPoista
  13. Aivan ihana idea lakritsin ja lohen yhdistäminen <3

    VastaaPoista
  14. Ihana resepti ja varmasti upea Shrek. Tuo on meilläkin ollut to do- listalla. Vieläköhän sinne saa lippuja?? Pitääkin heti tarkistaa!

    VastaaPoista
  15. Tätähän voisi jouluna kokeilla, sen verran mielenkiintoinen yhdistelmä lakritsi ja lohi on.

    VastaaPoista
  16. Nanna: Vaivalta se tuntuu jos (kun) jatkuu tuntitolkulla...kyllä minä uskon että monet lapset jaksavat esityksen kevyseti. En oikein tiedä mikä tuota meidän prinsessaa risoi.

    Sari kokeile ihmeessä, tykättiin kovasti!

    Juulia, minäkin tykkään lakusta kovasti.

    minni graavikalan ei-ystävälle en kyllä estottomasti suosittelisi, perusmaku kuitenkin se.

    Ninni kyllä, olematta lainkaan jälkiruokamainen.

    VastaaPoista
  17. Sari: Minä taas olen, mutten nyt yhtään muista missä. Ehkä jossain raflassa?

    Dinner 4 u2: pikkujouluissa varmaan glögin tai punkun kanssa myös toimiva.

    Saara: Gasumin just. Meille ei tule lehteä, mutta netistäkin löytyy.

    Jael: No sinulle varmasti kalan ystävänä menisi hienosti!

    VastaaPoista
  18. Erja: kannatti korvamerkata, hyvää on!

    Virpi: no ei varmana itsellekään olisi tullut :). kiitos symppis-sanoista.

    Veera: Milläs sä korvaat sokerin tällaisissa resepteissä?

    Alisa no eikö vaan olekin!

    taru tarkista ihmeessä. Meidän esitykseemme olisi ainakin mahtunut.

    kermaruusu kokeile ihmeessä!

    VastaaPoista
  19. Teillä on ollut ihana isänpäivän aatto ja itse päivä. Melkein kateeksi käy, kun omalta isältä tuli vain "ok" viestinä onnitteluista. Noh, perheet ovat erilaisia :)

    VastaaPoista
  20. Minäkin haluan kokeilla. Olen perheen ainoa, joka innostuisi reseptistä. Mutta kyllähän sitä itseäkin saa hemmotella :)

    VastaaPoista
  21. Lakritsijauhe toimii lohen graavaamisessa varmasti ihanasti! Olen itse käyttänyt jauhettua fenkolia, jonka maku lähentelee lakristia. Sekin toimii graavilohessa loistavasti.

    VastaaPoista
  22. Katselin just samaista ohjetta samaisesta lehdestä ja leikkasin irti. Nyt kokeilen sen varmasti.

    VastaaPoista
  23. Just törmäsin jossain tähän lakritsigraavattuun loheen! Vaikuttaa tosi hyvältä. Mä tykkään muutenkin graavilohesta, joten tätä on kyllä pakko kokeilla.

    VastaaPoista
  24. Meillä on myös joulupöydässä aina graavilohta, pitääkin ehdottaa tänä vuonna jos sen maustaisi lakritsilla. :)

    VastaaPoista
  25. Lakritsin ystävän unelma, kun kalasta tykkään!

    VastaaPoista
  26. Munakokkelitacot täytyy testata!

    VastaaPoista
  27. Isitkin ansaitsee hemmottelua <3 Bongasin ton saman lakulohen, oisko ollu kokkaa kaasulla instassa! Näyttää herkulta :)

    VastaaPoista
  28. Kirsi: <3

    Peggy tottakai saa. Jopa pitää!

    Selina: no varmasti toimii! Kiitos vinkistä!

    Johanna kannattaa kyllä kokeilla. Meillä tykättiin!

    Minna: graavilohi on kyllä hyvää!

    Lotta: Meinaatko uskaltaa joulupöydässä!

    Aila just näin!

    Mari: se oli erinomaista! Hyvää vaikka aamupalalle tai brunssiin!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin