keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Kuohkea munakas

Munakas on meillä melkein poikkeuksetta aamuinen herkku. Sienillä, chorizolla, aurinkokuivatulla tomaatilla, erilaisilla juustoilla ja/tai avokadolla täytettynä munakas tuo pientä ylellisyyttä aamuihin.
Munakkaamme nousi ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäen Muna-kirjan myötä aivan uudelle tasolle. Nyt pinta on sopivasti paistunut, sisälmys pehmeä muttei vetinen ja koostumus kokonaisuudessaan kuohkea. En nyt sano että ennen nämä kaikki olisivat olleet pielessä, mutta toisinaan ainakin jokin osuus, joskus useampikin.

Muna-kirjan neuvot eivät ole avaruustiedettä, mutta eron entiseen kyllä huomaa. Tässä pähkinänkuoressa kuohkean, maukkaan munakkaan ohje:
  • esivalmistele täytteet ensin
  • sopivan paksun munamassan omalle pannullesi opit kokeilemalla. Meidän 24 cm halkaisijaltaan olevalle paistinpannulle se on 3 kappaletta
  • riko munat erilliseen astiaan ja vatkaa niitä nopeasti ½ minuuttia jotta valkuainen ja keltuainen sekoittuvat tasaisesti. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • älä lisää munakkaaseen vettä, kermaa tai muutakaan nestettä
  • laita munakasseos erittäin kuumalle pannulle
  • paista munakas vain toiselta puolelta
Kirja antaa muitakin pro-vinkkejä pannunkallistuksineen ja muineen, mutta yllämainitut ovat mielestämme olennaisimpia. Munakkaan ei kuulemma tarvitse ruskistua yhtään, mutta henkilökohtaisesti pidän pienesti rapeahkosta, tummemmasta pinnasta. 
Muna-kirja on kokonaisuutena todella inspiroiva! Tarkka tekeminen tulee esille hyvin jo alussa, kun kirjan ohjeissa mainitaan käytetyn m-kokoisia luomumunia. Mitään piperrystä kirja ei silti sisällä, vaan hyvinkin erilaisia, tunnelmallisesti Pia Inbergin kuvaamia munaruokia. Reseptit vaihtelevat keitetystä munasta pyttiksen ja kohokkaan kautta sushityylisiin munakasrulliin sekä pikkelöityihin etikkamuniin. Leivonnalle on kirjassa oma osuutensa sisältäen esimerkiksi erilaiset marengit ja letut. 

***

kirja saatu arvostelukappaleena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin